Novi Pravilnik o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga počinje sa primenom od 12. februara 2017.godine

Novi Pravilnik o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga

Da li je potreban putni nalog za teretno vozilo kada obavlja prevoz za sopstvene potrebe je jedno od najčešće postavljenih pitanja što ukazuje da građani nisu dobro obavešteni o novinama u drumskom prevozu. Dakle, u Službenom glasniku RS broj 90/16 objavljen je novi Pravilnik o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga i načinu vođenja evidencije o izdatim putnim nalozima.

Pravilnik je stupio na snagu 8 dana od dana objavljivanja a primenjivaće se od 12.februara 2017.godine upravo kada počinje da se primenjuje Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju koji je donet krajem 2015.godine.

Novina u Pravilniku o putnim nalozima je da ne postoji obaveza izdavanja putnog naloga za teretna vozila.

Ova obaveza je propisana samo za autobuse i putnička vozila kojima se obavlja prevoz. Naravno, privredna društva koja se bave prevozom tereta u drumskom saobraćaju će moći i dalje voditi putne naloge zbog lične evidencije. Pravilnik možete preuzeti i pogledati u pdf formatu.

putni nalog za teretno vozilo za koji ne postoji obaveza primene od 12.02.2017.godine
putni nalog za teretno vozilo

Dakle, početkom primene novog Pravilnika o putnim nalozima 12.02.2017. godine prestaje da važi Pravilnik o sadržini, izdavanju i vođenju putnih naloga i evidenciji o izdatim putnim nalozima Sl.glasnik RS br.20/96 i 32/2010.

 

7 mišljenja na “Novi Pravilnik o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga

  1. Molim Vas za pojašnjenje. Da li se novim zakonom o izdavanju putnih naloga obavezuju sva putnička vozila da ga imaju (mislim na vozila registrovana u firmama) ili samo putnička vozila (kombi) koja služe za prevoz više putnika.
    Malo je nejasna rečenica koja je i u zakonu da se odnosi na putnička vozila kojim se obavlja prevoz.
    Unapred hvala na odgovoru

    1. Poštovani,
      nije novi zakon već Pravilnik o sadržini, načinu izdavanja i vođenju putnih naloga, imate link u tekstu gde možete i sami pročitati sadržaj. Takođe, što se tiče prevoza u drumskom saobraćaju pa i za putnička vozila (automobili, ako sam dobro razumeo da pitate) to je već regulisano u Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju:
      Član 4

      U vozilu kojim se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju, osim putničkog automobila privrednih subjekata kojima se obavlja prevoz, putničkog automobila u svojini fizičkog lica kojim to lice vrši prevoz za lične potrebe i putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika, mora se nalaziti putni nalog za vozilo popunjen na propisan način, potpisan od strane vozača i potpisan i overen od strane ovlašćenog lica.

      hvala na poseti

  2. Dobra vece.Jel potrban putni nalog za kombi vozilo za prevoz stvari ili slicno tome u BIH ili neke druge dezave ako se vozilo vodi kao licno ms sopstveni prevoz? HVALA

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!