polovne gume beograd

Nove ili polovne gume?

Nove ili polovne gume? Dilema je više posledica ekonomske krize gde mnogi vozači naivno misle da će proći jeftinije kupujući polovne gume bez razmišljanja o svojoj bezbednosti a posle i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Naš mentalitet se teško menja i većina nikako da shvati da je jeftinije skuplje od skupog.

Obratio sam se pravom profesionalcu za mišljenje:

i vrlo brzo dobio pravi odgovor:

Tekst sa bloga Nuca prenosim u celini:

Nove ili polovne gume, argumenti za i protiv

Svakodnevno u servisu imamo potražnju za polovnim gumama, bez obzira na veličinu guma da li su 13 coli ili su to džipovske veličine od 18 coli, potražnja je sve veća pogotovo se odnosi na zimske gume. Ne bavimo se prodajom polovnih guma pa mušterijama ne možemo izaći u susret, naravno postoje i razlozi zbog kojih to ne činimo.

U ovoj priči cemo se iz našeg ugla osvrnuti na nabavku polovnih guma, sigurni smo u to da sem finansijskog efekta (mada mislimo da je i to zavaravanje), ne vidimo ni jedan drugi ozbiljan i odgovaran razlog za kupovinu polovnih guma. Krenućemo sa argumentima koji govore o tome da ne treba kupovati polovnu gumu :

  • struktura gume i procenat oštećenosti kod kupovine nije odmah vidljiv,
  • neravnomerna potrošnja kod gume,
  • radni vek gume,
  • nepoznanica koliko je ta guma već prešla,
  • takav pneumatik je neko vec skinuo i oslobodio se jer više nije bio za upotrebu, to je činjenica koju često pri kupovini zaboravimo

nove ili polovne gume, mišljenje profesionalca je da dileme nema
Ovo su polovne gume za koje garantujemo da nisu dobar potez pri kupovini, a navešćemo samo neke od razloga protiv kupovine polovnih guma:

  • dešavaće vam se da takve gume proklizavaju iz razloga njihove potrošenosti tj., dođe do plastifikacije, kaučuk izgubi svoje svojstvo kroz eksploataciju takvih guma,
  • dešavaće vam se da zbog različite istrošenosti pneumatika vozilo vuče u jednu stranu,
  • dešavaće vam se da na malim brzinama vozilo i volan sitno poigravaju, to je znak da je potrošena unutarnja struktura gume.

Naše mišljenje je da ne treba kupovati polovne gume, jer to je samo trenutno rešenje, tj., zavaravanje iz ekonomskih razloga. Slažemo se da bi gume kod nas mogle biti jeftinije kada bi se smanjile obaveze i davanja uvoznicima i proizvođačima guma kod nas, ali tako nešto se rešava na nekim drugim mestima a ne u našem blogu, naravno. Jedini pravi put polovnih guma jeste RECIKLAŽA to je jedini pravi, ozbiljni i odgovorni način za bezbedniji i udobniji saobraćaj kod nas.

izvor: Blog Nuca

nove ili polovne gume, za i protiv kupovine

Ja bih na ovaj tekst dodao sledeće u vezi dileme nove ili polovne gume:

Na bezbednost saobraćaja se utiče pored represivnih mera toliko omiljenih svakoj vlasti kao vid zastrašivanja posle neke teške saobraćajne nesreće (primer skorašnji udes na Ibarskoj magistrali), pre svega preventivnim merama.

Jedna od preventivnih mera bi mogla da bude i neki vid olakšice za kupovinu novih guma, recimo pri registraciji vozila da se država odrekne dela kolača u korist veće bezbednosti saobraćaja podstrekavanjem vozača da kupuju nove gume.

2 mišljenja na “Nove ili polovne gume?

  1. Uvek nove bez razmišljanja! Ko nema para za sve četiri može bar 2 na pogonskim točkovima pa sledeće godine još 2 opet na pogonskim rokada i to je to.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!