kamion-prevoz-za-sopstvene-potrebe

Prevoz za sopstvene potrebe

Prevoz za sopstvene potrebe je natpis koji često viđamo na teretnim vozilima i to su uglavnom pikap, kombi, manji kamioni ali i na putničkim vozilima i autobusima. Zašto je uopšte potrebno imati ovaj natpis na bočnim stranama vozila ili u desnom donjem uglu vetrobranskog stakla? Za razliku od putničkih vozila svako teretno vozilo mora biti obeleženo na bočnim stranama prema Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju.

Prevoz za sopstvene potrebe, pravna i fizička lica, preduzetnici

Prevoz za sopstvene potrebe pored privrednih društava, pravnih lica i preduzetnika mogu obavljati i fizička lica radi zadovoljenja potreba u obavljanju svojih delatnosti što je regulisano članom 2 tačka 6 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

prevoz za sopstvene potrebe, natpis za pravna i fizička lica, prevoznike

Recimo ako imate samostalnu radnju koja se bavi prodajom prehrambenih proizvoda kao što su lokalne prodavnice vi možete kupiti teretno vozilo kojim ćete prevoziti robu za potrebe vaše radnje. Međutim, mnogi ne poznavajući propise misle da je dovoljno da je teretno vozilo registrovano za učestvovanje u javnom saobraćaju pa u kontroli saobraćane policije ili saobraćajne inspekcije Ministarstva za saobraćaj rizikuju prekršajnu prijavu, isključenje iz saobraćaja i privremeno oduzimanje registarskih tablica.

Takođe, ako ispunite uslove i imate natpis “prevoz za sopstvene potrebe” ipak ne možete prevoziti ništa drugo što nije predmet vaše delatnosti odnosno ne možete prevoziti za treća lica što je zakonodavac definisao i napravio jasnu razliku između prevoza za sopstvene potrebe i javnog prevoza stvari:

Član 37

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, ako je vlasnik ili primalac lizinga najmanje jednog registrovanog vozila, može obavljati prevoz za sopstvene potrebe, i to:

1) prevoz stvari za zadovoljavanje potreba u obavljanju svoje delatnosti, a što podrazumeva prevoz koji privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja od proizvodnih objekata do svojih magacina ili od svojih magacina do svojih prodajnih objekata;

2) prevoz svojih radnika i prevoz članova porodice radnika za odlazak na odmor ili rekreaciju.

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice može obavljati prevoz putnika, odnosno stvari i vozilima uzetim u zakup, ako prethodno ispuni uslove iz stava 1. ovog člana.

Prevoz koji obavlja privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice od proizvodnih objekata do magacina ili prodajnih objekata trećih lica ili od svojih magacina do prodajnih objekata trećih lica ili između prodajnih objekata trećih lica, smatra se javnim prevozom stvari.

Obratite pažnju i na obavezu da se u vozilu kojim se obavlja prevoz stvari za sopstvene potrebe mora nalaziti dokument (npr.otpreminica) na osnovu koga se može utvrditi vlasnik i vrsta stvari koje se prevozi. Pored toga, u vozilu se mora nalaziti i ugovor o radu ili potvrda da je vozač zaposlen kod vlasnika vozila.

Što se tiče mesta na kome natpis mora biti istaknut to je regulisano članom 39 stav 4:

Na bočnim stranama ili u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla autobusa i teretnog motornog vozila kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe mora biti natpis “Prevoz za sopstvene potrebe”.

Putni nalog za putničke automobile

Donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu 17. maja 2011. godine, je ukinuta obaveza vođenja putnog naloga za putničke automobile privrednih subjekata kojima se obavlja prevoz ukuljučujući i prevoz za sopstvene potrebe.

223 mišljenja na “Prevoz za sopstvene potrebe

 1. Vlasnik sam SZR I vlasnik sam kombija koji je registrovan na mene. Zanima me koji su to uslovi koje moram da ispunim kako bih prevozio moj proizvod?
  Hvala

  1. Poštovani Nikola,
   sve imate u samom članku objašnjeno a za detalje pročitajte Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju,
   dakle, nalepnica na vozilo, otpremnica za robu i prevoz ide bez problema
   hvala na poseti
   pozdrav

   1. Pozdrav, ako robu za svoju radnju uvozimo nor. Iz Srbije za Bosnu jel se moze obavljati takav vid transporta ili su potrebne određene dozvole i koje?

 2. Pozdrav, vlasnik sam teretnog vozila marke tam popularni tamic registrovan je na mene i koristim ga za svoje potrebe , registrovan je na C kategoriju . Dali sam u obavezi da imam tahograf ? Na tehnickom du mi rekili da ” vozila ili skupovi vozila, u vlasništvu fizičkih lica, čija najveća dozvoljena masa ne prelazi
  7,5 t i koja se koriste za sopstvene potrebe nije u obavezi da ima tahograf . Medjutim problem nastaje prilikom rutinske komtrole policije ,pojedinci insistiraju da je obavezan bezobzira sto je registrovan na fizicko lice .Unapred hvala na odgovoru.

  1. Poštovani,

   na tehničkom pregledu su Vas potpuno ispravno obavestili i u Zakonu o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima je detaljno navedeno da takvo teretno vozilo i za potrebe sopstvenog prevoza NE MORA imati ugrađen tahograf:

   Čl.2 pomenutog zakona
   “Tahograf mora biti ugrađen u vozila iz stava 1. ovog člana osim u vozila navedena u stavu 2. tač. 1)-7) ovog člana i stavu 4. tač. 1)-8) ovog člana. ”

   Čl.2 st.2 tačka 6
   “6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene potrebe; ”

   Budući da su i ostali segmenti države “odlično” uređeni ni rutinska kontrola saobraćajne policije ne zaostaje, tako da u takvim situacijama postoje 2 rešenja:

   1.nositi kopiju Zakona sa sobom i edukovati saobraćajnu policiju na licu mesta kad ih već nisu naučili gde treba,

   2.pustiti ih da pišu prijave, zapisnike, šta god jer takva prijava pada na sudu sa adekvatnim dokazima,
   eventualno upozoriti podnosioca prijave da će materijalno odgovarati zbog propusta i gubljenja vremena “prekršioca” po sudovima a što da ne i medijski propratiti ako je baš uporan

   hvala na poseti

   1. Poštovani,u saobraćajnoj dozvoli je kao korisnik vozila ukupne mase do 7,5 t upisana moja preduzetnička radnja.Vozilo se koristi za sopstvene potrebe i moje pitanje je da li i ono ne podleže obavezi posedovanje tahografa?Ne mogu da izvršim tehnički pregled bez predhodnog kalibrisanja tahografa jer je opšte mišljenje svih službenika u MUP-u,a i na tehničkim pregledima(u mom gradu), da samo vozila fizičkih lica te kategorije ne podležu imanju tahografa.Koje je vaše mišljenje?

    1. Poštovani,

     nema “opšteg mišljenja službenika MUP-a” 😀 oni nisu tu da misle već da sprovode Zakon kao deo izvršne vlasti, bar bi tako trebalo da bude
     Međutim, i u ovom slučaju stvar je jasna jer je Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima to regulisao u članu 3 tačka 4

     “Prevoznik je pravno lice ili preduzetnik, udruženje ili grupa lica koje nema status pravnog lica, bilo profitno ili neprofitno, ili državni organ, organ teritorijalne autonomije i organ lokalne samouprave, koje obavlja drumski prevoz, bilo javni ili za sopstvene potrebe.”

     hvala na poseti

   2. postovanje imam isti problem pisan sam zbog tahografa kombi 3,5t i prikolica 2700t samo su sabrali 6200kg i prijava ya tahograf sve se vodi na mom imenu i sluyi ya sopstvene potrebe kayu da sam cak 100km van svoje adrese
    unapred hvala ya bilo koji savet

   3. Kako registrovanti vozilo za vuču drugih vozila (šlepera službu)? Da li kao SP ili fizičko lice ? Kako voditi dokumentaciju, da li je obavezan putni nalog i tahograf? Nosivost je do 7,5 t ( C kategotija). Nemam delatnost. Vlasnik sam poljoprivrednog zemljišta.

 3. Postovanje.
  Vlasnik sam teretnog kombija Ford Transit,registrovanog na fizicko lice. Nemam registrovanu firmu, i koristicu vozilo za licne potrebe i prevoz razlicitog tereta. Da li treba da imam nalepnicu VOZILO ZA SOPSTVENE POTREBE?
  Unapred hvala na odgovoru

   1. Ukoliko ispunite uslove i imate natpis “prevoz za sopstvene potrebe” ipak ne možete prevoziti ništa drugo što nije predmet vaše delatnosti odnosno ne možete prevoziti za treća lica što je zakonodavac definisao i napravio jasnu razliku između prevoza za sopstvene potrebe i javnog prevoza stvari:

    1) prevoz stvari za zadovoljavanje potreba u obavljanju svoje delatnosti, a što podrazumeva prevoz koji privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja od proizvodnih objekata do svojih magacina ili od svojih magacina do svojih prodajnih objekata;

    2) prevoz svojih radnika i prevoz članova porodice radnika za odlazak na odmor ili rekreaciju.

    Prevoz koji obavlja privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice od proizvodnih objekata do magacina ili prodajnih objekata trećih lica ili od svojih magacina do prodajnih objekata trećih lica ili između prodajnih objekata trećih lica, smatra se javnim prevozom stvari.

 4. Poštovani
  vlasnik sam privatne firme i bavim se servisiranjem kafe vending aparata (stojeći aparati za samoposluživanje toplim napicima) raznih dimenzija a najveći su 60x60x170 težine do 60kg
  Moje pitanje je
  kupio bih privanto mali kombi piaggio porter(za ličnu upotrebu) do 1200kub putnički
  DALI U NJEMU MOGU kada mi zatreba DA PREVEZEM APARAT uklanjajući zadnju klupu a da ne budem sankcionisan i izbačen iz saobraćaja od strane policije

 5. Pozdrav,
  Imam kombi do 3,5t nosivosti. Registrovan na moje ime. Otvorio sam firmu za drumski prevoz tereta-preduzetnik.
  Pitanje: Da li po novom zakonu moram da registrujem kombi na firmu? I u tom slucaju sam sebi prodam vozilo i ponovo platim porez? Ili nekim cudom mogu da se oslobodim poreza i samo zamenim saobracajnu? Sve to radi dobijanja resenja ministarstva saobracaja…
  Hvala

 6. Poštovani,
  zanima kod ispunjavanja putnog naloga na mestu potpis tehničkog lica ko ima pravo potpisa?
  vozilo Citroen Jumpy registrovano je na firmu koja ima jedno vozilo i dva zaposlena.

  unapred hvala

 7. Imam jedno veliko pitanje, ako ja uzmem “kombi” npr tipican volkswagen T4 (naj obicniji transport/putni) i registrujem ga kao putno vozilo sa 8 sedista – B kategorija sve normalno – da’l mene ista sprecava da ga ja koristim kao i bilo koje drugo putnicko vozilo npr punta. Znaci do kuce i posla, do sela, do pijace po dzak krompira, putovanja. Na kraju krajeva to je putnicko vozilo kao i svaki automobil? Postoji li ista u zakonu da me sprecava da to uradim posto volim komfor kad putujem sa porodicom?

