selidbe saveti

Plan selidbe, organizacija i ušteda troškova

Selidbe saveti za organizaciju, plan selidbe kuće, kancelarije, poslovnog prostora i bilo kog drugog prostora može se obaviti na nekoliko načina u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava. O tome sam detaljno pisao u članku selidbe profesionalna usluga tako da u odnosu na opisane selidbe ovaj članak će se fokusirati na jeftiniju verziju selidbe–selidba u sopstvenoj režiji.

Ako želite da selidba prođe sa što manje stresa i da troškovi budu što manji (jeftinija selidba) pročitajte par korisnih saveta za selidbu u sopstvenoj režiji.

Selidbe saveti: Iznenadna brza selidba stana, kuće, kancelarije

Nije teško organizovati selidbu stana, kuće, kancelarije, poslovnog prostora kada unapred znate datum pa se sve pripreme mogu obaviti na vreme i detaljno isplanirati. Međutim, često se dešava da se potreba preseljenja pojavi iznenada bez mnogo vremena za planiranje selidbe i valjanih priprema. Ovo su korisni saveti za selidbe:

U zavisnosti od veličine prostora i količine stvari za preseljenje odabraćete prevozno sredstvo: kombi, kamion. Što se tiče prevoznika koji će obaviti uslugu prevoza stvari odnosno selidbu prostora odaberite na sajtu kontakt brojeve. Nakon toga krenite u pravljenje plana selidbe.

Plan selidbe i ušteda troškova

Da bi selidba protekla bez teškoća napravite plan selidbe. Selidbe saveti:

  • ukoliko sami angažujete radnu snagu dogovorite se o tačnom vremenu kada ljudstvo treba da se pojavi
  • nabavite materijal za selidbu
  • podelite posao oko pakovanja selidbenih stvari
  • napravite spisak stvari i obeležite kutije po spisku radi lakšeg snalaženja
  • proverite da li je potrebna demontaža nameštaja i ako jeste planirajte vreme za to
  • obezbedite parking prostor za vozilo koje prevozi stvari
  • obavestite stanare o selidbi

Kada ste sve dobro isplanirali i dogovorili krenite u realizaciju. Počnite prvo od nabavke materijala za selidbu jer bez toga selidbe neće ni biti 🙂

Materijal za pakovanje selidbe

Ovo je lakši deo posla a jedino gde se može pogrešiti je manjak potrebnog materijala za pakovanje i zaštitu stvari. Zato ne štedite u nabavci a neophodno je nabavite sledeće:

kartonske kutije,

-kese velike „džakovi“ (120litara),

-lepljiva traka (široka), papirna lepljiva traka (uža),

-zaštitna pucketava folija,

-streč folija,

-papir za pakovanje,

-markeri, makaze.

Sve ovo možete nabaviti u većim trgovačkim centrima (Metro, Tempo, Idea) a ukoliko nemate dovoljno novca improvizujte i koristite sve što vam je na raspolaganju u stanu.

Recimo, ako imate plastične kade, korpe za veš, kofere, stare torbe „prasice“ i dr. sve to može poslužiti za pakovanje. Takođe, spremite veću količinu stare novinske hartije koju ćete koristiti kod pakovanja lomljivih stvari (čaše, tanjiri, ukrasi).

Za pakovanje garderobe od velike koristi mogu biti i vakuum vreće, odnosno vakuum kese, spejs beg (space bag) ukoliko ih imate ili možete da pozajmite za selidbu.

Za zaštitu dušeka ili delova nameštaja umesto streč ili pucketave folije može vam poslužiti staro ćebe, stara posteljina i slično. Obiđite lokalne prodavnice i potražite sve što bi moglo da se upotrebi za zaštitu, od kartonskih kutija, zaostale zaštitne folije do delova stiropora.

saveti za selidbe, kartonske kutije manje veće i pravilno pakovanje selidbenih stvari selidbe saveti, pucketava folija široke lepljive trake streč folija

Selidbe saveti: Kartonske kutije za selidbe

Kod nabavke kartonskih kutija za selidbe najbolja opcija je da kutije budu istih dimenzija radi što boljeg pakovanja u vozilo za prevoz selidbenih stvari. U svakom slučaju to nije imperativ pa može poslužiti svaka čvrsta kartonska kutija. Ono što jeste važno je kako pakovati stvari u kutije i obezbediti da iste ostanu neoštećene.

Pakovanje selidbenih stvari u kartonske kutije

Ovo je jednostavan proces ali i pored toga mnogi greše i svoje stvari pakuju kao da su tuđe 🙂 čak i kad se nešto ošteti smatraju to normalnim. Nema potrebe da se bilo šta ošteti ako se pridržavate nekoliko pravila u vezi pakovanja u kartonske kutije:

manje kartonske kutije koristite za teže stvari što je i logično. Knjige, posuđe, aparati, kolekcije cd, dvd, i dr. pakujte u manje kutije,

Nekima ipak nije logično pa se dešava da recimo neku veću kutiju napune knjigama i kutija bude toliko teška da je samo viljuškar može podići. Na stranu to, ali ni sama kartonska kutija ne može da izdrži toliku težinu što uzrokuje njenim lomljenjem i ispadanjem stvari.

kartonske kutije za selidbe, pravilno pakovanje i slaganje lomljivih stvari

veće kartonske kutije koristite za lakše stvari što je i logično. Garderoba, posteljina, igračke i dr. se pakuje u veće kutije. Umesto kartonskih kutija za lakšu garderobu mogu poslužiti i veće plastične kese, torbe „prasice“, vakuum kese i slično.

Kod pakovanja prvo na dno kutije stavljajte teže stvari a preko njih lakše. Ako se pojavi prazan prostor kod osetljivih stvari popunite ga papirom ili nekim mekanim materijalom.

-obavezno obeležite kutiju u kojoj se nalaze lomljive stvari, a po potrebi ojačajte spoljni deo dna kutije i ivice širokom lepjivom trakom.

-između lomljivih stvari stavite nagužvanu novinsku hartiju (ili papir za pakovanje), recimo kod pakovanja posuđa. Čaše, šolje, tanjiri i dr. će na taj način biti zaštićeni od loma. Sve te lomljive stvari ređajte uspravno u kartonsku kutiju a možete između njih staviti i komad kartona, pucketave folije, krpe ili šta ste već namenili za tu svrhu.

Da se ne umorite od čitanja 🙂 dok spremite kafu ili nešto drugo za piće, vratite se i pročitajte nastavak članka kako zaštititi nameštaj kod selidbe kao i gde treba obratiti pažnju prilikom montiranja i demontiranja delova nameštaja. Kako zaštititi belu tehniku, TV, računar i ostale uređaje prilkom selidbe u sledećem članku posvećenom korisnim savetima prilikom preseljenja selidbe zaštita nameštaja.

selidbe saveti za organizaciju, plan selidbe i ušteda troškova