dostava robe Beograd kamion za prevoz robe

Dostava robe, veliki problem Beograda

Dostava robe veliki problem Beograda za koji verovatno niste upoznati niti na kakve sve teškoće nailaze vozači dostavnih kombi vozila (kombi, pikap, kamioni) u gradu bilo da je u pitanju dostava osnovnih životnih namirnica u prodavnice (mleko, hleb) bilo da je reč o dostavi robe za pravna lica ili ako je u pitanju selidba stana, kuće, poslovnog prostora, kancelarije.

Dostava robe, saobraćajni prekršaji

Verovali ili ne ali oni svaki dan prave na stotine saobraćajnih prekršaja potpuno svesno jer drugačije ne mogu da izvrše dostavu robe. Bukvalno su naterani na takav način rada jer ova kao ni prethodna gradska vlast očigledno nije zainteresovana da reši taj problem. Ako vozači rade kod privatnika i pobune se da je dostava robe nemoguća jer se čini saobraćajni prekršaj, odgovor je kratak: ili radi ili kupi prnje (radnju knjižicu)!

dostava-kamionJedino vreme kada je dostava prevoz robe moguća a da neometa saobraćaj i da stvara gužve je u ranim jutarnjim satima i to do 07,00 a već posle toga je kasno! Pa čak i tada oni su u prekršaju. Samo zahvaljujući razumevanju saobraćajaca koji dobro poznaju tu problematiku, dostava u većini slučajava prođe nekažnjeno ali problem je ogroman i niko ga ne rešava. Neka samo u jednoj saobraćajnoj traci dostavno vozilo (kombi, pikap, kamion) ostane 10 minuta za istovar, iza njega se stvara kolona koja mora da se prestrojava u drugu, jedinu slobodnu saobraćajnu traku i odmah se u koncentričnim krugovima taj zastoj prenosi i na ostale saobraćajnice u okolini. Ako je u pitanju samo jedna saobraćajna traka onda je zastoj neminovan. Po centralnim gradskim ulicama to je stvarno veliki problem. Još ako pada kiša ili sneg 🙂 sreći nigde kraja!

Situacija je nešto podnošljivija na perfernim delovima grada gde je saobraćaj manjeg intenziteta pa se lakše obilazi zaustavljeno kombi dostavno vozilo.

dostava robe Beograd, kombi za dostavu robe za pravna i fizička lica
Dostava robe Beograd, kombi za prevoz robe

Takođe, za pohvalu je postavljanje zaštitnih stubića, betonskih žardinjera, betonskih kanti, kugli itd kako bi se sprečilo kretanje, parkiranje i zaustavljanje vozila po trotoarima ali te prepreke često blokiraju neki prilaz koji bi bio jedini moguć za dostavno vozilo da bi isto izbeglo zaustavljanje na samom kolovozu i ometanje saobraćaja. Znači, tamo gde ima dovoljno mesta da kombi vozilo prođe i istovari robu to ne može zbog ovih fizičkih prepreka. Kao da takva prepreka nije mogla da se napravi sa nekim ključem i da se koristi samo u svrhu istovara robe, selidbe, itd.

Na primer kod selidbi, još u vreme Tita kada su nicale zgrade po Novom Beogradu i ostalim delovima Beograda, neko je mislio i o tome pa je izgradio posebne prilaze zgradama. Ti prilazi su služili upravo za selidbe, za dostavu novog nameštaja, za odvoženje šuta kod renoviranja, protivpožarni putevi, prilaz ambulantnim vozilima. Ali ta mesta (putevi, prilazi) su sada većinom neupotrebljivi jer ih stanari koriste za parkiranje svojih četvorotočkaša iako je i ta materija regulisana ZOBS-om.

Beč-parkiranje-dostava-robe
Beč: samo za teretna vozila

Nekada su mislili o tome ali danas u 21. veku toga u Srbiji gotovo i da nema. O novoizgrađenim objektima u poslednjih 20 godina ne bih trošio reči jer svi znamo da tek tu ne postoji nikakvo rezervisano mesto ili prilaz za napred nabrojane primere.

Rešenje sigurno postoji samo kada bi neko odlučio da se pozabavi tim problemom. Recimo u Beču nisu štedeli kod crtanja parking mesta pa su odvojili nekoliko metara prostora koji su namenjeni isključivo za teretna vozila, kombi vozila, kamione. Na tim mestima putnička vozila ne mogu ni da se zaustavljaju ni da parkiraju. Ako se ne varam čak i dostavna vozila su ograničena sa zadržavanjem kod istovara robe da bi se omogućilo i ostalim dostavljačima da koriste ta mesta. Da li je toliko teško da se odradi i kod nas?

Nepropisno parkirani koče vatrogasce

Zar ne može gradska vlast da nekim aktom obaveže skupštine stanara da obezbede i održavaju takva mesta kod svojih zgrada prohodnim? Ako se neko ne pridržava tih odluka evo imamo konačno komunalnu policiju pa neka ona primenjuje kaznene mere i pomogne skupštinama stanara oko tog problema.

Pogledajte najnoviji primer nepropisno parkirani koče vatrogasce VIDEO kako su prilazi blokirani za hitne intervencije!