  1. Poštovani Jovane,

   gde ste pročitali da postoji zakonska prepreka da registrujete putničko vozilo sa brojem sedišta 8+1 kao bilo koje drugo putničko vozilo?
   Problem je za registrovanje preduzetničke radnje odnosno bavljenje javnim prevozom putnika,
   bilo je i nekoliko javnih rasprava u medijima povodom tih zakonskih promena što je rezultiralo da prevoznici izmeste poslovanje u okolne države,
   nekome je palo napamet da se igra sa malim prevoznicima pod plaštom uvođenja reda u javni prevoz putnika gde spadaju i ova vozila.

   1. Hvala vam na odgovoru, bio sam samo jednom u problemu gde je saobracajno lice uslo u raspravu zasto lazem da ne naplacujem prevoz (kao npr da od toga zivim, kao prevoznik) a vozio sam prijatelje u kombiju koji je registrovan kao putnicki na ime jednog od prisutnih stim sto ja nisam u rodu ni sa kim tu, nego sam bio kao vozac prijatelju do veselja i nazad (pitanje, da je to moje vozilo i da ja naplacujem uslugu dal bi bilo legalno iako je putnicko vozilo?). Problem nastaje kada ljudi zele da prevoze putnike na grackim linijama i tome slicno za novac. No u mom slucaju izgleda nije bio problem u zakonu, nego u coveku, jos jednom hvala.

 8. Imam jedno pitanje u vezi tahografa za putnička vozila. Po zakonu je tahograf obavezan za vozila ukupne mase preko 3,5t. Imam kombi Fiat Ducato koji ima 9 sedišta i fizički je moguće postaviti ukupno 16 sedišta i za to dobiti atest. Kako odrediti koliko ugrađenih sedišta mogu ukupno imati, a da ukupna masa kombija ne prebaci 3,5t kako bih izbegao ugradnju tahografa?

  1. Poštovani Boki,

   ovo je pitanje za nekog iz struke ko izdaje atest jer ga ne može ni izdati bez proračuna kojoj kategoriji vozilo u tom slučaju pripada odnosno šta će tehnički pregled pokazati

   hvala na poseti

  2. Tu imaš drugi problem jer kad pređeš 8+1 sedišta automatski ti je potrebna D kategorija i to vozilo spada u D kategoriju nije više B

 9. Poštovani,

  Imam dva pitanja:

  1) Da li smem da izbrendiram kombi koji se vodi na meni ( fizičko lice ), hteo bih da reklamiram svoju firmu?

  2) Da li moram imati u kombiju ugovor o zakupu ( ja sam vlasnik firme )
  pošto koristim kombi i za potrebe firme?

  Unapred zahvalan

   1. Postovani,
    Imam putnicki kombi svoj 8+1 i koristim ga za svoje potrebe.
    Procitao sam da od polovine februara 2017 godine, ukida se kombi prevoz.
    Koliko ima istine u ovome i sta ja da radim koji sam kupio kombi za svoje potrebe, mogu da radim sa njim ako stupi ova zabrana na snagu?

    1. Poštovani,

     da istina je, zakon je davno donet i počinje primena u februaru
     ukida se kombi prevoz putnika kao usluga ali se ne ukidaju kombi vozila 😀

     hvala na poseti

 10. Imam drvnopreradjivacko preduzece i svoj kombi cija ukupna masa sa nosivosti prelazi 3,5 tona. Sto znaci da moram da imam tahograf. Da li sam mozda oslobodjen tahografa posto njime prevozim samo svoju robu do kupaca? Znaci nemam svoje prodavnice, pa me interesuje da li mi treba tahograf? Neko mi rece da ne treba.
  Srdacan pozdrav

  1. Kad se teretno vozilo koristi za sopstvene potrebe, tahograf nije potreban ako ukupna nosivost vozila ne prelazi 7,5t.

 11. Ivan je postavio interesantno pitanje jer ja imam isti problem imam MERCEDES 609 I ANALOGNI TAHOGRAF zvao sam tahograf servis i rekoše zamena za novi digitalni je 42.000,00 dinara što mislim da je suludo jer cena tahografa je još malo kao i cena celog kamiona na tržištu. Imam drvopreradjivačku radnju kad prevezem nešto za nju kad za sebe nešto i obično predjem 3-4000 km godišnje da li meni treba tahograf.
  Puno pozdrava.

 12. Zanima me da li smem u putnickom kombiju (ford tranzit 8+1) da prevozim teret?Imam nalepnicu ZA SOPSTVENE POTREBE. Skoro me je saobracajna policija opomenula da je zabranjeno prevoziti teret jer je registrovan za putnike.Prevozio sam par dzakova stocne hrane i zadnja sedista su mi bila izbacena zbog prostora.I to im je izmedju ostalog zasmetalo. Primoran sam da zamenim kombi za teretno vozilo, da ne bih imao komplikacija.

  1. Poštovani,
   prvo ne znam zašto uopšte imate nalepnicu ZA SOPSTVENE POTREBE na putničkom vozilu fizičkog lica?
   Prevoz tereta naravno po ZOBS-u i ostalim propisima nije dozvoljen putničkim vozilom. Međutim, to ne znači da ne možete da prevezete recimo par džakova krompira, lepak za pločice, džakove stočne hrane jer bi u tom slučaju svako drugo putničko vozilo (karavan verzije, džipovi itd) bilo u prekršaju. Ali ako kombi putničko vozilo koristite samo i isključivo za prevoz tereta time što ste izbacili “zadnje klupe” to nije moguće.
   Postoji opcija da vozilo prepravite da se koristi u jednom delu za prevoz tereta a u drugom za prevoz putnika što zahteva i ispravku u saobračajnoj dozvoli. Ovo naravno zavisi od toga koliko često prevozite teret, koju količinu, i da li Vam se takva procedura uopšte isplati ili da promenite vozilo kupovinom teretnom kombija.

   1. Poštovani,na mom teretnom vozilu stoji nalepnica “za sopstvene potrebe”.Kao preduzetnička radnja,koja je korisnik vozila,ono što moji kupci (fizička lica)kupe kod mene, ja im prevezem na kućnu adresu. Da li to možda spada u javni prevoz jer mislim da u zakonu nije precizno definisano? I, da li moram da pišem putne naloge za to vozilo?

    1. Poštovani,

     u Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju član 2 tačka 6 je definisan pojam prevoz za sopstvene potrebe:

     “prevoz za sopstvene potrebe” jeste prevoz koji obavljaju privredna društva, pravna lica, preduzetnici i fizička lica radi zadovoljavanja potreba u obavljanju svoje delatnosti

     Međutim, poglavlje III Prevoz za sopstvene potrebe pomenutog Zakona član 37 stav 1, 2 i 5 ne pominje prevoz od prodajnih objekata do krajnjeg kupca u smislu prevoza za sopstvene potrebe što je Vaš slučaj:

     Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, ako je vlasnik ili primalac lizinga najmanje jednog registrovanog vozila, može obavljati prevoz za sopstvene potrebe, i to:

     1) prevoz stvari za zadovoljavanje potreba u obavljanju svoje delatnosti, a što podrazumeva prevoz koji privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja od proizvodnih objekata do svojih magacina ili od svojih magacina do svojih prodajnih objekata;

     Prevoz koji obavlja privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice od proizvodnih objekata do magacina ili prodajnih objekata trećih lica ili od svojih magacina do prodajnih objekata trećih lica ili između prodajnih objekata trećih lica, smatra se javnim prevozom stvari.

     Ovo je poznata situacija kada proizvođač ili trgovac isporučuje robu na adresu kupca (u ovom slučaju fizičko lice, ne pravno lice i ne prodajni objekat pravnog lica) a to bi moglo da se tumači i kao javni prevoz stvari za koji je potrebna dozvola nadležnog ministarstva.

     Da biste bili sigurni smatramo da je najbolje zatražiti zvanično mišljenje nadležnih ministarstava (Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Uprava saobraćajne policije).

     Što se tiče putnog naloga pročitajte naš najnoviji članak Novi Pravilnik o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga.

     Hvala na poseti

     1. Hvala vam na brzom i preciznom odgovoru. Kako doći do tog zvaničnog mišljenja nadležnih, kome se tačno obratiti?

 13. Postovani, ukoliko je kombi registrovan na firmu i za spostvene potrebe, da li mogu nesmetano raditi transport (uvoz) robe iz inostranstva ( Slovenija) u Srbiju koja je namenjena iskljucivo za firmu na koju je i registrovan kombi ili mi trebaju neke posebne dozvole za medjunarodni transport itd? Hvala

 14. Poštovani,
  ja bi imao dva pitanja.
  1. Imamo firmu doo i imamo teretno kombi vozilo, koji je registrovano na fizičko lice. Napravljen je ugovor između fizičkog lica i firme, o korišćenju vozila za sopstvene potrebe firme. Da bi ovo vozilo bilo firmina, po zakonu trebalo bi da bude natpis na vratima: “Teretno vozilo kojim se obavlja prevoz tereta za sopstvene potrebe u drumskom saobraćaju mora imati na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine teretnog vozila, ispisano poslovno ime i natpis “Prevoz za sopstvene potrebe””
  A ovu vozilu firma koristi samo po potrebi, nedeljnom 2-3 dana, da bi mu bilo potrebno vozilo stalno, firma bi kupila vozilo za sebe…
  A na ostalim danima valasnik, fizičko lice, koristi svoj vozilo, za svoje potrebe.
  Šta treba u ovakvim slučajevima uraditi, da bude sve po propisima i da ne budemo kažnjeni?
  2. U vlastistvo firma (doo) imamo kamion od 18T. Kamion koristimo za sopstvene potrebe. Nije nam delatnost prevoz. Da li postoji mogućnost, da sa ovim kamijonom odnosimo svinje na klanje, koje su u vlastištvu našeg gazdinstva (gazdinstvo vodi se na člana naše porodice)? Ovo bi već pripadao u javni prevoz, ako dobro razumem zakona. Ali dali postoji neko rešenje… Na primer da firma pozajmi kamijon gazdinstvu, ili nešto slično!? Glupo mi je da mi stoji kamion u dvorištu, a ja treba da platim prevoz nekom prevozniku…
  Hval Vam unapred na Vašim odgovorima.

 15. Postovani cuo sam nekakve glasine da vise ne moze se voziti vozilo za sopstvene potrebe ako celokuptna tezina prelazi 3 500 kg , vec bih trebalo da se prijaviti kao auto prevozik. Da li te to tacno? Hvala u napred

 16. Poštovani,interesuje me da li kamion preko 7,5t nosivosti moze da se registruje na fizicko lice za sopstvene potrebe?

   1. Poštovanje. Kupio sam teretni vozilo Ford tranzit sa termokingom(hladnjača). Ima ugrađen tahograf. Pošto ga koristim za sopstvene potrebe da li moram da popunjava tahograf listiće? Hvala.

 17. Vozila za sopstvene potrebe nemaju ogranicenje po pitanju nosivosti. Vozila koja imaju ukupnu nosivost preko 7,5t. u obavezi su da poseduju tahograf i zbog toga cesto dolazi do zabune.

  Pozdrav,

  Kombi011 team

 18. Postovani vlasnik sam samostalne zanatske radnje.Posedujem kombi vozilo 8+1.Vikendom radimo po vasarima.Moje pitanje je dali po novom zakonu mogu da koristim kombi za prevoz tri radnika i robe na mesto prodaje?

