Kombi vozila i naplata putarine: nije umanjena putarina!

Kombi vozila do 3,5t više ne spadaju u 3.kategoriju za naplatu putarine u Srbiji o čemu nas je obavestio pre nekoliko dana Predsednik Udruženja vlasnika kombi vozila i prevoznika Igor Ljubinković SMS-om sledeće sadržine:

Prenesi dalje. Od ponedeljka 18. zvanično a negde i od sutra putarine za kombi do 3 metra i 3.5 tone ukupno je u pola cene! Kombi je klasa 2 a ne klasa 3! U početku ce biti javašluk ali dokažite na licu mesta saobraćajnom ili metrom! Pozdrav!

Zvanično je donet novi Pravilnik o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbiji dana 13. jula 2011. godine.

Na sajtu JP Putevi Srbije možete pogledati pomenuti Pravilnik ili preuzeti ovde.

Član 3  stav 2 Pravilnika o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbij, propisuje:

Druga kategorija obuhvata:

a) motorna vozila sa prikolicom ili bez prikolice, sa više od dve osovine i visine jednake ili niže od 1,30m mereno kod prve osovine,

b) motorna-kombi vozila sa dve osovine visine veće od 1,90m i manje od 3,00m, a najveća dopuštena masa ne prelazi 3500kg

U praksi stvar funkcioniše, proverio sam lično i preko ostalih kolega, dovoljno je da pokažete saobraćajnu dozvolu i plaćate 2. kategoriju baš kako stoji u novom Pravilniku.

Konačno jedna logična i ispravna odluka i ovim putem se zahvaljujem kolegi Igoru na upornosti jer bez njega teško da bi ovo prošlo.

Moram za kraj ovog članka da obavestim cenjene medije širom Srbije da ne pišu sve i svašta odnosno da ne šire dezinformacije, gotovo identični naslovi svuda.

NIJE UMANJENA PUTARINA ZA KOMBI VOZILA već je promenjena kategorija po kojoj se plaćala putarina za kombi vozila ukupne nosivosti do 3.500 kg i sada ta vozila spadaju u drugu kategoriju baš kao što stoji u gore pomenutom Pravilniku o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbiji.

Ovo iz razloga što ispada da je nešto pojeftinilo u Srbiji (a to bi bio SF) ili da je učinjen neki ustupak kombi prevoznicima a to nije slučaj jer je tako svuda u EU regulisano pa je poodavno trebalo i kod nas da bude uređeno. Trebalo bi mediji da postave naslov: Vraćaju se pare od putarine kombi prevoznicima koja je godinama naplaćivana kao da su šleperi!

Ako vas zanima iznos putarine i kategorije vozila za auto puteve u Srbiji možete pogledati tabelu na stranici PUTARINA na sajtu kombi011.

9 thoughts on “Kombi vozila i naplata putarine: nije umanjena putarina!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!