parking

Parkiranje po sistemu JKP “Parking servis”

Koliko ste samo puta koristili neko parking mesto u gradu i to uredno platili? A koliko puta ste zaista iskoristili vreme koje ste platili? Šta se dešava sa razlikom? Biće da je pojeo vuk magarca.

parking

JKP “Parking servis” bi valjda trebalo da služi građanima i pruži najbolju moguću uslugu a građani da istu plate. Međutim, meni se desilo bezbroj puta da iskoristim uslugu parkiranja bukvalno za nekih 10 minuta a ostalo vreme ostaje gratis JKP “Parking servisu” i nikom ništa. Na parking mesto koje ja napustim možda će doći neko ko će završiti posao za slično vreme pa ispada da za jedan sat korišćenja jednog parking mesta JKP “Parking servis” bude dobar sa po nekoliko vozila! Divota!

Ali zato pazite na prekoračenje plaćenog vremena parkiranja jer ako ga prekoračite za nekoliko minuta platićete doplatnu kartu što se desilo mom kolegi kada je prekoračio vreme za čitavih 7 minuta. S jedne strane poklanjate neiskorišćeno vreme koje ste uredno platili a s druge strane ako vam se desi da prekoračite vreme platićete i to debelo. Iskustvo mog kolege je da mu se odmah stvorio radnik JKP “Parking servisa” koji nije hteo da uvaži izvinjenje i evo na slici kako se sve završilo:

dnevna karta
dnevna karta

Tolerancije nije bilo za tih 7 minuta. Nije hteo ni da čuje.

Možda se čini da su mala sredstva koja se slivaju u kasu naplatom parkinga ali nije tako. Monopol na parking mesta donosi ogroman profit. Dovoljno je napraviti dobru organizaciju, zaposliti mlade ljude i dati im aparate za brže funkcionisanje sistema, kupiti dobar vozni park kamiona-dizalica (pauka) i udri po džepu. Naravno sve pod izgovorom regulisanja haosa kod parkiranja.

O bahatom ponašanju lokalne uprave širom Srbije koja upravlja javnim preduzećima u oblasti bezbednosti saobraćaja i komunalnog reda vezano za parkiranje vozila pročitajte u članku Parking servis u službi građana ili grada?

Ako je gradska vlast toliko brižna i radi u interesu svih građana, zašto se ne uvede mogućnost plaćanja za korišćenje parking mesta za 15 i (ili) 30 minuta? Onaj ko je siguran da će završiti posao za kraće vreme toliko će platiti. Ako mu je potrebno dodatno vreme samo će produžiti odnosno doplatiti za sledeći mogući izbor minutaže. Prosto a opet toga nema. Eto kada sam kod kombi dostavnih vozila napomenuo primer Beča evo i ovde da ponovim, u Beču postoje takve karte, zašto su one nemoguće i kod nas? Ili je ipak bolji drp sistem, svejedno, građani će platiti…PA NIJE SVEJEDNO!

beč parking karta
beč parking karta

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!