 19. Postovani Zoltane,

  Odredbe novog zakona koji pocine da se primenjuje od 12.02.2017, odnose se na JAVNI PREVOZ PUTNIKA. Vas prevoz radnika i robe do vasara spada u kategoriju PREVOZ ZA SOPSTVENE POTREBE. Tu nije bilo nekih bitnih promena u odnosu na prethodni zakon i mozete slobodno da vozite Vase radnike i robu.

 20. Postovani,

  Vlasnik sam radnje za izvodjenje elektoradova u svom lasnistvu imam specjalno vozilo koje se vodi na moje ime a korisnik je radnja gore navedena to je takozvana preduzetnistvo. Dali je ispravno koristiti ovo vozilo bez putnog naloga sto se tice saobracajne policije.
  Pozdrav,

 21. Postovanje jedno pitanje koje ce dosta nas zanimati naime ja sam muzicar i sviram u orkestru gde nas je otprilike jakokao gde 8 .9. Clanova i ja sam kupio kombi da bi mogli da seskinu prevezemo i ponesemo nasu muzicku opremu ,desava se cesto da idemo i preko italija ,austrija itd. Registraciju placam 88000 gde je uracunat porez na luksuz verovatno i zbog toga luksuz jer je 8+1 .sta moze da nas ocekuje od neprijatnosti gde smo mi tu svrstani i dali mozemo nesmetano da radimo svoj posao..veliko hvala unapred

  1. Mislim da se pevač zove Pedja Medenica, pre dve večeri su im sa kombija skinuli tablice, čini mi se na Batrovcima. U kombiju je bilo njih četvorica muzičara. Vozio je bubnjar a vlasnik kombija nije ni bio sa njima. Znači to što se u kombiju vozi bend, nije garancija da neće biti problem. Ako je na granici prisutna saobraćajna inspekcija imaćete problema. Nelegalno je sve osim vožnja porodice, tako kaže zakon.

 22. Postovanje,
  1.zanima me da li teretni kombi do 3,5t mora na teretni terminal(mislim na granicu) ili moze na putnicki.

  1. Postovani Nenade,

   Po zakonu, teretno vozilo bez obzira bilo prazno ili se nalazi roba u njemu,
   mora na teretni terminal.

   Sve najbolje…

 23. Postovani, imam jedno pitanje. Imam kombi ducato teretni 3.5t bruto i prikolicu 2.5t bruto, za sopstvene potrebe na fizicko lice. Pitanje je: isao bih u Nemacku za svoje potrebe, dali je trebaban tahograf u EU. unapred hvala!!!

  1. E druze i meni to nije jasno zaustavila nas jefrancuska policija kod mesta Vitry i pisala kaznu za pretovar i zato sto vozilo nije opremljeno tahografom. Kazna je bila 3750€ kombi mercedes sprinter 311cdi i auto prikolica ukupne nosivosti 1900kg.

   1. Ukupna težina teretnog i vucenog vozila NE SME da prelazi 3500kg. Ako prelazi tahograf je obavezan.

 24. pozdrav,molim jedno pitanje,imam kombi za vl.potrebe t2 ukupno sa teretom ne prelazi 3.5t,odvozim od 5 proizvodjaca mlijeka na selu po 100 l do svog laktofriza na svaki 2 dan,od mene odvozi mljekara, kombi uredno registrovan,ima naljepnice za V.P.rjesenje od opstine za V.P. i u svoznji imam otpremnice za mlijeko. neki mi traze da moram u javni prevoz,MOLIM ODGOVOR,HVALA PUNO.

 25. Ako je putar registrovan kao teretno vozilo da li je potrebno da vozac ima C kategoriju ili moue da vozi sa B?

  1. Poštovani,
   logično i bez zbunjivanja 🙂 vozi ona kategorija u koju teretno vozilo spada što se može videti u saobraćajnoj dozvoli

 26. Pozdrav za vas,koliko se čeka sada po novom zakonu dozvola za prevoz putnika i robe pošto ja i prijatelj krećemo u taj posao sa kombijem koji će imati taho, 16+1 putnika koja je procedura?unapred zahvalan.

 27. Postovani,
  Imam preduzetnicku radnju za prevoz, kao i teretni kombi do 3.5t koji se vodi na fizicko lice (mene) i napravio sam ugovor o zakupu da se ne bi natezao sa organima. Kako po zakonu za prevoz tereta u drumskom saobracaju vozilima ukupne tezine do 3.5t nije potrebna licenca za prevoz (clan 6.) interesuje me sta moram da napisem na kombiju, sopstveni prevoz ili ime radnje?

  1. Potrebno je ime radnje i odobrenje iz ministarstva za saobracaj za obavljanje JAVNOG PREVOZA u drumsom saobracaju.

   Onda si skoro pa 100% ispravan. 🙂

 28. Pozdrav , ubrzo kupujem teretni kedi vw tezina do 3.5 tone , nemam nikakvu firmu da li kedi mogu da registrujem na svoje ime tj.kao fizicko lice za Sopstvene potrebe i s njim ne smetano da vozim recimo prazan kedi ili nekad s nekim tovarom ?

  1. Mozes da registrujes teretno vozilo na svoje ime.

   Prevoz tereta za sopstvene potrebe definisan je kao prevoz tereta u drumskom saobraćaju koji domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, poljoprivrednik, odnosno strano pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice obavlja bez naknade u vezi sa poslovima iz svoje delatnosti.

   Zakon propisuje uslove koji treba da budu ispunjeni da bi se prevoz tereta smatrao sopstvenim, kao i obavezu opštinske, odnosno gradske uprave, odnosno uprave grada Beograda da vodi evidenciju o subjektima koji obavljaju prevoz tereta za sopstvene potrebe.

   U te svrhe, domaće privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik podnosi zahtev za upis u evidenciju opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, odnosno upravi grada Beograda, uz podnošenje odgovarajućih dokaza.

   Za obavljanje javnog prevoza tereta biće potrebna licenca za prevoz, kako za prevoz tereta u domaćem tako i za prevoz tereta u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju.

   Za prevoz tereta za sopstvene potrebe neće biti potrebna licenca za prevoz.

 29. Postovani,
  kupili smo u firmi(izdavacka kuca knjiga koja vec ima 4 brendirana vozila kategorije laka teretna)novo vozilo Daciu Sandero koje je registrovano kao n1-lako komercijalno, sa zastitnom atestiranom mrezom na gepeku. Auto je registrovan za 4 putnika i naravno u skladu sa tim poseduje zadnju klupu-sedista. Molim Vas ako mozete da mi date informaciju o visini kazne za ne posedovanje nalepnice o ogranicenju brzine na zadnjoj strani auta (koja je 80kmh koliko sam upucen) kao i visini kazne ukoliko skinemo zastitnu mrezu. Auto ce biti koriscen prakticno kao putnicki i necemo voziti nikakav teret. Takodje, sta je jos potrebno da poseduje od obelezja i na kojim mestima? I da li je obavezan putni nalog?

 30. postovani imamo kombi do 3.5 t i prikolicu do 2.0t vozilo sr vodi na doo i iskljucivo se prevoz vrsi za sopstvene potrebe interesuje me da li je potrebno imati tahograf

 31. i da li postoji mogucnost povecanja bruto mase sa 3300 kg na 3500 za kombi citroen 2.2

  1. Ne znam koji model citroena je u pitanju, ali ako postoji taj model u varijanti ukupne nosivost od 3,5t, mozete uz odgovarajuci atest da promenite i na vasem vozilu.

 32. Postovani,

  Zasto je uklonjeno moje pitanje iz bloga?Ne vidim ni da ste odgovorili na njega dok je vise od mesec dana stajalo postavljeno!?

  1. Poštovani,

   naravno da pitanje nije uklonjeno i u tom smislu pogledajte pažljivo pre ovakvog komentara,

   što se tiče odgovora na to “uklonjeno pitanje” nije nužno da sve znamo da odgovorimo niti je blog takvog karaktera već kao razmena iskustva i mišljenja svih iz oblasti kombi prevoza robe i putnika,

   pozdrav

 33. Danas je 23.06.2017. god. Vozilo koje planiram da kupim je u registraciji još dva meseca. Vozilo je u saobraćajnoj dozvoli registrovano kao teretno vozilo sa 950 kg. tereta. Reč je o vozilu ’02. Chevrolet Venture 3.4 a registrovan je kao Cargo Van. Prema kataloškim knjigama u Srbiji, to vozilo ne postoji kao teretno, već kao putničko (Van sa 2 + 3 + 2 sedišta.). Vozilo koje se prodaje ima 2 sedišta, iza ta dva sedišta je ona zaštitna mreža od tovarnog prostora, pa na dalje je tovarni prostor. Tako je i registrovano. Inače, prodavac daje i još dva reda sa po još dva sedišta. Ne znam da li je u Srbiju uveženo iz USA kao teretno, ili kao putničko vozilo. Prodavac nema (za sada) taj dokumenat, obzirom da je vozilo kod njega tek nekoliko meseci. Ako je uveženo kao putničko (a vidimo da je sada registrovano kao teretno), onda je verovatno nekada rađen atest sa putničkog na teretno. Pitanje : Ako ja kupim taj Cargo Van (koji je – opet da ponovim – registrovan još dva meseca kao teretno vozilo), da li ću ja moći i nadalje da ga takođe registrujem kao teretno vozilo ?

 34. Postovani
  Posedujem putnicki kombi 8+1 Reno trafik
  Da li sa vozackom dozvolom BE mogu sa njim da vucem prikolicu sa dve osovine (za prevoz auta) nosivost prikolice je 2500kg,u Srbiji i u EU

  1. Postovani,

   ” BE Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji B, najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3500 kg ”

   Znaci, ukupna tezina prikolice i tovara na njoj ne sme prelaziti 3,5t.

   Po novom zakonu broj osovina nije bitan.

   Za zemlje EU TREBALO bi da vazi.

   Sve najbolje…

  2. mozes sa tom vozackom to da vozis.ono sto ne smes je :

   da vozis tudju robu na prikolici u EU
   da vozis priklicu preko 2000kg ndm(zato sto proizvodjac ne dozvoljava-trafic ima max.2000kg prikolicu)

 35. Vlasnik sa teretnog vozila (kamion mercedes 814 kuper) registrovan je za sopstvene potrebe do 7.5t ukupne nosivosti. Skoro sam registrovao radnju SZR i bavim se masimskim iskopom,zemljnim radovima i rusenem. Zanima me sme li na tom kamionu da pise neki narpis na prednjoj strani kao sto su:prezime,naziv firme, masinski iskop,zemljani radovi,rusenja

  1. Na prednjoj i zadnjoj strani vozila dozvoljeni su natpisi. Isto tako moze i na bocnim stranama SANDUKA.

 36. Poštovani,najsrdačnije Vas Molim za objašnjenje,i ako sam možda promašio blog. Imam specijalno vozilo za prevoz drveta mercedes 1619 , koji je zbog dizalice-grajfera, tešak oko 11 tona i registrovan na mene-fizičko lice, na dozvoljenu nosivost nešto malo manje od 5 tona,kako nebih prešao ukupnu dozvoljenu nosivost od 16 tona. Skoro sam promenio tahograf i stavio digitalni-sa listićima.
  Pitanja:
  – da moram da imam tahograf pošto nisam baš dobro razumeo onih 7,5 tona koje često pominjate?
  – dali trebam imati neki natpis na vratima ili gde već…
  i NAJVAŽNIJE pitanje
  – kakvu potvrdu ili šta već moram ili trebam pisati kada recimo ne vozim kamion 28 dana i više (dali postoji potvrda i za fizička lica) ???

  hvala,hvala,hvala…

  1. Postovani,

   Na prvi deo pitanja ide lak odgovor, tahograf mora da se nalazi u vozilu koje ima vise od 7,5t UKUPNE nosivosti.

