Kombi vozila i naplata putarine: nije umanjena putarina!

Kombi vozila do 3,5t više ne spadaju u 3.kategoriju za naplatu putarine u Srbiji o čemu nas je obavestio pre nekoliko dana Predsednik Udruženja vlasnika kombi vozila i prevoznika Igor Ljubinković SMS-om sledeće sadržine:

Prenesi dalje. Od ponedeljka 18. zvanično a negde i od sutra putarine za kombi do 3 metra i 3.5 tone ukupno je u pola cene! Kombi je klasa 2 a ne klasa 3! U početku ce biti javašluk ali dokažite na licu mesta saobraćajnom ili metrom! Pozdrav!

Zvanično je donet novi Pravilnik o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbiji dana 13. jula 2011. godine.

Na sajtu JP Putevi Srbije možete pogledati pomenuti Pravilnik ili preuzeti ovde.

Član 3  stav 2 Pravilnika o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbij, propisuje:

Druga kategorija obuhvata:

a) motorna vozila sa prikolicom ili bez prikolice, sa više od dve osovine i visine jednake ili niže od 1,30m mereno kod prve osovine,

b) motorna-kombi vozila sa dve osovine visine veće od 1,90m i manje od 3,00m, a najveća dopuštena masa ne prelazi 3500kg

U praksi stvar funkcioniše, proverio sam lično i preko ostalih kolega, dovoljno je da pokažete saobraćajnu dozvolu i plaćate 2. kategoriju baš kako stoji u novom Pravilniku.

Konačno jedna logična i ispravna odluka i ovim putem se zahvaljujem kolegi Igoru na upornosti jer bez njega teško da bi ovo prošlo.

Moram za kraj ovog članka da obavestim cenjene medije širom Srbije da ne pišu sve i svašta odnosno da ne šire dezinformacije, gotovo identični naslovi svuda.

NIJE UMANJENA PUTARINA ZA KOMBI VOZILA već je promenjena kategorija po kojoj se plaćala putarina za kombi vozila ukupne nosivosti do 3.500 kg i sada ta vozila spadaju u drugu kategoriju baš kao što stoji u gore pomenutom Pravilniku o plaćanju posebne naknade (putarine) za upotrebu državnih puteva (autoputeva i poluautoputeva) u Republici Srbiji.

Ovo iz razloga što ispada da je nešto pojeftinilo u Srbiji (a to bi bio SF) ili da je učinjen neki ustupak kombi prevoznicima a to nije slučaj jer je tako svuda u EU regulisano pa je poodavno trebalo i kod nas da bude uređeno. Trebalo bi mediji da postave naslov: Vraćaju se pare od putarine kombi prevoznicima koja je godinama naplaćivana kao da su šleperi!

Ako vas zanima iznos putarine i kategorije vozila za auto puteve u Srbiji možete pogledati tabelu na stranici PUTARINA na sajtu kombi011.

10 mišljenja na “Kombi vozila i naplata putarine: nije umanjena putarina!

 1. Vozio sam za Novi Sad, Šid i Niš i bez problema ide nova kategorizacija, jedino sam na Bubanj potoku morao da pokazujem saobracajnu jer je lik insistirao da vidi nosivost, verovatno jer su neki pokusavali da proguraju veca vozila u “našu” kategoriju.
  Komentari su im da je to trebalo mnogo ranije da nam odobre.

  Pozdrav svim kolegama!

  1. dana 28.07.2011 sam vozio autoputem na relaciji Nis – Aleksinac motorno vozilo-kombi sa dve osovine sa najvecom dopustenom masom 3500kg.(vozi B-kategorija) i visinom manjom od 3,00m i u oba pravca mi je naplaćena putarina za treću kategoriju. Na moje insistiranje da vozilo ne spada u treću kategoriju odgovoreno mi je da nadležni na naplatnoj rampi “NAIS” rade samo do 14 h. i da tek sutra u prepodnevnim satima mogu da se žalim pretpostavljenim ukoliko mislim da sam u pravu, a saobraćajnu dozvolu nisu ni pogledali, jer inkasantu vozilo liči na kamion zbog oblika (tzv.kofer) i da im nije baš najasnije koje vozilo je koje kategorije pa naplate maksimum a mi da se žalimo sutra prepodne. Kao trebalo bi da svi živimo pored motela Nais a ne 50-ak i možda mnogo više kilometara daleko. Predlažem da se ukoliko je to moguće izdaju nalepnice ili neko drugo obeležje da bi izbegli prilikom svakog prolaska na naplatnoj rampi ponovno utvrđivanje kategorije vozila a ne “slobodno sudijsko uverenje” tipa “ja mislim da pripada toj kategoriji” o strane svakog inkasanta ponaosob.

   Pozdrav !

