Vrste vozila za prevoz robe i stvari, odabir pravog vozila

U nastavku postova na ovom blogu o prevozu robe i stvari pokušaćemo da u kratkim crtama pojasnimo, koliko je moguće, neke aspekte vezano za ovu vrstu usluge. Dakle:

1.Za prevoz manje kabastih stvari ili manje količine robe kao npr.nekoliko kutija ili nešto od bele tehnike manjih gabarita (veš mašina) ili par stolica i sto ili manje komode, eventualno par džakova nekog građevinskog materijala i slično može poslužiti bilo koje pikap teretno vozilo.

2.To je u slučaju kada imamo jednu stvar za prevoz ali ukoliko je slučaj da imamo sve pobrojano zajedno za prevoz onda se kao prevozno sredstvo može koristi kombi vozilo (furgon). Zašto baš kombi? Ovo su prednosti kombi prevoza:

  • može dosta stvari da stane u kombi,
  • relativno lako kreće gradskim ulicama,
  • može da se kreće u bilo koje vreme gradskom zonom (kretanje nije ograničeno za teretna vozila nosivosti do 3,5t).

Kombi može poslužiti i za prevoz nekih vrsta građevinskih materijala: lepak u kantama (džakovima), cement, farbe, cevi, parket, pločice, drvene građe i slično. Takođe, kombi je vrlo popularno sredstvo kod manjih selidbi jer smanjuje cenu selidbe u odnosu na angažovanje veće kategorije vozila za prevoz odnosno kamion.

Koju vrstu kombi vozila angažovati zavisi od količine robe ili stvari koje treba prevoziti  ali u svakom slučaju mišljenja smo da treba tražiti veći kombi i po zapremini ako su u pitanju kabaste stvari i po nosivosti ako su u pitanju teže stvari . Zašto? Mnogi ne znaju dimenzije tovarnog prostora u nekom modelu kombija a postoji više tipova kombi vozila (manji, srednji, veći). Ne mogu sami da procene da li roba i stvari mogu stati u kombi pa dolazi do zabune oko potrebnog teretnog vozila. Takođe, predomisle se i dodaju još neku stvar za prevoz tako da ako dođe manji kombi a ne bude dovoljno mesta dolazi do dodatnih troškova prevoza.

Najbolje je posavetovati se sa prevoznikom i do detalja objasniti šta je potrebno da se preveze. Mnogima je teško da nabrajaju i objašnjavaju a neki se ponašaju u stilu “što mora sve da zna”. Međutim, to može kasnije napraviti  dodatne troškove ne krivicom prevoznika već isključivo lošim ugovaranjem prevoza i neprenošenjem pravog zahteva za prevoz.

3.Za prevoz veće količine robe i stvari ili kod selidbi većih prostora mogu poslužiti kamioni manje nosivosti i velikog tovarnog prostora, uglavnom do 5t. Za teže terete ili mnogo kabaste, koriste se kamioni veće nosivosti  sve do šlepera.

4.Za prevoz rasutog tereta u manjim količinama (pesak, šljunak,šut, drva) do nekih 2-3m3 mogu poslužiti popularni “tamići”, “zastavice” ili za veće količine tereta svi ostali veći kamioni.

Zašto je bitno odabrati adekvatno vozilo za prevoz tereta? Pre svega zbog cene same usluge prevoza. Nije ista cena prevoza kada se angažuje pikap, kombi i kamion. Cena raste kako raste i kategorija potrebnog vozila za prevoz.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!