   Za drugi deo pitanja nemam tacan odgovor. Mogu samo da kazem iz dugogodisnjeg iskustva, potvrdu za vozaca traze kod firmi ciji su kamioni svaki dan uposleni. Posedujem kamion kao autoprevoznik i nikad nisam pisao potvrdu.

   Sve najbolje…

 37. Postovani, citam Zakone i gomilu komentara, a i dalje imam nedoumicu.
  Vlasnik sam stamparije i to nam je osnovna delatnost. U vlasnistvu imamo kombi vozilo koje je preko 3,5 a ispod 7,5 t ukupne mase.
  Robu koju proizvodimo, isporucujemo nasim kupcima po teritoriji citave RS.
  Robu koju isporucujemo uvek prati nas dokument, retko otpremnica cesce racun i na tom racunu je “uvek” i “iskljucivo” fakturisana roba iz nase proizvodnje, odnosno nikad ne fakturisemo “uslugu prevoza” iste.
  Svi vozaci su u radnom odnosu u stampariji…
  Da li se ovo smatra prevozom tereta za sopstvene potrebe???

 38. Poštovani,
  Posedujem poljoprivredno gazdinstvo i kamion čija ukupna težina ne prelazi 7,500 kg koji koristim za sopstvene potrebe. Kamion poseduje tahograf.Moje pitanje glasi:
  Da li je za ovakvo vozili potrebno da se tahograf listići čuvaju 28 dana unazad s obzirom na nosivost vozila i svrhu korišćenja za sopstvene potrebe?

  1. Postovani,

   Teretna vozila, registrovana za sopstvene potrebe do 7,5t, nisu u obavezi da koriste tahograf.

   To znaci da ni trake ne morate cuvati.

   Sve najbolje…

 39. Poštovani,

  Iz Vaših prethodnih odgovora sam saznao da i kombi vozila do 3,5 tone nosivosti idu na teretni terminal na granici. Da li postoji način da se sa tim vozilima izbegnu duga čekanja koje imaju vozači kamiona ili je to neminovno?

  1. Poštovani,
   ne postoji, teretna vozila moraju na predviđen terminal
   jeste nelogično da nije određen posebno terminal za teretna vozila do 3,5t recimo nešto kao “brza kasa” u velikim marketima ali to je tako godinama i postoje neretko sukobi među vozačima i prevoznicima koji pokušaju preko reda prelazak

 40. Postovani,
  Dajete jako korisne informacije i u ime svih vam se na tome zahvaljujem.
  Imam i ja nekoliko nedoumica pa mi pomozite ukoliko mozete ili me uputite na pravu adresu.
  Imam DOO preduzece, i teretno kombi vozilo ukupne mase do 3,5t registrovano na firmu, na njemu je natpis za sopstvene potrebe.
  Stavka je ta da svoje proizvode izvozimo u EU, Te me zanima kako vozilo treba da mi bude obelezeno, kao i sta mi je od dokumentcije potrebno da imam.
  Unapred zahvalan!

  1. Poštovani,
   obeležavanje po važećim propisima koji su navedeni u tekstu pa možete sami proveriti na sajtu ministarstva aktuelne propise i da li se nešto u međuvremenu promenilo,
   izvoz iz Srbije zavisi od vrste robe koja se izvozi. Uglavnom, detaljne informacije možete dobiti preko špediterske kuće a ukoliko ste iz Beograda onda možete potražiti informacije na sajtu špedicija Beograd
   pozdrav

 41. Pozdrav,radim kao vizač u jednoj privatnoj firmi.Vozim daciu doker pik up,registrovana je na firmu kao teretno vozilo.Nosivost 750 kg.Imamo potrebe da uvozimo mašine i repromaterijal po celoj evropi.Da li treba neka posebna dozvola za Italiju,Rumuniju,Grčku…,ili mogu sa svojom vozačkom i firminom saobraćajnom da putujem?

 42. postovanje ..kupio sam Fiat Scudo koji je registrovan na 9 sedista i u njemu vozim iskljucivo svoj bend …zanima me da li trebam natpis Za Sopstvene Potrebe ili ne ,do sad nisam imao nikakvih problema ali cisto predostroznosti radi … unapred hvala

  1. Poštovani,
   bez dileme, u Vašem putničkom vozilu možete da prevozite koga i šta želite sve dok nije u suprotnosti sa zakonskim odredbama kao privredna aktivnost odnosno komercijalnog karaktera
   pozdrav

 43. Pozrav

  Imam nedoumicu,naime imam kombi u svom vlasnistvu (fizicko lice) reno trafic do 3,5t.Sada bih da otvorim preduzetnicku radnju kao ,,teretni taksi prevoz,,za prevoz robe i sl.
  pitanje glasi da li mi je potrebna licenca od Ministrastva i ako nije na koji nacin kod APR dokazujem opis vozila kao i to da mi nije potrebna licenca

  1. Od 12.02.2018god. po novom zakonu, potrebna je licenca za JAVNI PREVOZ robe.

   U APR-u samo otvarate firmu za prevoz robe. Kad to uradite, idete u MINISTARSTVO SAOBRACAJA i tamo radite pregled vozila i sve ostale tehnicke stvari oko licence.

   Pozdrav…

   1. Ovo kaze zakon

    II. Kada licenca nije potrebna
    Licenca za prevoz nije potrebna za obavljanje sledećih prevoza:
    1) prevoz tereta za sopstvene potrebe;
    2) prevoz pošiljaka i paketa koje obavlja javni poštanski operator kao univerzalnu poštansku uslugu;
    3) prevoz vozilima koja su namenjena potrebama javne bezbednosti, odbrane, zaštite od vanrednih događaja i potrebama državnih organa, organa autonomne pokrajine ili organa lokalne samouprave, medicinskih i humanitarnih prevoza;
    4) prevoz specijalnim vozilima koja su posle proizvodnje bila prilagođena posebnim namenama, pa se njima ne može obavljati prevoz tereta na isti način, kao sa neprilagođenim vozilima (npr. vozila za prevoz pčela, putujuće biblioteke i dr.);
    5) prevoz tereta kao pretežne delatnosti, teretnim vozilom ili skupom vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg, kojim raspolaže na osnovu vlasništva ili ga koristi na osnovu ugovora o finansijskom lizingu privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik;
    6) prevoz koji obavljaju javna preduzeća koje su osnovale jedinice lokalne samouprave za obavljanje komunalnih delatnosti.

   2. mene zanima da li mogu licni sinovljev kombi iznajmiti pod ugovorom za potrebe moje firme doo i posle toga da probam da se bavim uslugom prevoza robe za treca lica. ne bi kupovao kombi na ime firme dok ne razradim posao i uvidim kakav konkretno mi kombi treba.

 44. Poštovani,
  Nevenčana supruga ima Agenciju za Organizovanje prevoza (52.29) kao pretežnu delatnost. Prijavljeno je i 10% prihoda od prevoza (49.41).
  Kupio sam kombi (bruto 3.3 t) i imam dilemu kako ga registrovati.
  1- na agenciju, ali kako da ga ja vozim (pčelar sam i povremeno mi treba)? Treba li odobrenje Ministarstva i ugovor o delu jer je firmin?
  2- na mene, vozim kako hoću, a sa agencijom napravim ugovor o zakupu. Da li onda za vozača treba neki ugovor o delu za vozača (neko ko ne radi u agenciji bi vozio kombi)? I opet Ministarstvo.
  Da naglasim da bi Agencija angažovala kombi 2-3 puta mesečno, koliko da ne stoji u mestu.

 45. Postovanje, u porodici posedujemo kamion zastava do 3.5t ukupne mase koji je u vlasnistvu od 87 u porodici nov kupljen, vodi se na oca. Moje pitanje je koja je procedura posto planiram ici s njim preko granice 1x iz Srbije konkretno za Bosnu a moguci povratak preko Hrvacke ili istim putem preko Bosne, napominjem isao bi prazan i u jednom i u drugom smeru, sta bi trebalo pripremiti i kako sta na granici posto je teretno vozilo u pitanju.
  Hvala.

  1. Postovani,

   Kad vozilo ide prazno, nije potrebno nista od posebnih papira. Na granicnom prelazu Vas upisuju u knjigu, dobijate ( i ne mora ) potvrdu o ulasku praznog teretnog vozila.

   Ne smete teretnim vozilom na prelaz gde idu putnicka vozila, vec idete gde je predvidjen prelaz granice za teretni saobracaj.

   Za BiH i dalje treba zeleni karton.

   Licno bih izbegao Republiku Hrvatsku iz mnogo razloga, i vratio bih se opet preko Bosne.

   Srecan put…

 46. Poštovani,
  Bavimo se proizvodnjom hleba i pekarskih proizvoda koje kombi vozilima nosivosti do 3500 kg prevozimo do sopstvenih prodajnih objekata ali i do prodajnih objekata drugih pravnih i fizičkih lica . Imamo dilemu da li vršimo javni prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe . Po članu 5 ne treba nam licenca jer vršimo sopstveni prevoz ‚‚(5) prevoz tereta kao pretežne delatnosti, teretnim vozilom ili skupom vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg, kojim raspolaže na osnovu vlasništva ili ga koristi na osnovu ugovora o finansijskom lizingu privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik;)‚‚
  Medjutim u definiciji ‚‚prevoz za sopstvene potrebe‚‚ Zakon u čl. 3 tačka 3 kao jedan od uslova navodi ‚‚svrha prevoza mora biti prevoz tereta do ili od istog domaćeg privrednog društava, drugog pravnog lica, preduzetnika , poljoprivrednika, odnosno ……. koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe ili njeno premeštanje bilo unutar bilo izvan sedišta istog domaćeg privrednog društva , drugog pravnog lica………koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe.‚‚ Dakle, dovežena roba se ne prevozi dalje nego se na mestu isporuke vrši prodaja. Po svim ostalim kriterujumima ispunjavamo uslove za ‚‚prevoz tereta za sopstvene potrebe‚‚. Pitanje glasi : kojoj vrsti prevoza pripadamo?

 47. Imam kombi opel vivaro nosivosti 1200kg. Registrovan za sopstvene potrebe na fizicko lice. Isao sam prazan u hrvacku na granicnom prelazu batrovci i iz hrvacke u veliku kladusu i nazad potpuno prazan i niko nije pravijo problem dom smo takodjer isli prazno vozilo na granicnom prelazu karakaj u bosnu i nazad terali su nasse na terminal kao slepere. Pa me zanima kakav je tu zakon…unapred se zahvaljujem…

  1. Poštovani,
   već su bila ovakva pitanja u komentarima, vrlo je jednostavno: ako je teretno vozilo onda mora terminal namenjen za teretna vozla bez obzira da li je vozilo prazno ili ne. U nekim slučajevima možete proći kako i jeste opisali ali možete i napraviti sebi problem za buduće prelaske itd
   pozdrav

   1. Jos jedno pitanje opel vivaro kombinovani pola teretni pola putnicki kad bih sa njim isli preko granice, prazno vozilo dali bi onda morao da idem na terminal. Kakvi su tu uslovi…unapred se zahvaljujem…pozzz…

    1. @Stevica

     Ukoliko je kombinovani kombi u pitanju…kad ide prazan onda MOZE na putnicki terminal. Ukoliko u tovarnom delu ima robe koja podleze carinskom postupku, onda MORA na teretni terminal.

