Odbijanje plaćanja putarine

Zanimljiv tekst o pojavi izbegavanja plaćanja putarine na auto putevima u Srbiji objavljen na sajtu Večernjih Novosti: “Putarinu izbeglo 56.000 vozača”.

Komentar jednog od vozača koji je odbio da plati putarinu:

Ja sam jedan od tih koji su pisali izjave

Odbio sam da platim putarinu, odnosno KAZNU za oštećenu kartu. Putarina na deonici Beograd (Šimanovci)-Šid iznosi 340din. Kazna za oštećenu kartu je 650din.

Pošto sam već pisao poduži komentar nekih 15min pa mi komp progutao, sada samo kratka verzija…

izbegavanje putarine

Na naplatnoj rampi u Šimanovcima(BG) iz automata sam izvukao malo zacepljenu kartu. Na izlasku sa autoputa u Šidu nisu mi dozvolili da platim regularan iznos putarine od 340din, koji je maksimalni mogući iznos na ovoj deonici, već su insistirali na tome da sam oštetio karticu i da po njihovom pravilniku moram da platim kaznu.

Odbio sam da platim kaznu i pošto nisu hteli da mi naplate putarinu morao sam da provedem više od pola sata u njihovim prostorijama, dok su sastavljali zapisnik. Prethodno su pala klasična zastrašivanja da ako ne platim na licu mesta 650, onda će da mi stigne račun od 1000din, a možda i više.

Čak su mi pokazali i pravilnik u kome po članu tom i tom piše da sam dužan da platim kaznu za oštećenu ili izgubljenu kartu. Taj pravilnik je njihova interna stvar i ja niti sam dužan da sa njegovim odredbama budem upoznat niti po tim odredbama mogu da me kažnjavaju s obzirom da je to pravilnik jedne kompanije čiji ja nisam zaposleni.

Kada sam objasnio da sam takvu karticu izvukao iz automata, njihov komentar je bio da sam bio dužan da oštećenu karticu odmah zamenim. Na naplatnoj rampi nema ljudi. To je AUTOMAT, ali su mi objasnili da sam morao da preko interfona pozovem dežurnog koji bi došao i zamenio mi kartu. NIŠTA JA NISAM DUŽAN!

Nigde nije istaknuto ništa od gore navedenog što su od mene tražili, a moj posao nije da se bavim članovima njihovog pravilnika i da u njih budem upućen.

Kada sam posle dužeg ubedjivanja odbio da platim kaznu, odveli su me da potpišem izjavu (koju su sastavljali pola sata). Na izjavi je pisalo i to velikim slovima da sam SAGLASAN da platim kaznu od 650din PLUS dodatne troškove postupka, pa je cena sada iznosila oko 1000din.

Bilo mi je smešno, pa sam šefu smene rekao da ja to odbijam da potpišem i da ja nisam saglasan da platim bilo kakvu kaznu i da se upravo o tome i radi. Tad je izvukao taj njihov pravilnik i pokazao mi kako tu sve lepo piše i kako moram to da platim, a ako odbijem da platim u roku od 8 dana, onda će naplatiti prinudno, što će koštati još više itd.

Odbio sam da potpišem izjavu i objasnio mu da im ja ni dinara neću uplatiti i da moraju da me tuže, pa ako sud donese odluku da sam prekršio neki zakon i da moram da platim neku kaznu, onda ću to i uraditi.

bubanj potok

Sve ovo se dogodilo zato što su hteli (verovatno su tako navikli) bahato da otmu više nego što im pripada. Nisu bili zainteresovani da naplate regularnu putarinu, što sam im ja više puta ponudio, već su jedino bili zainteresovani za kažnjavanje zbog oštećene papirne karte, čija je jedina svrha naplata putarine. To što je karta oštećena na kraju krajeva i nije moj problem, već njihov. Izgovor kako čitač ne moče da je očita nema veze sa životom, s obzirom da pored magnetne trake, karta ima serijski broj na osnovu kog se tačno vidi gde sam ušao na autoput. Karta je bila cela!

Čak i da sam je uništio do neprepoznavanja, maksimalni iznos koji sam mogao platiti je 340din. Što se mene tiče mogli su u svoj pravilnik da stave da je kazna 100 000 din. I ovako i onako od mene će dobiti 0.

Problem u ovoj lopovskoj državi, sa lopovskim mentalitetom i lopovskim monopolističkim javnim preduzećima, je taj što je mnogo ovaca koje bleje na sve strane. Ovce su za šišanje, pa će sve dok im ne izrastu malo veći rogovi, cene goriva i akcize da nam budu kao što jesu, putarine verovatno najveće na svetu, a drumovi kao da ih je Marko Kraljević juče, a ne pre 600 godina preorao.

Al dobro sad, nema para za puteve, mora budžet da se puni, da se neguje javni sektor i da se isplaćuju plate svim tim partijskim činovnicima. U Srbiji je veći prosek zarada u javnom nego u privatnom sektoru na račun koga žive. Šta reći… Lopovluk i otimačina…

(manwithfunnyplan, 3. mart 2012 02:01)

Izvor: komentari B92

2 mišljenja na “Odbijanje plaćanja putarine

  1. Kakvi su nam autoputevi trebali bi oni jos nama da plate za ostecenja koja pretrpe nasa vozila.
    Naplatne rampe…:)

    1. Da, reče meni jedan skoro u prepisci da za ponudu koju smo mu dali je preterano skupa 😀 ima i jeftinije.

      Naravno da ima, uvek ima, jer neki nisu bili na časovima matematike u osnovnoj školi kada se učilo sabiranje i oduzimanje do 10 pa misle da mogu da voze za burek i jogurt.

      I stvarno voze za burek i jogurt samo što taj burek pojede servis, prodavac delova i nešto ostane za državnog službenika 😉 Ovome ostaje gomila gvožđa koju ni cigani neće da kupe 😀

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!