Pronalaženje prevoznika

Bar to nije nikakav problem, ima dosta prevoznika (autoprevoznika). Ili ipak jeste problem? Ako ste nekad angažovali prevoznika i bili zadovoljni pruženom uslugom prevoza onda nemate problem da opet pozovete istog. Ali ako prvi put tražite prevoznika onda treba pronaći pravog a to možda nekome i nije baš tako jednostavno. U nastavku teksta pročitajte kako i gde da pronađete profesionalnu uslugu prevoza robe odnosno profesionalnog autoprevoznika.

Prevoznici oglasi i internet

U svakom slučaju ako nemate preporuku za prevoznika od strane prijatelja, rođaka ili kolega sa posla možete pogledate bilo koje nedeljne oglase gde se obično u rubrici “usluge-transport”, “usluge-prevoz” nalazi veliki izbor.

Ukoliko koristite internet onda je dovoljno da u vaš pretraživač (google, yahoo ili neki drugi) ukucate ključne reči za pretragu kao na primer: prevoz robe, kombi prevoz robe, kamionski prevoz, agencije za prevoz, autoprevoznici. Možete dodati i ime mesta za koje vam treba prevoz ili jednostavno potražiti po brojnim sajtovima besplatnih internet oglasa takođe u rubrici usluge.

Cena usluge prevoza oglasi

Ono što bismo ovde naglasili i gde je potrebno da obratite pažnju je sledeće:

1.Nemojte gubiti vreme i novac na telefonske pozive i okretati desetine oglasa u potrazi za što jeftinijim prevozom.

Jeftina ne znači i kvalitetna usluga! Jeftinija usluga prevoza robe često može biti skuplja od “skupe” usluge.

Isto važi i za skupu uslugu. Treba pronaći neku sredinu. Dovoljno je iz par poziva proceniti za koga se odlučiti, odnosno koju cenu prihvatiti. U direktnom razgovoru kod pravih profesionalaca vrlo brzo ćete saznati da li ste na pravom mestu. Slično važi i kod prepiske putem e-mail-a koja se danas masovno koristi. Od nekoliko ponuda putem e-mail-a lako ćete se odlučiti šta je to što vama odgovara.

Pregledom aktivnosti na sajtu autoprevoznika i društvenim mrežama lako možete utvrditi da li je prevoznik zaista radi ili je u pitanju posredna usluga prevoza koju treba odmah izbeći zbog same cene. Na primer:

 

Da malo pojasnimo ovo: dešava se često puta da stranke pozovu da nastavimo neki započeti (ugovoreni) posao jer je prevoznik jednostavno otišao i ostavio posao. Zašto se ovo dešava? Upravo iz razloga što ste “uspeli” da nađete mnogo povoljniju (jeftiniju) cenu pa kad prevoznik na licu mesta vidi da se ipak preračunao i da ta usluga košta mnogo više nego što je rekao, onda se samo okrene i ode ostavljajući vas na cedilu. Ko je tu kriv? Rekli bismo oboje a zašto? Pa zato što ste tražili jeftiniji prevoz i uspeli ste da ga “nađete” a s druge strane ima dosta neprofesionalnih kolega koji spuštajući cenu pokušavaju da dođu do posla pa ako pogreše kod cene–jednostavno će otići!

Ne odobravamo ni jedne ni druge ali svi smo različiti i učimo se na (ne)prijatnim iskustvima. Bitno je da razumete da se svaka kvalitetna usluga mora realno platiti u skladu sa tržišnim uslovima.

Cena usluge prevoza po pređenom kilometru angažovanje radne snage oglasi

2.Kada pročitate neki oglas za prevoz nemojte odmah uzimati zdravo za gotovo to što piše u njemu naročito oko istaknutih cena za usluge prevoza. Ovo iz nekoliko veoma bitnih razloga:

  • prvo i osnovno je da se kod štampanih izdanja zbog cene oglašavanja ne koriste kompletni uslovi prevoza već uglavnom privlačne kampanje tipa “ekstra povoljan prevoz”, “prevoz od 990 din” itd. Zato postoje kontakti putem telefona, e-mail-a, fax-a, preko sajtova prevoznika, itd. kako biste dobili što više informacija za konkretnu uslugu prevoza,
  • drugo, cene koje su istaknute u oglasima mogu značajno da odstupaju od cene koja bi mogla da bude za konkretan slučaj usluge prevoza. Npr.: ako u oglasu stoji da je cena 35 din/km ne mora da znači da će u vašem slučaju biti ta cena. Ovo ne iz razloga neke prevare već upravo što je zbog specifičnosti same usluge prevoza za svaki slučaj posebno potrebno odrediti cenu. Više o načinu određivanja cene prevoza ćemo objasniti u posebnom članku.