 48. Postovani,uskoro planiram put u Nemacku,kombi je 8+1 sedista+670kg tereta.Posto bi iz Nemacke trebao da dovezem namestaj iz stana,potreban mi je sav prostor pozadi.Da li smem da izvadim sedista?Hvala unapred.

 49. Imam firmu apr i kombi 3.5 t koji je registrovan na mene tj.fizicko lice.Pre neki dan policija je zaustavila vozaca i napisala prijavu po clanu 274 tacka 3 i napisala da u saobracajnoj dozvoli ne stoji ime za koga ona obavlja prevoz pa me interesuje da li ja kao fizicko lice moram da imam ugovor da sam sam sebi iznajmio vozilo.Hvala

 50. Poštovani

  Prevoz za sopstvene potrebe:
  Tumačenje iz Ministarstva Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju član 3, 3) svrha prevoza mora biti prevoz tereta do ili od istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, poljoprivrednika, odnosno stranog pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe ili njeno premeštanje bilo unutar bilo izvan sedišta istog domaćeg privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika, poljoprivrednika, odnosno stranog pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe; — obratiti pažnju na od ili do što znači da je dozvoljeno prevoziti robu koju ste proizveli i prodali fizičkom licu pod uslovom da nije naplaćen prevoz robe. Potrebno je i zadovoljiti ostale akte za prevoz za sopstvene potrebe. Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju je stari treba tumačiti novi Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju.

 51. Postovanje,kupili smo vw transporter t5 polu teretni sa 6/sedista da li smo u obavezi da imamo c(cargo) gume?

 52. Poštovani,

  Imam ford fiestu, putnički automobil, znam da je kombi011, znam da nisam baš u temi ali ipak imam pitanja.
  Da li mogu da pređem granicu vukući teretnu autoprikolicu do 500kg koja je uredno registrovana?
  Da li idem na putnički ili teretni terminal?
  Da li u toj prikolici mogu da nosim ličnu opremu za letovanje tipa šator…itditd?
  Da li na toj prikolici preko granice mogu da nosim, na letovanje, rasklopiv šator tipa “roof top tent” koji je samogradnja a koji je privezan za prikolicu kao i svaki teret?
  Hvala!

   1. Samo mali dodatak, OBAVEZNO u tehničkim karakteristikama vozila proveriti koja ja dozvoljena nosivost prikolice za Vaš model automobila.

    Pozdrav,

    Dejan

 53. Posedujem kamion ukupne mase do 7,5 tona,registrovan na fizicko lice,za sopstvene potrebe,Dali dok vozim kamion treba da posedujem i lekarski pregled na uvid za policiju!

 54. Novi zakon koji stupa na snagu od 13 februara o licencama,da li vazi dako za kamione ili i za kombije? Konkretno imam pekaru razvozim hleb,da li se odnosi i na njih?

  1. Vazi za vozila preko 3,5t ukupne nosivosti koja obavljaju javni prevoz.

   Za vozila koja su regisrtovana za “sopstvene potrebe”, licenca nije potrebna.

 55. Poštovani posedujem Mercedes 814 do 7,5 t.Registrovan na preduzetničku radnju.Koristim ga isključivo za sopstvene potrbe.Dali treba da posedujem šestomesečni tehnički pregled.
  Pozdrav

 56. Poštovani,
  potreban mi je teretni kombi za prevoz (kabaste) sportske opreme za potrebe lične rekreacije. Izbor mi je teretni kombi VW T5.
  Prema zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju (član 3) deluje mi da kao fizičko lice ja taj kombi mogu da upotrebljavam za “prevoz za sopstvene potrebe” jedino ako radno angažujem (zaposlim) lice radno angažovano kod fizičkog lica koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe (tj. mene)… Još stoji da u vozilu mora da se nalazi fotokopija obrasca prijave vozača u radni odnos (overena pečatom i potpisom – čijim?!).
  Mogu li ja lično, kao fizičko lice legalno da vozim svoje teretno vozilo ili stvarno moram nekoga (ili čak sebe samoga) da zaposlim da to radi?!
  Ili da se registrujem kao poljoprivrednik?!
  Hvala na odgovoru.

   1. Hvala na odgovoru!
    Još jedno pitanje – da li sam obavezan da imam natpis “vozilo za sopstvene potrebe” ili ne?
    Hvala.

 57. Postovani,

  Odusevljen sam sa vasim sajtom, mislim da je izuzetno koristan, proveo sam dosta vremena citajuci razne savete, i puno toga naucio… pa ipak zelim da vas zamolim za par odgovora i saveta.
  Naime, suprugi brat nam je dao mali kombi do 3.5t nosivosti, sa idejom da zapocnemo manji posao, kao prevoznici ( tako sto bi vozili robu, stvari, hranu….itd, za treca lica…fizicka, pravna…itd), nemamo svoju firmu i nemamo svoju radnju, tako da koliko sam shvatio….nemamo sta da vozimo -Za Sopstvene potrebe.
  1. pitanje: Da li dok ne nadjemo posao i ne smislimo kako je najbolje da se ja ili supruga registrujemo kao preduzetnik… da li mozemo da ovaj teretni kombi koristimo za svoje privatne potrebe po gradu, eventualno putujemo sa njim po Srbiji, do mora …itd, s obzirom da nemamo drugi auto (kombi je registrovan na 3 sedista kao teretni). Da li moramo da imamo neki jos dokumenat osim vazece saobracajne, polise i eventualnog ovlascenja za upravljanje na moje ime…da li moram da imam lekarski pregled, neki natpis na vozilu …itd.
  2.pitanje: S obzirom da bi hteli da pokrenemo neki manji posao sa tim kombijem, i da prevozimo robu za treca lica uz naplatu, prvenstveno po Beogradu, a i sire po Srbiji, sta nam savetujete, da li je najbolje da se registrujemo kao autoprevoznik ( verovatno na suprugino ime … predpostavljam da ja mogu da vozim kao suprug). Supruga nije vozac, i da li treba licenca u ovom slucaju….( proces registracije…Apr…i sve ostalo smo citali na sajtu). Ako smo dobro shvatili, ovo sto mi zelimo nije prevoz za sopstvene potrebe – pa nam samim tim i ne treba nalepnica na vozilu. Da li je bolje ovo ili da registrujemo preduzece ( ali kakvo, jer ideja je ista , zelimo da prevozimo robu i stvari za druge), sta je brze, jednostavnije. Sta nas finansiski manje opterecuje u pocetku ( u smislu dazbina, poreza…itd), s obzirom da nemamo ugovorenih poslova, predpostavljam da autoprevoznik placa pausalno porez i doprinose ( da li postoji neka olaksica za pocetak delatnosti), ili je bolje D.o.o, preduzece u smislu troskova, ( i da li u tom slucaju moze da se naplacuje u gotovini, za manje poslove, kojih se svakako biti, uz izdat racun…itd)
  Molim vas za odgovor na oba pitanja i savet, jer bez obzira na sve sto smo naucili na vasem sajtu, ipak je ovo konkretan slucaj, za nas velik, kao svaki nov pocetak, nekom mozda smesan, ali u svem ovom moru informacija, i promena u nasoj drzavi u ovoj oblasti, DOBAR SAVET I USMERENJE, zlata vredi a mislim da ste vi pravo mesto za to. Takodje vas molim da li postoji mogucnost da vi kao agencija ili drugi nacin pored ovog predivnog sajta sa korisnim informacijama , zavrsite nam kompletnu registraciju i proceduru svakako uz naplatu, kako bi uz svu pravnu sigurnost i usmerenje, registrovali i okoncali postupak do kraja….a samim tim bili i ispravni u saobracaju
  Unapred vam se zahvaljujemo,
  Pozdrav,
  Jovan

  1. Poštovani,
   stvar je individualnih mogućnosti i želja, nema tu mnogo opcija: ili se bavite prevozom za sopstvene potrebe ili se bavite prevozom profesionalno. Možete da posedujete teretno vozilo u oba slučaja, to nije zabranjeno.
   1.pitanje odgovor: možete da vozite bez ograničenja i bez posebnih uslova za sopstvene potrebe gde god želite. Obratite pažnju kod prelaska granice jer je u pitanju teretno vozilo i mogu na carini zahtevati isključivo korišćenje teretnog terminala što može biti problem u smislu nepotrebnog zadržavanja ili čak i dokumentacije za stvari koje se nalaze u teretnom delu bez obzira što su lični prtljag. Ako se odlučite za ovu opciju onda je mnogo pametniji izbor kombinovano teretno – putničko vozilo (tzv “sa prozorima”) i u tom slučaju prelazak granice je na putničkom terminalu,
   2.pitanje odgovor: niste pažljivo pročitali komentare ioako ih ima mnogo bilo je reči o ovome, nema licence do 3,5t. Što se tiče registracije to umnogome zavisi od potencijalnih klijenata: nekome odgovara više preduzetnička radnja jer nije opterećen limitom kao obveznik PDV-a i nije vam potreban knjigovođa dok je sa doo situacija obrnuta, nema limita za pdv i potrebno je angažovanje knjigovođe.
   Nema potebe da vam neko završava registraciju i da to plaćate jer sve možete sami odraditi vrlo brzo i jednostavno. Procedura registracije u APR je toliko pojednostavljena da čak možete sve obaviti on line preko njihovog sajta bez odlaska na adresu. Savet je nezahvalno davati tako da ćemo ipak ostati na mišljenju a ono je da u posao prevoza ili preciznije kombi prevoza ne treba ulaziti ako prethodno niste pronašli i obezbedili posao (klijente). Lako je kupiti teretno vozilo ali ako će ono više vremena provoditi na parkingu nego obavljati svrhu zbog koje je kupljeno onda je to promašena investicija. Naravno, ako imate neku ideju koja nije iskorišćena u kombi prevozu onda imate i šansu da tu uslugu podignite na viši nivo i ostvarite profit pored postojeće jake konkurencije gde ne manjka ni nelojalna konkurencija kao kod taxi prevoza.
   hvala na poseti i pozdrav

 58. Poštovani, ako sam fizičko lice bez ikakve firme i posedujem teretno vozilo fiat doblo N1 sa 5 mesta za sedenje, sa svim prozorima i to teretno vozilo koristim za lične potrebe (vikendica, alat, kultivator….itd) da li prilikom odlaska na godišnji odmor (Grčka) noseći lične stvari (kamp oprema, lična odeća, kajak…itd sve za godišnji odmor) moram da, pri prelasku granice, idem na teretni terminal ili mogu na putnički. Šta od dokumentacije, ako treba, moram da imam?
  Hvala!

