parkiranje

Kampanja pravilnog parkiranja

Gledam ovih dana onaj spot oko pravilnog parkiranja na obeleženim parking mestima u gradu i razmišljam kako kod nas sve treba nešto dodatno da se radi, da se reklamira, da se obaveštava, da se ide okolo naokolo, da se bacuju paruštine na kojekakve gluposti a sve moglo vrlo prosto da se reši da je neko o problemu razmišljao. Ali poenta je što ovde niko ne razmišlja nego se sve radi kampanjski i sa trenutnim rešenjima, dugoročna rešenja ne postoje.

parkiranje

Ako ste vozač sigurno ste primetili bezbroj puta kada želite da parkirate vozilo na obeleženom parking mestu da to ne možete da uradite jer je neki vozač pre vas vrlo stručno parkirao svoje vozilo i zauzeo 2 parking mesta. Ne ulazim u problematiku da li taj zna da parkira ili ne, ako ne zna to je njegov problem i problem onoga ko mu je vozačku dozvolu dao. Ali ako je vičan vožnji i ako zna da parkira onda je to odraz njegove aljkavosti i ličnog karaktera, (ne)vaspitanja koje je poneo od kuće (bez uvrede da li mu je kuća na selu ili u gradu) pa je tako navikao da parkira zauzimajući 2 parking mesta.

Opravdavam takav postupak upotpunosti na pojedinim mestima u gradu gde su nadležni iz gradskih službi zaduženih za saobraćaj krajnje neodgovorno obavili svoj posao pa su nacrtali parking mesta na koja mogu da se parkiraju samo nekadašnje fiće i peglice ili današnji smart-ovi. Pritom je potrebna prava vratolomija da izađeš iz vozila a da ne udariš vratima drugo parkirano vozilo. Ali to je već druga tema i stvar rada gradskih vlasti koje zdušno brinu o svojim građanima. Oni se kažnjavaju na izborima.

Međutim, tamo gde su dimenzije parking mesta adekvatne a parkiranjem se zauzmu 2 mesta, to je već krajnji bezobrazluk. Zar nije? Pa pogledajte recimo parking prostor kod velikih tržnih centara gde mesta ima pride, videćete sigurno ovakve slučajeve kojima je malo jedno parking mesto. I šta sad? ‘Ajmo u bacanje para na reklamne spotove da se tako ne radi više, da se vodi računa da bude mesta i za druge. Glupost!

To nije problem od juče što znači da je mogao biti trajno rešen kod donošenje novog ZOBS-a vrlo prosto: nepravilno parkiranje vozila gaženjem linije koja označava parking mesto se smatra nepropisnim parkiranjem za koje je predviđena kazna ta i ta i podleže uklanjanju vozila paukom. Kraj priče! Saobraćajac slika vozilo, pauk odnose pa se ti češi ubuduće kako ćeš da parkiraš.

Oooo, ali čekaj malo, pa ipak je neko mislio o tome 🙂 samo još da se primenjuje! I zaista u novom ZOBS-u postoji rešenje problema:

Član 65 stav 1

„Prilikom parkiranja vozač je dužan da vozilo parkira na jednom parking mestu predviđenom za parkiranje te vrste vozila.“

kao i kaznena odredba koja kaže:

Član 334

„Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

16) člana 65. stav 1

Što drugim rečima znači da reklamna kampanja pored toga što skreće pažnju vozačima da nisu sami u saobraćaju i da treba da misle na ostale vozače, morala bi i da ih opomene da je za tako nepromišljen postupak predviđena novčana kazna. Samo po džepu i kraj priče!

O radu gradskih vlasti na temu parkiranja u sledećem postu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!