pretrčavanje ulice

Kampanja pešački je zakon

Još jedna u nizu kampanja da bi se stalo na put bahatim vozačima koji udobno sede u svojim vozilima i jure kao blesavi ne obraćajući pažnju na pešake. Za sve su krivi vozači, ma zašto uopšte postoje vozila?

van pešačkog prelaza

Promašeno, kao i sve do sada. Statistika stradanja pešaka je verovatno bila povod za ovakvu kampanju ali ne vidim zašto nije kampanja išla u smeru edukacije pešaka. Tačno je da postoje vozači koji ne obraćaju pažnju na pešačke prelaze ali je isto tako tačno da se pešaci krajnje neodgovorno ponašaju i prema sebi i prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Ko vozi zna o čemu pričam.

Da li ste znali (ZOBS):

1.Na pešačkom prelazu, na kome saobraćaj nije regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ni znacima koje daje policijski službenik, pešak je dužan da se pre stupanja na pešački prelaz, prethodno uveri da može da pređe na bezbedan način, tako da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

2.Pešak je dužan da preko kolovoza i biciklističke staze prelazi pažljivo i najkraćim putem, nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način. Prilikom prelaska preko kolovoza pešak ne sme da upotrebljava mobilni telefon niti da koristi slušalice na ušima.

3.Pešak ne sme stupiti ni kretati se po kolovozu autoputa ili motoputa.

4.Pešak ne sme preći niti započeti prelazak kolovoza kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom, kojim se reguliše kretanje pešaka, prelazak zabranjen.

5.Policijski službenik može radi utvrđivanja prisustva alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci u organizmu, da pešaka koji neposredno ugrožava bezbednost saobraćaja podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava (alkometar, droga test i dr).

Noću i u uslovima smanjene vidljivosti:

pešak koji se kreće po kolovozu na javnom putu van naselja, mora biti osvetljen ili označen reflektujućom materijom,

pešak koji na kolovozu vuče ili gura ručna kolica mora da nosi svetloodbojni prsluk ili na levoj strani kolica drži upaljeno najmanje jedno, belo ili žuto svetlo koje mora biti uočljivo sa prednje i zadnje strane, osim kada je ulično osvetljenje takvo da su pešak i kolica dovoljno vidljivi,

-vodiči i goniči životinja, kada se kreću po kolovozu van naselja, moraju da nose svetloodbojni prsluk.

 Ko je pešak?

pešak je lice koje se kreće po putu, odnosno koje po putu sopstvenom snagom vuče ili gura vozilo, ručna kolica, dečje prevozno sredstvo, kolica za nemoćna lica ili lice u dečjem prevoznom sredstvu ili lice u kolicima za nemoćna lica koje pokreće sopstvenom snagom ili snagom motora ili lice koje klizi klizaljkama, skijama, sankama ili se vozi na koturaljkama, skejtbordu i sl.

pretrčavanje ulice

Da se razumemo, i vozači su pešaci van svojih vozila i verovatno su više odgovorniji kada su u ulozi pešaka nego neko ko nema vozačku dozvolu. To opet znači da je kampanja i edukacija stanovništva (pešaka) isto toliko bitna ako ne i bitnija nego pritisak na vozače ovakvim i sličnim kampanjama. Decu posebno treba edukovati od početka školovanja pa zašto da ne i u srednjoj školi. Koliko puta ste primetili kako roditelji vode decu van pešačkog prelaza i time stvaraju kod njih naviku da je to ispravno?

Gradski sekretarijat za saobraćaj i stručnjaci poput Okanovića bi trebalo u saradnji sa Upravom saobraćajne policije da edukuju i pešake a saobraćajci da opominju pa i kažnjavaju iste a ne da se sve svaljuje na leđa vozača.

Najlakše je nacrtati pešački prelaz i zabosti znak pored na svakih 20 metara, i time misliti da je problem rešen. Onda tuda ni ne treba da se odvija saobraćaj ako će da se zaustavlja svakih 20 metara. Saobraćaj je dinamičan i treba ga regulisati u datim uslovima kako je najbolje moguće. Izgradnja pešačkih barijera, dodavanje svetlosne signalizacije gde je frekvencija pešaka velika, izgradnja pasarela i podzemnih prolaza, itd. je valjda rešenje a ne samo udri u kampanju da popravimo malo statistiku.

Dopuna, posle nedelju dana od objavljivanja ovog posta neko je shvatio poentu:

1 mišljenje na “Kampanja pešački je zakon

  1. BRAVO!!!! najzad ispravan pristup. Akcenat treba staviti i na svest pešaka. Suludo je to što su ih doveli u zabludu da su na pešačkom neprikosnoveni. Edukacija treba da ide u pravcu da treba jedni druge da čuvamo, a one što ladno prolaze na crveno ili pretiču na punoj liniji u nepreglednoj krivini treba drakonski sankcionisati.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!