dopunska tabla

Dopunska tabla saobraćajni znak IN

U drumskom saobraćaju jedan od osnovnih vidova komunikacije sa vozačima je saobraćajna signalizacija na putevima, horizontalna i vertikalna. Na stranu to kako se signalizacija održava ali vozači ne bi trebalo da voze po automatizmu makar prolazili istom rutom 100 puta dnevno.

Ovo iz prostog razloga što nikad ne znate u kom trenutku će nadležne službe, recimo zbog izvođenja radova, privremeno promeniti režim saobraćaja na određenoj deonici puta. Odnosi se i na trajnu promenu režima saobraćaja u određenim ulicama promenom prvenstva prolaza, dodavanjem semafora, obeležavanjem novih pešačkih prelaza, promenom ulice u jednosmernu itd.

Dakle, poznavanje puta kojim redovno prolazimo ne znači da ne treba obraćati pažnju na saobraćajnu signalizaciju. Naprotiv, uvek iznova treba pratiti da li se nešto u međuvremenu promenilo i to ne samo iz razloga što možete učiniti saobraćajni prekršaj već zato što u nekim slučajevima možete prouzrokovati saobraćajnu nezgodu uvereni da ste postupali ispravno. Naravno, kada dođe do neke promene saobraćajna policija je nekako uvek aktivna na mestima promene 🙂 i to uglavnom represivno, retko preventivno.

ogranicenje brzine 30 km/hdopunska tabla

Pa tako, ako ovih dana poslom ili ličnim zadovoljstvom svratite do benzinske stanice da natočite jeftino gorivo a put vas nanese ka Mladenovcu iz pravca Beograda (Avala), može i obrnuto iz Mladenovca ka Beogradu (Avali) obratite pažnju na saobraćajne znake koji su relativno skoro postavljeni kod raskrsnice za Sopot.

ralja-mladenovac

Možda jesu zbunjujući ali su ipak saobraćajni znaci, jedan koji je postavljen iz pravca Ralje ka Mladenovcu čim se prođe skretanje za Sopot sa dopunskom tablom i čitavih 10 km zabrane. Trebalo bi valjda da važi skroz do NIS-ove pumpe neposredno ispred obilaznice oko Mladenovca 🙂 a isti takav saobraćajni znak ali u suprotnom pravcu odnosno iz pravca Mladenovca čim se prođe skretanje za Sopot u pravcu Ralje i isto tako 10 km zabrane što mu dođe daleko iza Ralje prema Avali 🙂

ogranicenje dopunska tabla

Međutim to nije sve, izgleda da su ovi saobraćajni znaci defintivno IN jer istu situaciju imate u Bubanj potoku kada se krećete iz pravca auto pijace (ili dolazite sa auto puta) ka mestu Leštane. Vrlo zanmiljivo je da nekih 30-ak metara od ovog saobraćajnog znaka imate uredno postavljen saobraćajni znak ali sa ograničenjem brzine 80 km/h.

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!