Primer poziva jedne starije gospođe koja je tražila da joj se preveze par stvari sa jedne adrese na drugu a razdaljina je bila oko 2 km. Nije mogla da se načudi kada smo joj saopštili koliko to košta jer je ona u oglasu pročitala da piše 35 din/km i smatra da to treba da se odradi za 70 din (2km po 35 din je suma sumarum 70 din). Potrajalo je objašnjenje zašto ne može cena usluge da bude 70 dinara.

  • dalje, u razgovoru sa prevoznikom trudite se da navedete sve detalje oko prevoza. Nemojte (ne)namerno nešto da preskačete jer ugovorena cena može da se promeni ukoliko se kasnije ispostavi da nije onako kako ste rekli ili relacija prevoza odstupa od ugovorene.

Hajde da to pojasnimo kroz primere jer se tako najbolje može razumeti: nije problem nikakav (bar mi tako mislimo) za veliku većinu prevoznika ako zaboravite da kažete da imate koju kutiju više ili eventualno dodate još neku stvar za prevoz ali jeste problem ako umesto najavljenih 10 kutija na licu mesta ispadne da ih ima 20, 30!

Takođe, često puta se dešava da se ugovara prevoz od tačke A (utovar) do tačke B (istovar) a onda se u toku ili neposredno pre prevoza pojavi i tačka C, D, E (nebitno da li je utovar ili istovar) pa cena više ne može biti ista. Mora da se koriguje na više i onda slede pitanja zašto to, nismo tako ugovorili, pa to je usput i onako i ovako. Nemoguće da se nikad u životu niste vozili taksijem? Kada uđete u taksi i kad tražite da vas odveze do aerodoroma a znate da će vas to koštati 1.500 din ali se usput predomislite pa kažete taksisti da svrati do Arene da pokupite još nekog koga ćete sačekati 15-ak minuta. Tada ne možete očekivati da platite cenu na koju ste računali–1.500 din. Zadržavanje, čekanje se naplaćuje.

Isto tako ne možete očekivati od vozača da bude transportni radnik i da sve to uđe u cenu. Usluga radne snage se posebno naplaćuje ili kako se već dogovorite. Znači, ako su vam potrebni radnici to treba i da naglasite. Vozač može da pomogne i oko utovara i oko istovara ali samo vezano za raspored u vozilu ali ne i da nosi van vozila a da za to ne bude plaćen.

Takođe, ako niste sigurni koliko vam je recimo potrebno transportnih radnika objasnite prevozniku koji će vam reći potreban broj. Nemojte sami određivati broj potrebnih radnika jer ako bude manje radnika a više posla to će uticati na vreme zadržavanja a samim tim i na cenu. Veći broj angažovanih radnika ne mora da znači i veću cenu!

Kod selidbi recimo, ako izostavite da kažete da u zgradi ne postoji teretni lift ili je lift mali pa ne može da se koristi za prevoz tereta. Ili ako umesto 3 sprata izostavite da kažete da postoji visoko prizemlje (naročito kod starijih zgrada) pa ispadne da je u pitanju 4.sprat a ne 3.! Ili ako je stan u nekom dvorištu zgrade do koga ima da se pređe desetine metara od vozila. Ili ako je prilaz objektu nemoguć pa opet ima desetine metara za nošenje stvari itd.itd.

Prevoz robe, stvari, selidbe planiranje unapred

3.Planirajte prevoz unapred! Kako se ovde radi o teretnom javnom prevozu robe i stvari (ili selidbama) a ne prevozu putnika-taksi prevozu (kada na poziv dobijete vozilo u kratkom vremenskom intervalu), to je potrebno da bar dan ranije pozovete i raspitate se za vreme prevoza. Kod selidbi bi taj vremenski razmak trebalo biti i veći. Za prevoz vikendom ili pri kraju meseca je potrebno nekad i par dana ranije rezervisati termin.

Račun za uslugu prevoza račun za selidbu

4.Ukoliko vam je potreban račun za izvršenu uslugu što je čest slučaj kada pravno lice ima potrebu za prevozom robe ili recimo zbog refundacije od strane firme u kojoj radite kada je fizičko lice u pitanju, obavezno pitajte prevoznika da li može to da vam omogući.

Ovo iz prostog razloga što postoje “divlji” prevoznici-prevoznici koji nemaju registrovanu delatnost pa nisu u mogućnosti da vam izađu u susret po tom pitanju.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!