  1. Poštovani,

   vrlo jednostavno 😀 ako ne prevozite carinsku robu onda idete na putnički, u suprotnom teretni terminal.

   srdačan pozdrav

 59. Pozdrav svima i sve pohvale za rad sajta Kombi 011.

  Izvinjavam se unapred na postavljanju sličnih pitanja gore navedenih, ali nisam našao konkretne odgovore na moja.
  Bavim se kombi prevozom robe do 3.5t, preduzetnička radnja… Kombi se vodi na mene(fizičko), a ja sam i vlasnik firme, upisana firma kao korisnik, nalepnice, upisano vozilo u ministarstvu, rešenje koje više ne važi… i to je sve u redu, sada nam ne treba licenca itd…ispravite me ako grešim. Radim zemlje u okruženju BG,MK…
  Posedujem prikolicu ukupne nosivosti 2t, takodje registrovanu na mene, a kao korisnik upisana moja firma, još nisam krenuo sa vučom iste, pa me interesuje sledeće:
  Da li mogu da kao skup vozila, krenem u EU i SRB i nemam problema sa tahograf-zakonom (tahograf još uvek nije ugradjen),naravno to bi bio put za sopstvene potrebe,jer je za javni prevoz, prelazak preko 3.5t obavezan tah.(bar sam ja tako razumeo).
  Npr. u jednom smeru prazan, u drugom recimo nameštaj itd ,(da li važi i u EU do 7.5t za sopstvene.bez tah.) i još bitnije da li je to uopšte izvodljivo pošto imam nalepnice firme ,upisana firma kao korisnik i na kombiju i na prikolici…Konkretno kako i da li mogu da vozim kombi kao fizičko lice ili skup ,kao i svi ostali koji nemaju firmu-bune me nalepnice i upisana firma kao korisnik u saob. šta raditi sa tim-da li je dovoljno samo staviti natpis u donjem desnom -Prevoz za sopstv.,a kada radim javni sklonim natpis. Malo mi je bezveze da ne mogu da vozim svoj kombi kada mi se prohte, a zbog toga sam ostavio i kombi i prikolicu na fizičko jer mislim da je u doo to problematičnije.
  Inače sam za potrebe javnog prevoza predao dokumenta za dobijanje licence (kombi + prikolica 5.5t).
  Ispravite me ako sam nešto pogrešno razumeo i odgovorite opširnije na sve ostalo ako ste u mogućnosti, uputite i savetujte još nešto u vezi ovog slučaja.
  P.S. Imam problem sa ugradnjom tahografa, tačnije sa potvrdom koju mi traže da bi mi baždarili tahograf, a to je potvrda da je vozilo limitirano na brzinu od 90km/h, te molim sve one koje ovo čitaju , a imaju neku informaciju ili pomoć oko dobijanja potvrde iz ovlašćenog servisa da me kontaktiraju na 066/301-501. Hvala.

 60. Pozdrav zanima me nesto i zamolio bih vas da mi pomognete ako mozete naravno. Imam kombi i prikokicu mase do 3,5t na moje ime, nemam prevoznicku radnju ali trebao bih prijatelju oterati neke stvari do svajcarske to i od prilike bilo pun kombi i prikokica da li ja to smem da vozim ili mi je potrebna firma za transport?? Hvala unapred

 61. kupio sam kombi reno trafi 8 plus jedan.registroan je na moje lino ime.nemam nameru da se baim kombi preozom,ali imam dosta prijatelja sa kojima esto idem na izlete i na fudbalske utakmie ,da li mogu da imam problema zbog toga

  1. Naravno da nema nikakvih problema niti zakonskih ograničenja. Slobodno vozite i uživajte, vozilo i služi u te svrhe
   Hvala na poseti
   pozdrav

 62. Poštovani, kombi je registrovan u inostranstvu i u saboracajnoj mu piše dostavno a ne teretno vozilo, po zakonu u zemlji u kojoj je registrovan on ne priprada u teretna vozila(teretna vozila su preko 3,5t). Da li se u tom slucaju gleda zakon RS kojoj bi kategoriji vozilo prpadalo ili se vozilo tretira onako kako je registrovano u maticnoj zemlji i kako mu pise u saboracajnoj. Problem je prilikom prelaska granice i to samo sa Srbijom, da li teretni ili putnicki terminal, carinici i granicna policija nisu u to upuceni pa ponekad dolazi do nesuglasica.
  Hvala

  1. Postovani Andrija,

   Kod nas u Srbiji na snazi su zakoni RS. Po nasem zakonu u teretna vozila spadaju i dostavna vozila do 3,5t.

   Obaveza svih teretnih vozila je da koriste teretni terminal.

   Sve najbolje…

 63. Pozdrav, procitao sam sva pitanja i komentare, ali nigde neko slicno pitanje pa ga postavljam.

  Radim u firmi sa vise radnika, sva vozila su do 4 tone nosivosti, a ne prelaze 7 tona. Da li u vozilima mora imati tahograf zbog kontrole policije i radnog vremena vozaca, s obzirom da je delatnost firme trgovina, odnosno distribucija prehrambene mesovite robe raznim prodavnicama na teritoriji Republike Srbije. Da napomenem samo roba nije nas proizvod. Unapred hvala na odgovoru

  1. Ukoliko je teretno vozilo oznaceno kao “vozilo za sopstvene potrebe”, do 7,5t ukupne nosivosti tahograf nije potreban.

   Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, 96-2015.
   cl. br.2 tacka br.6
   6) vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za prevoz tereta za sopstvene
   potrebe;

 64. Pozdrav,
  interesuje me da malim kombijem Pezo partner koji ima tovarni deo i maksimalnu dozvljenu tezinu 2 tone idem na more.
  Kombi je registrovan na firmu u kojoj radim i isao bi porodicno, registrovan je za 3 osobe.
  Mozete li mi konkretno reci sta bi mi sve bilo potrebno od dokumentacije za put do Grcke i da li na srpskim i na makedonsko -grckim terminalima se ide gde i kamioni jer samo kofer nosim

 65. Postovanje,

  Porocitao sam sve iz priloga i sva pitanja i opet mi nije jasna jedna stvar.
  Ja sam vlasnik teretnog kombija do 3500kg(fizicko lice, nemam nikakvu firmu, seosko domacinstvo…) i koristim kombi u licne svrhe(dakle, vozim se privatno, jer nemam drugo vozilo, prevezem neki materijal za izgradnju svoje privatne kuce, idem na kampovanje s tim vozilom…). Ja sam nezaposlen u Srbiji, jer sezonski radim na brodu. Po ovome sto pise u novom zakonu, ja nemam pravo da vozim svoje vozilo (niti bilo ko drugi kome bih mozda pozajmio vozilo), ako nisam prijavljen(doprinosi) kod sebe? Molim za odgovor.
  Pozdrav

 66. da li na putnickom kobiju 8 plus jedan registrovanim na moje licno ime moram da ima nalepnicu PREVOZ ZA SOPST POTREBE.HVALA

 67. Postovani, pazljivo sam citao odgovore..nisam nasao slican slucaj mom. Poljoprivrednik sam, a vlasnik teretnog kamiona preko 7,5 t. Uvezen je kao vozilo do 7,5 t.i zato sam bio prinudjen da ga atestiram. Nije imao plocicu kad sam ga kupio od prethodnog vlasnika u zemlji. Imao sam mnogo problema da ga registujem. Nekako sam to priveo kraju, ali sad imam gomilu pitanja. Posto sad moram imati tahograf, kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, kako da ga koristim, kako i da li trebaju putni nalozi, sta i kako kad kamion danima stoji, da li mi treba otpremnica, da li moram da imam licencu, lekarski…jos mi jedan profesionalni vozac rece da cu, pre nego li krenem da koristim tahograf morati da “otkucam” na prazno 28 traka!!! Pomozite mi da resim ove dileme. Hvala unapred

 68. Potrebna mi je pomoc..
  Vlasnik sam kombija fotd tranzit (teretni)
  Dali smem da vozim dete os 3 godine u njemu naravno u auto sedustu?

 69. Pozdrav, imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo i minibus 16+1 koji je registrovan na moje ime i koji koristim za prevoz radnika koji su mi potrebni za obavljanje sezonskih poslova, imam tahograf koji redovno koristim ali me interesuje dali je poterbmo imati putni nalog za prevoz i kako da evidentiram dane na tahografu kada nevozim? Dali mi je poterbna potvrda o odsustvovanju vozaca?

 70. Postovani, vlasnik sam kombi vozila nosivosti 3,5t, da li moram da imam neku posebnu dozvolu da bi prevezao neki teret u mom slucaju Čamac? Policija me je zaustavila i pravila problem oko toga, rekli su mi da je potrebno da imam firmu i neku dozvolu, čamac sam prevozio prijatelju i imao je sve uredne papire.

  1. Postovani Urose,

   Policija je bila u pravu, problem je sto se camac vodi na prijatelja ili “prijatelja”.

   Svako moze da kupi teretno vozilo i da obavlja JAVNI PREVOZ stvari, i kad ga policija zastavi da kaze prevozim robu za prijatelja, rodjaka, zenu, brata, itd…

   Isti taj “prijatelj” je mogla biti stranka koja Vas je angazovala preko oglasa.

   Teretno vozilo se registruje kao vozilo za sopstvene potrebe ili kao vozilo za JAVNI PREVOZ i za isti je potrebna dozvola i firma.

 71. Poštovani,
  interesuje me da li postoji razlika u radnom vremenu posade vozila koja obavlja transport za svoje potrebe i posade vozila koja obavlja javni transport ili naplaćuje transport.
  Radi se o vozilu koje do sada nije imalo obavezu (ispod 7,5t za sopstvene potrebe) ugradnje tahografa.
  Sada smo ugradili digitalni tahograf i zbog jedne vožnje do BG (od Kladova) treba da angažujemo dva vozača. Zato me i interesuje da li se radno vreme ove posade (za sopstveni prevoz) razlikuje od radnog vremena posade u komercijalnom prevozu. Izvinjavam se ako ste već odgovorili na ovo pitanje. Na poslu sam i tražim brz odgovor nekog ko je upućen a jedino na ovom sajtu vidim da neko uopšte odgovara na pitanja.
  Unapred se zahvaljujem na odgovoru.
  Srdačan pozdrav!

 72. Dobar dan
  Pretpostavljam da je ovo pitanje vec postavljeno, ali moracu opet da pitam.
  Vlasnik sam kamiona do 3.5t ali nisam vlasnik firme ni preduzeca, da li bih ja smeo da prevozim svoje masine ili neku robu od svoje kuce do kuce prijatelja bez neke posebne dozvole.
  Hvala vam na odgovoru

 73. Poštovani,

  MOžete li mi dati odgovor na sledeće pitanje.
  Radim u firmi koja prevozi robu ,svoju krajnjim kupcima. Registrovani smo za sopstvene potrebe. Vozila su do 2t, znači B kategorija. Hteli bi da počnemo da naplaćivati i prevoz, znači pored robe koju isporučujemo da naplatimo i prevoz. Da li to znači da bi onda morali preći na javni prevoz, odnosno licencu za javni prevoz?

  hvala vam puno na odgovoru

 74. Da li može neko da pojasni oko potrebe za tahografom u teretno vozilo do 3,5t koje vuče prikolicu do 3,5t, oba se vode na fizičko lice i prevozi se roba tačnije automobili koji bi bili vlasništvo vozača.
  Jel to onda u pitanju taj nekomercijalni prevoz za koji ne treba taho i po novom zakonu?

  I da li je neko upućen oko ove problematke u inostranstvu(Mađarska, Austrija Nemačka…)?

 75. Poštovani, najljubaznije molim za pomoć! Da li je moguće da se vrši prevoz kofera putnika po porudžbini (dakle ne lica, nego kofera) putničkim automobilom? I da li je za to potrebna neka dozvola? Hvala unpred!

