dostava robe Beograd kamion za prevoz robe

Dostava robe, veliki problem Beograda

Dostava robe veliki problem Beograda za koji verovatno niste upoznati niti na kakve sve teškoće nailaze vozači dostavnih kombi vozila (kombi, pikap, kamioni) u gradu bilo da je u pitanju dostava osnovnih životnih namirnica u prodavnice (mleko, hleb) bilo da je reč o dostavi robe za pravna lica ili ako je u pitanju selidba stana, kuće, poslovnog prostora, kancelarije.

Dostava robe, saobraćajni prekršaji

Verovali ili ne ali oni svaki dan prave na stotine saobraćajnih prekršaja potpuno svesno jer drugačije ne mogu da izvrše dostavu robe. Bukvalno su naterani na takav način rada jer ova kao ni prethodna gradska vlast očigledno nije zainteresovana da reši taj problem. Ako vozači rade kod privatnika i pobune se da je dostava robe nemoguća jer se čini saobraćajni prekršaj, odgovor je kratak: ili radi ili kupi prnje (radnju knjižicu)!

dostava-kamionJedino vreme kada je dostava prevoz robe moguća a da neometa saobraćaj i da stvara gužve je u ranim jutarnjim satima i to do 07,00 a već posle toga je kasno! Pa čak i tada oni su u prekršaju. Samo zahvaljujući razumevanju saobraćajaca koji dobro poznaju tu problematiku, dostava u većini slučajava prođe nekažnjeno ali problem je ogroman i niko ga ne rešava. Neka samo u jednoj saobraćajnoj traci dostavno vozilo (kombi, pikap, kamion) ostane 10 minuta za istovar, iza njega se stvara kolona koja mora da se prestrojava u drugu, jedinu slobodnu saobraćajnu traku i odmah se u koncentričnim krugovima taj zastoj prenosi i na ostale saobraćajnice u okolini. Ako je u pitanju samo jedna saobraćajna traka onda je zastoj neminovan. Po centralnim gradskim ulicama to je stvarno veliki problem. Još ako pada kiša ili sneg 🙂 sreći nigde kraja!

Situacija je nešto podnošljivija na perfernim delovima grada gde je saobraćaj manjeg intenziteta pa se lakše obilazi zaustavljeno kombi dostavno vozilo.

dostava robe Beograd, kombi za dostavu robe za pravna i fizička lica
Dostava robe Beograd, kombi za prevoz robe

Takođe, za pohvalu je postavljanje zaštitnih stubića, betonskih žardinjera, betonskih kanti, kugli itd kako bi se sprečilo kretanje, parkiranje i zaustavljanje vozila po trotoarima ali te prepreke često blokiraju neki prilaz koji bi bio jedini moguć za dostavno vozilo da bi isto izbeglo zaustavljanje na samom kolovozu i ometanje saobraćaja. Znači, tamo gde ima dovoljno mesta da kombi vozilo prođe i istovari robu to ne može zbog ovih fizičkih prepreka. Kao da takva prepreka nije mogla da se napravi sa nekim ključem i da se koristi samo u svrhu istovara robe, selidbe, itd.

Na primer kod selidbi, još u vreme Tita kada su nicale zgrade po Novom Beogradu i ostalim delovima Beograda, neko je mislio i o tome pa je izgradio posebne prilaze zgradama. Ti prilazi su služili upravo za selidbe, za dostavu novog nameštaja, za odvoženje šuta kod renoviranja, protivpožarni putevi, prilaz ambulantnim vozilima. Ali ta mesta (putevi, prilazi) su sada većinom neupotrebljivi jer ih stanari koriste za parkiranje svojih četvorotočkaša iako je i ta materija regulisana ZOBS-om.

Beč-parkiranje-dostava-robe
Beč: samo za teretna vozila

Nekada su mislili o tome ali danas u 21. veku toga u Srbiji gotovo i da nema. O novoizgrađenim objektima u poslednjih 20 godina ne bih trošio reči jer svi znamo da tek tu ne postoji nikakvo rezervisano mesto ili prilaz za napred nabrojane primere.

Rešenje sigurno postoji samo kada bi neko odlučio da se pozabavi tim problemom. Recimo u Beču nisu štedeli kod crtanja parking mesta pa su odvojili nekoliko metara prostora koji su namenjeni isključivo za teretna vozila, kombi vozila, kamione. Na tim mestima putnička vozila ne mogu ni da se zaustavljaju ni da parkiraju. Ako se ne varam čak i dostavna vozila su ograničena sa zadržavanjem kod istovara robe da bi se omogućilo i ostalim dostavljačima da koriste ta mesta. Da li je toliko teško da se odradi i kod nas?

Nepropisno parkirani koče vatrogasce

Zar ne može gradska vlast da nekim aktom obaveže skupštine stanara da obezbede i održavaju takva mesta kod svojih zgrada prohodnim? Ako se neko ne pridržava tih odluka evo imamo konačno komunalnu policiju pa neka ona primenjuje kaznene mere i pomogne skupštinama stanara oko tog problema.

Pogledajte najnoviji primer nepropisno parkirani koče vatrogasce VIDEO kako su prilazi blokirani za hitne intervencije!

Širom grada imate ulice gde nema parking mesta a vlasnici vozila parkiraju po trotoarima da bi ulica koliko toliko bila slobodna za prolaz. Pešaci su prinuđeni da se kreću kolovozom a vozači nemaju jednostvano gde da parkiraju vozila. Kada bi pauk krenuo po tim ulicama u akciju tvrdim da ne bi imali gde da smeštaju odneta vozila iz prekršaja.

S druge strane postoje mesta u blizini takvih ulica koja ničemu ne služe a uz mala ulaganja ih je moguće proširiti, dograditi za parking prostor na zadovoljstvo i vozača i pešaka. Samo treba to neko i da uradi. Posebno je opasna situacija kada se u takvim ulicama nalaze škole.

dostava-robe-kamion
dostava robe Beograd, kamion za dostavu

10 thoughts on “Dostava robe, veliki problem Beograda

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!