Prevoz robe i stvari, potreba, zakonska regulativa

Svako od nas je bar jednom imao potrebu za prevozom robe i stvari bilo da je u pitanju prevoz nameštaja bilo da je kod renoviranja stambenog ili drugog prostora potreban prevoz cement, pesak i ostalog građevinskog materiala. Neki su imali potrebu i za selidbom stana, kuće, kancelarije, poslovnog prostora.

Kada se javi potreba za prevozom glavno pitanje je kako obaviti prevoz robe, stvari ili selidbu. Koga angažovati i gde pronaći prevoznika, koje sredstvo prevoza je potrebno, kako sve to organizovati sa što manje muka, nepotrebnog nerviranja, utrošenog vremena i ostalih problema koji prate našu potrebu prevoza?

Za prevoz manje kabastog tereta ili manje količine robe ili stvari ljudi su se snalazili na razne načine. Uglavnom su koristili galerije na putničkim automobilima ili ako bi imali u svojoj okolini prijatelje sa karavan varijantom putničkih automobila, onda su njih angažovali.

saobraćajac

Međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja te mogućnosti su svedene na najmanju moguću meru jer ukoliko se prekrši neki član ZOBS-a koji se odnosi na prevoz tereta slede pored predviđenih kazni i kazneni poeni. Pozajmljivanje vozila od prijatelja da se preveze neki tovar postaje rizično za samog vlasnika jer po novom Zakonu on će snositi odgovornost u nekim slučajevima.

Novi ZOBS reguliše prevoz tereta u članovima 112, 113 i 114 a detaljniji propisi o samom načinu smeštanja tereta, njegovom obezbeđenju i označavanju se nalaze u Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju kao i u Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju. Ukoliko vam je potrebno propise možete skinuti u ZIP arhivi ovde

U sledećih nekoliko članaka na ovom blogu pokušaćemo da što detaljnije objasnimo sve o prevozu robe, stvari i selidbama.