  1. Poštovana,
   uvek je bilo moguće, zato i služe putnička vozila 🙂 uz poštovanje odredbi ZOBS-a vezano za prtljag odnosno teret koji se prevozi nema nikakvih zabrana. Takođe, ako se prelazi granica onda i uz poštovanje carinskih propisa.
   Pozdrav

 76. Poštovani,
  Da li je u našoj zemlji moguća prepravka vozila u kamper ili kuću na točkovima u samostalnoj režiji? I, ako jeste, kakvo bi vozilo trebalo da bude? Pošto sam dobijala informacije da mora biti putničko, pa da mora biti teretno…niko ne zna konkretno.
  Unapred zahvalna.

  1. Poštovana,
   najbolje bi bilo da odgovor potražite od firme koja vrši takve prepravke i koja ima sve dozvoole i ateste za takav posao.
   Ukoliko pokušavate u sopstvenoj režiji da to uradite onda potražite informacije od ustanove koja će atestirati prepravljeno vozilo, ako se ne varamo to je Mašinski fakultet eventualno AMSS.
   Hvala na poseti

 77. Postovani,
  vozim teretno vozilo (VW Caddy) iz Nemacke za Makedoniju, preko Srbije, sa mojim namestajem.
  Vozilo je registrovano na Nemacku firmu u koju radim,imam punomoc. Kakvi papiri mi trebaju pri prelasku srpske granice.
  Kombi je bez stakla, moracu na teretni terminal.
  Puno hvala

 78. pozdrav.imam kombi reno trafik sa ukupno 7 sedista,registrovan je na moje ime,takodje imam i prikolicu za prevoz automobila takodje registrovana na moje ime,da li sam u obavezi da imam tahograf u kombiju

  1. Da li se u teretnim vozilima (T5,peugeot bokser) koji su registrovani za 3 osobe moze u teretnom prostoru prevoziti lica? Mislim na najvise 2 osobe pozadi!!!
   Hvala

  2. ne. zato sto nisi firma koja se bavi prevozom automobila, niti si slep sluzba,niti prodavnica automobila, vec prevozis auto koje je tvoje(drugu opciju i nemas) ,to , kamp prikolicu, jahtu itd..moze bez taho..
   a da, ne zaboravi da prikolica koju vuces trafikom,ne sme da bude vise od 2000kg sa robom(ndm) ali ne sme da bude veca ni ako je prazna.(u eu moze)

 79. Imam polo city van (koji se po nebuloznom srpskom zakonu vodi kao teretno) vozilo.
  Na zalost sam i preduzetnik.
  Vozilo koristim za privatne potrebe kao i svaki drugi putnicki auto.
  Koliko razumem po ovom zakonu ja npr imam u kolima svoje gume od auta, sopstvenu stolucu npr, kofer sa stvarima kad putujem, stap moje mane…i sl

  I ispade da mi treba otpremnica za sopstvene stvari??
  U ovoj kvazi drzavi sve nebuloze su moguce. Tako da me ne bi cudilo.

  Hvala unapred

 80. Pozdrav, hteo bih da kupim kamion do 7.5t nosivosti, kamion se vodi na fizičko lice pa me interesuje da li moram da platim PDV ili je dovoljno samo da prenesem vozilo na svoje ime? Unapred hvala

 81. Postovani,
  moje preduzece doo je vlasnik kombija Peugeot Boxer do 3,5 t (B kategorija). Kombi ne predje 500 km godisnje. Preduzecu doo sve losije ide pa razmisljam da pocnem da vrsim usluge prevoza. Kako je o izvodljivo – sta je sve potrebno? Da li je bolje da to radim kao fizicko lice ili kao preduzece? Da li mogu od svoje firme da kao fizicko lice iznajmim kombi i vrsim usluge prevoza?
  Unapred Vam hvala.
  Branko

 82. Dobar dan. Da li kombi koji je kupljen preko radnje, i registrovan preko radnje, moze posle 7 godina da se registruje na ime preduzetnika? Hvala unapred.

 83. Poštovani,
  Ako bih kupio teretno vozilo do 3.5t i tovarni prostor pretvorio u kampera, šta mi je potrebno od papirologije da bih to, takvo vozilo mogao da registrujem? Instalacije lake struje i plina bih radio kod ovlašćenih majstora za to, za šta bih pretpostavljam dobio potreban atest, sertifikat ili kako se već zove ta papirologija. Sve ostalo bih radio sam. Da li bi i na takvom vozilu bila obavezna nalepnica “vozilo za sopstvene potrebe”?
  Hvala

  1. Kamper nema obavezu oznake “vozilo za sopstvene potrebe”, konkretno proceduru za dobijanje dokumenatcije ne znamo ali verovatgno bi prepravku odnosno promenu namene vozila iz teretnog u kamper radio mašinski fakultet posle ispitivanja i tehničkog pregleda a na osnovu odobrenja bi tada MUP odradio registraciju, pozdrav

 84. Bilo je slicnih pitanja, ali ne bas ovakvih.
  Imam kombi Ducato do 3.5t, upisan je kao korisnik preduzetnicka radnja koja ima delatnost DRUMSKI PREVOZ TERETA.
  Hteo sam da stavim kuku i povremeno bih prevezao neki auto na prikolici. Taj auto na prikolici se ne bi vodio na mene, jer ga uzimam za delove (bavim se uporedo i vozilima za delove – auto otpad).
  Na vrata kombija bih napisao prevoz za sopstvene potrebe.
  Da li moze da prodje bez tahografa??
  Ako ne, da li je najveca prepreka sama delatnost (APR radnja) upisana u saobracajnu kao korisnik ili mozda i to sto se ta vozila koja bih vukao ne bi vodila na moje ime?

 85. @Aco

  Postoje dve vrste prevoza. Prevoz za sopstvene potrebe i javni drmski prevoz robe. Posto je Vas kombi upisan u saobracajnu i registrovani ste za javni prevoz robe APR-u, ne mozete onda na kombiju zalepiti “prevoz za sopstvene potrebe”, vec mora da stoji ime firme i sediste iste.

  Kod prevoza robe iz inostranstva nije bitno na koga se vozila vode, bez obzira da li je u pitanju javni prevoz ili sopstvene potrebe.

  Postoje samo dva resenja, ugradnja tahografa ( obavezna C kat i mozda E u zavisnosti koja se prikolica vuce) ili kupovina drugog kombija koji se vodi na fizicko lice bez upisanog korisnika u saobracajnoj.

  Naravno, ima i trece resenje koje ne preporucujem. Staviti prevoz za sopstvene potrebe na postojeci kombi i kad negde zaskripi podmzati.

  1. Ok, da li bi menjalo stvar da mi je delatnost druga (recimo SZR radnja)? Znaci, upisana SZR radnja kao korisnik u saobracajnoj i vozim za sopstvene potrebe.

   Ako bi se kombi i vodio na mene kao fizicko lice (bez ikakvog korisnika u saobracajnoj) ispada da bi opet bio problem po onome sto neko napisa gore u komentaru, a to je da ga je zaustavila policija kada je prevozio camac njegovog prijatelja koji je bio tu prisutan i hteli kao da mu pisu kaznu zato sto se camac ne vodi na njega (na vozaca kombija).
   Po tome ispada da ako vozim auto na prikolici, on mora da se vodi na mene da bi prosao kao prevoz za sopstvene potrebe.

   Sto se tice kategorije u vozackoj dozvoli, za kombi do 3.5t + prikolica do 3.5t treba BE kat., a ne CE.
   Mislim da kada se ugradi tahograf u isti kombi ne bi trebalo da menja stvar sto se tice kategorije.

   1. Nema tu nikakve zabune, ako se bavite pružanjem usluge prevoza onda je jasno koji su uslovi, prevoz za sopstvene potrebe je isto objašnjen. Da ne navodimo ovde koje “prečice” postoje ali definitivno postoje. Ovo nije mesto da se o tome piše niti javno savetuje i preporučuje. Pozdrav

   2. naravno da ne smes da prevozis tudju robu, a da kazes da je za sopstvene potreba, ni vozilo.., ali mozes da napravis ugovor da si ga kupio…. , mnogima nije jasno da ne mogu da prevoze automobile na prikolicama tek tako…, da ne pricam da su mnogi u pretovaru i sl.., cak i sa praznim prikolicama..itd..

 86. Poštovani, danas me je policija isključila iz saobraćaja, jer nemam ugrađen tahograf. Upravljao sam teretnim vozilom Ford Ranger (vrsta N1), vukao sam prikolicu vrste O2 (težina 0,75-3,5t), na prikolice se nalazila mašina koju koristim radi obavljanja sopstvene delatnosti. Firma je registrovana kao DOO. Policajac me je pustio sa upozorenjem i lekcijom da moram imati tahograf kada vučem prikolicu te vrste, a kada idem bez prikolice ne moram da uključim tahograf. Da li je obavezan tahograf u vozilu za sopstvene potrebe, kada se upravlja pomenutim skupom vozila? Da li se razlikujemo od zemalja EU? U Zakonu o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima nisam nasao tu obavezu imanja tahografa kod skupa vozila?

  1. Kod vozila za sopstvene potrebe do 7,5t UKUPNE mase, tahograf nije potreban.
   Znaci, vozilo + prikolica + radna masina ne smeju da imaju vise od 7500g.

   1. Poštovani , imao sam isti slučaj pre mesec dana ,Fiat Dukato kombi do 3.5t prikolica 2,7t ukupne mase (teret 2060kg) isključivo prevoz za sopstvene potrebe . Kombi je registrovan na Firmu . Zaustavljen od strane policije pod tvrdnjom da je potreban Tahograf ,vozila u trenutku pregleda prazna i ukupne dozvoljene mase po saobracajnim dozvolama 6200kg . Njihova tvrdnja je da skup ovih vozila mora biti ispod 5500kg ili u suprotnom vozilo mora imati tahograf koji se koristi samo kada se vuče navedena prikolica. Šta raditi u tom slučaju,pustiti da pišu prekršajnu prijavu pa oboriti istu na sudu ?

 87. Pozdrav, kupio sam ukupne nosivosti 12t(korisne 6,2t) posto cu kamion koristiti mozda 10 dana godišnje za prevoz pcela i mozda još neke svoje potrebe. Moje pitanje je kako da opravdam vreme koje ce kamion stajati? Fizicko sam lice ne vodi se na firmu ima natpis na vratima prevoz za sopstvene potrebe.

 88. Ja sam fizičko lice i želim da registrujem kombi teretni do 3,500 tone sta je potrebno da to uradim da otvorim neku firmu ili da uzmem neku zemlju u zakup imate li rješenje hvala mnogo

 89. Poštovani,
  Pokušavam da registrujem Preduzetničku radnju, šifra delatnosti 52.29,
  konkretno stav dva: organizovanje prevoza železničkim, drumskim, pomorskim ili vazdušnim putevima …
  Imam problem u APR…
  DA LI JE POTREBNO ISPUNJENJE “POSEBNIH USLOVA” za registraciju firme?

  Hvala…

  1. Poštovanje,
   što se tiče uopšte prevoza tereta ili lica uvek je bilo potrebno odobrenje nadležnog ministrastva saobraćaja. To znači da sve informacije možete dobiti tamo. Pozdrav

 90. Poštovani, posedujem kombi za sopstvene potrebe ukupne nosivosti 3300 kg i pčelarsku prikolicu ukupne nosivosti 2700 kg dali je obavezan TAHOGRAF?