Širom grada imate ulice gde nema parking mesta a vlasnici vozila parkiraju po trotoarima da bi ulica koliko toliko bila slobodna za prolaz. Pešaci su prinuđeni da se kreću kolovozom a vozači nemaju jednostvano gde da parkiraju vozila. Kada bi pauk krenuo po tim ulicama u akciju tvrdim da ne bi imali gde da smeštaju odneta vozila iz prekršaja.

S druge strane postoje mesta u blizini takvih ulica koja ničemu ne služe a uz mala ulaganja ih je moguće proširiti, dograditi za parking prostor na zadovoljstvo i vozača i pešaka. Samo treba to neko i da uradi. Posebno je opasna situacija kada se u takvim ulicama nalaze škole.

dostava-robe-kamion
dostava robe Beograd, kamion za dostavu

10 mišljenja na “Dostava robe, veliki problem Beograda

  1. Tacno je.Problem da se lisis zivota.Mene nerviraju jos i neke druge stvari.Recimo..centar batajnice,na samom uglu MAXI,a tu je i cekanje semafora. Svakodnevno po par kamiona davi saobracaj do ludila istovarajuci robu sa hidraulicne rampe,zapravo zelim da kazem, da se ja pitam, ne bi MAXI dobio taj prostor za rad , teorije nema..al ajd sad…

    1. Hvala na komentaru.
      Da, takvih neuralgičnih tačaka ima svuda po gradu ali niko iz gradske vlasti nema nameru da bilo šta uradi po tom pitanju. Meni je evo pala na pamet raskrsnica Pilota Mihaila Petrovića i Kneza Višeslava na Vidikovcu sa autobuskim stajalištima gde kad se zaustave 2 autobusa odmah se blokira raskrsnica. A tu se ukršta više linija gradskog prevoza i saobraćaj je gust. Često ima sudara na pomenutoj raskrsnici i tako godinama.

  2. Meni je ovo oko zgrada potpuno neshvatljivo.
    Živim u kuli od 14 spratova, gde (po Marfiju) stari, bolesni i teško pokretni žive iznad osmog… A hitna, koja dolazi svakih par sati, stane na puškomet, jer nema druge.
    Čak je pre 15-tak godina na jednom od prilaza podignuta trafo-stanica, kako – Bog zna.

    1. Hvala na komentaru,
      da, to je postalo pravilo a zamisli tek po onom snegu prići ulazu koji je zaglavljen parkiranim i snegom zatrpanim vozilima.
      Protivpožarni put je posebna priča, verovatno će se i o tome pričati kada nas ne daj Bože zadesi neka tragedija. A odgovornost gradskih i lokalnih vlasti je ogromna posebno u onim slučajevima kada su davali dozvole za zidanje zgrada i drugih objekata na parking prostorima koje je neko napravio za zgrade zidane u doba socijalzma. Kakva je tu tek bila korpucija, kjnige da napišes i filmove da snimaš.

  3. Temom iz ovog posta trebalo bi da se bavi cela jedna grana transporta koja se zove City logistika. Nekad je i u Beogradu to bilo regulisano slično kao u Beču, ne sećam se tačno vremena, ali recimo 6-8h ujutru. I nema sa tim previše veze gradska vlast, daleko više ima saobraćajna/komunalna policija koja verovatno ima “preča posla”. Od gradske vlasti se očekuje da donese odgovarajuće odluke, koje je vreme predviđeno za snabdevanje, ja sam ubeđena da te stare odluke i dalje važe. Problem je u nama koji najviše volimo da stanemo na 2m od destinacije, a još više u onima koji treba primene odgovarajućih odluka da sprovode, i kažnjavaju ako se ne soprovode. I ovde, kao i u mnogim durgim oblastima života u Srbiji, uvek najlošije prođu oni koji zakone poštuju. TO treba da se promeni.
    Selidbe koje pominjete daleko su manji problem, ne selite se svakodnevno, a grad mora da se svakog dana snabde.
    Trenutno u Beogradu vlada komunalni nered.

    Pozdravlja vas saobraćajac.

    1. Hvala na poseti,
      od svega ima pomalo mada kako postoji navika isto tako postoji i odvika.
      Gradska vlast i te kako ima uticaja, recimo gradski sekretarijat za saobraćaj ili konkretno parking servis i naplata parkinga. Nije poenta nacrtati što više parking mesta a da se pri tome ne odvoje 2-3 koja su isključivo rezervisana za snabdevanje, za dostavu robe itd.
      Što se tiče selidbi ne mogu da se složim iz prostog razloga što je pre početka krize cvetao posao sa nekretninama tako da je bilo dosta selidbi. Osim toga, u Beogradu se mnogo stanova, lokala, poslovnog prostora izdaje što znači da redovno imate selidbe tih ljudi. Problem je što vozila velikoj većini zgrada ne mogu da priđu a tamo gde postoji neki prilaz obično je zakrčen parkiranim vozilima stanara zgrade.
      Tako da komunalni nered stvarno vlada 🙂

  4. Proci ce jos dosta vremena dok se u ovoj zemlji ovo, a i ostala sporna pitanja ne rese… Trenutno vazi parola “Snadji se” 🙂

  5. Ovo je 100% tačno, međutim niko nema razumevanja za teretnjake već nas trpaju u koš sa bahatim parkiranjem. Samo ne znam kako kupuju bilo šta po prodavnicama, sletelo sa neba?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!