 2. Da, moguće je da će tu biti (ne)namernih propusta, meni se desilo kada sam se vraćao iz Šapca autoputem za Beograd da mi na ulaznoj rampi izašla kartica na kojoj sam pročitao da piše K3 i odmah sam parkirao kombi i vratio se do kućice da reklamiram karticu, da bi mi zaposleni rekao da neću imati problem jer još nisu to izmenjali po kompjuterima, radi automatski (mada ne vidim kakve to veze ima jer valjda ima i ostalih vozila 2.kategorije).

  Tako sam nastavio i kada sa došao na naplatnu rampu onom inkasantu sam skrenuo pažnju da je u pitanju 2.kategorija, pokazao mu saobraćajnu dozvolu i čovek naplatio kako treba – 2.kategoriju.

  I ja mislim da je rešenje nespretno i da treba nekako označiti ta vozila a ne da svaki put gubim vreme na objašnjavanju. U tvom slučaju trebao si metar u ruke i saobraćajnu pa nek se češu!

  A pod obavezno da se žališ pa nek prebijaju troškove ili šta već.

  Linkovaću ovaj komentar Igoru pa da vidimo može li se pronaći neko bolje rešenje.

  Pozdrav

 3. Kao sto ste dobili u poruci – javasluk je. Ne mogu ja da obrazujem svakog ko naplacuje putarinu. Trenutno resenje je saobracajna ili direktno u J.Putevi na kategorizaciju vozila pa sa potvrdom na put. Trajno resenje je da izlazi novi zakon pa ce na nalepnici registracije pisati N1 sto je vozilo do 3.5 tona. Nalepnicu svako vidi i nema vise ubedivanja. Radi se na tome da taj zakon izade sto pre — dotle stpljenja i ubedite ih.
  NAPREDOVALI SMO U SVAKOM SLUCAJU I DRUGI ZAHTEV JE ISPUNJEN.
  OVA PROMENA UREDBE JE NASIM ZAHTEVOM PRILAGODENA EVROPSKUM ZAKONIMA I MI SMO DIREKTNO UCESTVOVALI U NJENOM DONOSENJU – nemojte menjati teze i pripisivati drugima zasluge!
  Pozdrav svima. Igor Ljubinkovic

 4. ja sam iz hrvatske imamkombi ukupne nosivosti 5200 reg.za vlastite potrebe pa me zanima
  dal mi terebaju kakve dozvole za srbiju.
  Unapred HVALA

  1. Koliko sam ja upoznat za sve države članice ITF-a u slučaju prevoza robe teretnim vozilima čija ukupna dozvoljena masa, uključujući i priključno vozilo, ne prelazi 6t ili teretnim vozilima čija nosivost, uključujući priključno vozilo, ne prelazi 3,5t NIJE potrebna dozvola za obavljanje prevoza robe u međunarodnom drumskom saobraćaju, osim u Austriji, Finskoj i Italiji. Jedino su te zemlje stavile rezervu.

   Naravno, potrebno je da za bilo koju vrstu robe ili stvari koje prevoziš obezbediš sve neophodne papire vezano za špediciju i eventualno carinjenje. Takođe, ako su ti potrebne špediterske usluge u Srbiji možeš se obratiti nama, kontakt telefon, e-mail i adresu možeš naći na sajtu Alfa Prime .

   Pozdrav

 5. posedujem vozilo fiat iveko td35-10 koje je b kategorije i cija je masa 2200 kg i teret 1280 znaci da ne prelazi 3500 a ja imam problem sa inkasantima u paracinu koji nece da mi izdaju karticu k2 vec k3.inace na vozilu je pozadi trksna za prevoz stakla i stolarije i tako se vodi u saobracajnoj kao specija;no vozilo za prevoz gradjevinske stolarije i stakla za sta imam kompletne ateste uradjene pre registracije sa fakulteta iz nisa .interesuje me samo koja sam ja kategorija ako neko zna i dokle ce na rampama u paracinu da rade nepismeni inkasanti kad svuda placam bez obzira sta mi dali u pn 2 kategoriju i stalno se bezobrazno raspravljaju sa nama .pozdrav sasa paracin

  1. Kolega, prvo, hvala na komentaru,

   i meni se dešava jos uvek da na nekim ulaznim rampama daju K3 jer navodno još nije sređeno softverski ali kad dođem na naplatnu rampu obavezno im naglasim da je u pitanju K2 i spremim saobraćajnu dozvolu kao dokaz, time je svaka priča završena. Ako su u Paraćinu toliko neobavešteni (možda drski i bezobrazni) onda ti jedino preostaje da napraviš neki dopis centrali u Beogradu ili eventualno tražiš potvrdu da ti vozilo spada u K2.

   Pozdrav

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!