  1. Prema Zakonu o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima član 2 stav 2 tačka 6 jasno je precizirano gde se zakon NE UPOTREBLJAVA odnosno koja vozila ne moraju da koriste TAHOGRAF: “vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7,5 t, koja se koriste za nekomercijalni prevoz tereta” a posebno je navedeno u stavu 4 tačka 3 “specijalizovanim vozilima za prevoz košnica” hvala na poseti
   Zakono radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima

 91. Poštovanje, interesuje me da li teretno vozilo registrovano na fizicko lice treba da ima sestomesecni tehnički pregled? Hvala

 92. kamion prelazi 7,5 tona poseduje tahograf i vodi se na fizicko lice,za sopstvene potrebe.Policija trazi 28 traka zadnjih,kako to pravdati i raditi?Hvala!

 93. Postovani,zivim van Srbije i imam vozilo marke Renault Trafic sa 3 mesta napred i naravno tovarnim zadnjim delom koji je odvojen metalnim paravanom koji koristim za svoje licne potrebe. Pitanje je da li sam obavezan ici na teretni prolaz ili normalni putnicki? U vezi saputnika u njemu,da li smem voziti svog sina od 8 godina ili ne jer sam cuo da se deca mladja od 12 godina nemogu voziti napred cak ni u predvidjenoj stolici. Unapred zahvalan.

 94. pozdrav,
  namera mi je da kupim putnicki kombi 8+1 (ducato, sprinter…) i da ga korisim svakodnevno za porodicne potrebe, a par puta godisnje (za putovanja) bih izbacio vecinu sedista i ubacio modularne krevete, “namestaj” itd … licilo bi malo na kampera… Da li sam ja u toj varijanti legalan u saobracaju?

  1. Verovatno ne jer je izvršena prenamena vozila ali to će zavisiti i od eventualne kontrole na putu kako budu tumačili konkretnu promenu.

 95. Postovanje,
  ukoliko kupim putnicki komi 8+1 (Ducato, Sprinter, Transit,…), izvadim jedan red sedista i ubacim 2-3 kreveta, paravan za kasetni wc, neki ormaric od iverice ili sper ploce, i sve to dobro ucvrstim da ne ide nigde… sve ovo samo privremeno kada idem na putovanje.
  Bez instalacije za vodu, struju, solarni paneli… nista… prakticno bi bio tvrdi sator na tockovima…
  Da li sam legalan u toku voznje ili me mogu iskljuciti iz saobracaja?

  1. Svaka prenamena vozila mora biti ispitana i odborena od strane ovlašćene institucije (npr Mašinski fakultet) i uneta u saobraćajnu dozvolu, u suprotnom mogući su problemi od strane kontrole.

 96. 1. Imamo firmu doo i imamo teretno kombi vozilo, koji je registrovano na fizičko lice. Napravljen je ugovor između fizičkog lica i firme, o korišćenju vozila za sopstvene potrebe firme. Da bi ovo vozilo bilo firmina, po zakonu trebalo bi da bude natpis na vratima: “Teretno vozilo kojim se obavlja prevoz tereta za sopstvene potrebe u drumskom saobraćaju mora imati na bočnim vratima, odnosno na bočnim stranama kabine teretnog vozila, ispisano poslovno ime i natpis “Prevoz za sopstvene potrebe””
  A ovu vozilu firma koristi samo po potrebi, nedeljnom 2-3 dana, da bi mu bilo potrebno vozilo stalno, firma bi kupila vozilo za sebe…
  A na ostalim danima valasnik, fizičko lice, koristi svoj vozilo, za svoje potrebe.
  Šta treba u ovakvim slučajevima uraditi, da bude sve po propisima i da ne budemo kažnjeni?

  1. Zašto da budete kažnjeni? Ispoštovali ste propis i to je to, kada se vozi za firmu teret je firmin po ugovoru, van toga firmu ne zanima šta radi zakupodavac.

 97. Pozdrav svima. Imam pitanje u vezi sa kombijem mercedes benz sprinter 212d 1995. Ne prelazi 3.5t. Nasledio sam ga od oca i hocu da ga registrujem ponovo prebacim sa njegove firme na fizicko lice i stavim natpis na vrata ili kabinu prevoz za sopstvene potrebe a ceo teretni deo sa bokova i pozadi da oblepim selidbe, uredjenje dvorista, molerski radovi i sl. Svastarenje u sustini sto puno i nema veze sa transportom ali hocu da mi kombi bude pokretna reklama i ponekad prevezem nesto odavde do onde. Da li je to sankcionisano zakonom tj kakav je zakon po tom pitanju? Hvala unapred.

  1. Ne može naravno, npr selidba je usluga transporta koja mora biti registrovana, takođe i ostale usluge moraju biti registrovane, pročitajte malo o tome šta zakonski znači prevoz za sopstvene potrebe, ima i na blogu nekih članaka a imate detaljno u zakonima. Pozdrav

 98. Planiram da kupim mini bus pa me zanima da li mogu da ga registrujem kao vozilo za sopstvene potrebe i da li mi je u njemu potreban tahograf

 99. Da i mene to interesuje, da li mogu mini bus koristiti i regularno ga registrovati, bez ugrađenog tahografa, ako je registrovan na fizičko lice tj. mene. I da li moram na njemu imati natpis “za svoje potrebe” ukoliko nemam firmu, nisam preduzetnik i nebavim se javnim prevozom, jednostavno imam potrebu za takvim vozilom (velika porodica, braća,prijatelji) tako da kombi 8+1 nije mi dovoljan za povremene izlaske i putovanja?
  Hvala unapred

  1. Koliko znamo nema prepreka da fizičko lice registruje i koristi minibus za sopstvene potrebe. To možete proveriti i u MUP-u a za trenutna zakonska rešenja možete se dodatno obratiti i Ministarstvu za saobraćaj da biste bili sigurni. Pozdrav

 100. Pozdrav.
  Video sam odgovore ali su stariji od 2018te godine.
  Pitanje glasi: mogu li kamionom ispod 7.5t voziti za sopstvene potrebe bez tahografa i jel se može registrovati bez tahografa ove godine?
  Te sopstvene potrebe bi bile prevoz sena iz njive, prevoz kukuruza iz njive,prevoz gradje od stovarišta do kuće…

 101. Pozdrav,

  Da li možete napisati šta je vozač kombia teretnog do 3,5 tone , B kategoriji, dužan imati u kombiu prilikom kontrole policije.
  Tipa ugovor o radu, potvrda o pp aparatu, aparat, sestomijesecni tehnički, ugovor o eksploatacije, potvrdu o dezinfekciji, deratizaciji, sanitaciji, svaki put mi neko novo blic pitanje postave, a volio bi da sam ispravan na cesti.
  Unapred hvala
  Lp

 102. Postovani zanima me jedna stvar imam svoj sleper i vozim kukuruz i zitarice sa njim iz svojih njiva i imam nalepnice za sopstvene potrebe jel meni treba neka licenca za transport

 103. Poštovani,
  Kažnjem sam jer sam upravljao vozilom (skup 6t = kombi 3,5t + prikolica 2,5t) najveće dozvoljene mase 6t bez tahografa. Oba vozila se vode na firmu u kojoj sam zaposlen. Pokušao sam da objasnim policajcu da imam ovlašćenje od strane odgovornog lica firme da upravljam ovim vozilima za svoje lične potrebe (nekomercijalni prevoz za potrebe vozača) ali nije hteo da posluša i napisao je kaznu. U ZRVPVDPT lepo stoji da u takvom slučaju vozilo NE MORA DA IMA UGRAĐEN TAHOGRAF. Kako da to dokažem na sudu kad budem tražio sudsko odlučivanje (molim za brz odgovor nemam još puno vremena 🙂 )
  Unapred hvala.

  1. Ne znam koji je to član ali koliko me sećanje drži nije dozvoljen prevoz za sopstvene potrebe. Ako smatrate da ste u pravu vrlo jednostavno na sudu se pozovete na član zakona i stvar rešena.

 104. Planiram da kupim kamion do 3,5t+3,5t prikolicu. Ili kamion 7,5t +3,5t prikolicu. Registorovao bih se kao preduzetnicka radnja i vozila dovozio iz inostranstva i prodavao. Da li je onda kamion za sopstvene potrebe i da li mi treba kod 95/licenca za prevoz? Kakva su pravila u vezi tahografa?
  Hvala

 105. Razmisljam da kupim Renault Trafic kombinovani (dva reda sedista i iza “zida” tovarni deo). Registrovao bih ga kao fizicko lice i koristio za svakodnevne potrebe (posao, prodavnica, letovanje…) kao najobicniji putnicki automobil, medjutim vozilo se vodi kao teretno.

  Da li moram imati nalepnicu prevoz za sopstvene potrebe?

 106. Postovani,imam privatnu firmu,bavim se proizvodnjom fabrika stočne hrane i celicne konstrukcije,vratim prevoz u Srbiji,samo svoje robe!Pa me interesuje,sta mi je potrebno sto se tice papira za kamion i prikolicu osim sto imam saobraćajne dozvole i nista vise,da izadje iz RS u BiH na granici prelaz Sremska Raca,a inače nemam nikakve dozvole ni u Srbiji za sopstveni prevoz!!!Hvala unapred…

 107. Pozdrav
  Imam turbo zetu za sopstvene potrebe koju ne pomeram po nekad
  dva,tri dana pa me zanima da li moram da popunjam tahograf listic samo taj dan kad vozim ili moram da ih popunjam i kad je ne pomeram nigde?
  Hvala

 108. Poštovani, imam manji kamion, zastava, ne radi se sa njim svaki dan, više stoji nego što radi, čuvamo ga samo za naše potrebe, najčešće prevoz u vezi poljoprivrede, zbog toga što se njim ne radi stalno, ja tahografske listiće popunjavam samo tad kad se radi sa kamionom, organi MUP-a mi kažu da moram da svaku dan stavljam nov listić bez obzira na to što se kamion ne koristi, nekad stoji više od mesec dana ne pali se uopšte. Sad mene zanima da li sam ja u obavezi kao fizičko lice, kome kamion služi isključivo za potrebe svog domaćinstva, da stavljam svaki dan nove listove?

 109. Poštovanje
  Imam kombi sprinter sa 13 sedišta i koristimga za prevos svoje familije dali mogu sa njim kroz Hrvatcku i Crnu Goru vozačku imam D1 hvala unapred

 110. Dobro veče ,imao sam situaciju gde mi saobraćajni policajac traži lekarsko uverenje za upravljanje kombijem do 3,5t kojim prevozim robu za potrebe svoje preduzetničke radnje. Pitao sam kasnije na par mesta i niko nije znao da mi kaže šta je tačno hteo i da li mi je to potrebno .Bio sam i u lekarskoj ustanovi koja radi preglede nisu znali šta i da li mi treba .Znate li šta je u pitanju ? Ono što sam pronašao u zakonu su članovi 189 i 190 ,ali kako se tumače ,da li je potrebno samo za zaposlene ili i za vlasnika i ako jeste kako se tačno traži ( u mom slučaju B kategorija)

 111. Postovanje.registrovao sam javni prevoz stvari na svog sina kao dodatnu djelatnost a on je zaposlen u drugoj firmi i imam dva kombi vozila.dali ja ako upravljam tim kombi vozilima moram biti prijavljen u radni odnos kod sina ili mogu povremeno koristiti ta vozila bez nekskvih sankcija

 112. Postovani. Imam kamioncic za šlepanje vozila preko 3,5t i registrovanu firmu za drumski prevoz tereta. Sta mi je jos od dokumentacije potrebno da bi nesmetano prevozio kola po Beogradu i okolini? Takodje da li to isto vazi i za šlepku do 3,5t. Hvala

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!