parkiranje i drvo

Drveće i parking, da li može i jare i pare

Nastavak priče o parkiranju u gradu i radu gradskih vlasti po tom pitanju se odnosi na nebulozno nacrtana parking mesta. Sigurno ste primetili da je gradska vlast poželela dobro i svojim građanima i prirodi 🙂 Pa tako su se odlučili da ipak ostave nešto malo zelenila i drveća gde je to moguće, inače smo u smogu preko glave. Ali to jadno drveće je u svom korenu napadnuto bahato parkiranim vozilima pa se gradska vlast dosetila da ga ipak zaštiti postavljanjem ograde, betonskim preprekama ili manjim ivičnim kamenjem. Lepo!

Ali, neki tamo stručnjak iz gradskih službi se isto tako dosetio kako da nadmudri vozače i ponudi im jedinstvena parking mesta koja nećete naći nigde u svetu ali ih ima u Beogradu. To otprilike izgleda ovako:

parkiranje zaobiđi drvo ako možeš

E sad, ni po jada što su takva parking mesta gotovo neupotrebljiva nego zamislite nekog ko ne zna za jadac i ugleda slobodno mesto u beogradskom saobraćajnom kolapsu. Sav srećan krene da parkira vozilo uz sirene onih nervoznih i nestprljivih vozača iza njega i odjednom sazna da ipak ne može da uparkira vozilo gde je naumio! Kolona u saobraćajnoj traci iz koje dolazi se stvara, jer se vozač iza njega preterano približio a ovaj mora nazad. Menja se signal semafora na prvoj raskrnici iza, vozila iz stvorene kolone ostaju zaglavljena. Semafor pušta drugu stranu, sirene, psovke, zastoj…

Dakle, nije samo loše nacrtano već svakodnevno dolazi do istih problema i tako u nedogled. A moglo je sve prosto biti rešeno da je neko iz nadležnih službi (sa trunkom mozga) rekao prepametnom pretpostavljenom da je parking pogrešno nacrtan i da se odradi ipak ovako:

parkiranje-drvo

Međutim, ipak mi sve to liči da se svaki centimetar iskoristi za naplatu parkinga ma kako on bio funkcionalan! U krajnjem slučaju ako je već nakaradno nacrtano parking mesto jer ne može bolje zbog drveća, onda neka se takva mesta rezervišu i obeleže da budu isključivo za motocikle ili bicikle itd.

Problem zaustavljanja i parkiranja teretnih vozila prilikom snabdevanja i dostave robe je posebna priča. To ostaje za sledeći blog post.

1 mišljenje na “Drveće i parking, da li može i jare i pare

  1. U gradu postoji mnogo takvih nebuloznih situacija.
    Aktivan sam vozač već skoro 20 god. i nemam problema sa uparkiravanjem,
    ali sam se uvek čudio “vozačima” koji parkiraju uz zgradu, tako da ne može da
    prodje ni pešak, ni majka sa detetom….
    Situacija se popravlja ali će nam trebati još mnogo vremena da dodjemo na nivo kulture
    kao što je to u svetu.

    Posao kod kuce

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!