blog

Kako instalirati WordPress blog na localhost

Na internetu možete pronaći bezbroj tutorijala na temu WordPress-a počev od instalacije, korišćenja raznih dodataka do sređivanja tema. Međutim, ono što je mene namučilo jeste kako da već instaliran WordPress blog na serveru (public) prebacim na računar odnosno server koji je instaliran lokalno, na tom računaru (localhost). Tako je moguće eksperimentisati sa izgledom, temama, praviti sopstvene stranice (template), itd. bez opasnosti da poremetite blog.

WordPressSve članke, slike, teme, korišćenje raznih dodataka možete menjati direktno na javnom serveru što i nije preporučljivo ako pre toga ne odradite backup u slučaju da nešto pođe naopako. Međutim, koliko sam mogao da pročitam na internetu, bolja opcija je da na svom računaru imate sve to instalirano i eksperimentišete šta vam je volja pa onda kada sve isprobate i uverite se da radi kako treba jednostavno prebacite na server hostinga (podizanje sajta, bloga). Naravno, ovo važi za one koji bi da se “malo igraju” a nisu stručnjaci.

Tutorijal: kako instalirati WordPress

Dakle, neću ovde objašnjavati kako se WordPress instalira jer stvarno postoji mnogo tutorijala na internetu, između ostalog i na srpskom jeziku kao npr.: Kako instalirati WordPress na localhost od Dušana Devića ili Kako instalirati WordPress na localhost od Momčila Popova (Sedmica.rs).

Za napred navedene tutorijale dodao bih nešto u vezi izbora programa koji će poslužiti kao sistem za kreiranje i upravljanje MySQL bazom podataka. Tu je naveden program Xampp ali lično sam se odlučio za WampServer jer mi se čini da je lakši za korišćenje. Oba su naravno besplatna.

Takođe, ponoviću važnu napomenu za korisnike Skype programa da isti mora biti isključen prilikom instalacije i korišćenja ovih programa jer koriste iste portove.

wampserver

Ako se odlučite za WampServer onda je potrebna još jedna mala korekcija posle instalacije kako bi omogućili učitavanje veće baze podataka. Ta korekcija se odnosi na izmenu fajla php.ini (slika iznad). Sa bilo kojim editorom (Notepad), pronađite upload_max_filesize gde je potrebno izmeniti postojeću zadatu vrednost (2 Megabytes) i uneti veću vrednost (recimo 50 ili 100 Megabytes) u zavisnosti od veličine bloga (podataka). Posle te izmene pronađite post_max_size (8 Megabytes) i takođe izmenite vrednost i stavite istu kako kod upload_max_filesize (slika ispod).

php

Sada je sve spremno za dalju eksploataciju 🙂

Od izvora dva putića

Da malo pojasnim ova dva putića 🙂 Prvi putić je ako imate uključenu opciju backup u cPanel-u kod Vaše hosting kuće. Onda nije potrebno da instalirate WordPress posebno na računaru jer će to biti slučaj kada pokrenete dupliranje (kloniranje) bloga. Drugi putić se odnosi na to da nemate opciju fullbackup pa je tada potrebno instalirati WordPress na računaru preko lokalnog servera. Jeste možda malo komplikovaniji ali mislim da je brži.

Kada se ulogujete na Vaš nalog preko cPanel-a potražite opciju backup i izvezite kompletan blog preko fullbackup na svoj računar. To može potrajati u zavisnosti od veličine bloga. Kada preuzmete kompletan backup raspakujte ga i sadržaj smestite u folder www WampServer-a gde je sada instaliran lokalni server.

Zatim, levim klikom na ikonicu WampServer-a u taskbaru potražite phpMyAdmin, otvorite i u gornjem delu panela Import gde ćete preko opcije Browse locirati SQL fajl u kome se nalazi instalacija WordPress-a. Duplim klikom na odabrani fajl i opcijom u dnu panela Go pokrenite instalaciju. Instalacija može potrajati a ukoliko se javi problem onda proverite još jednom da li ste ispravno promenili vrednosti u fajlu php.ini koje sam opisao u tekstu iznad posle završetka instalacije WampServer-a. I za kraj je potrebno promeniti u WP-Config fajlu ime domena jer sada domen više nije na javnom serveru već na localhostu-u:

define(‘WP_HOME’, ‘localhost’ );

define(‘WP_SITEURL’, ‘localhost’);

Ukoliko nemate opciju fullbackup onda je postupak malo složeniji. Prvo je potrebno da instalirate WordPress na lokalnom serveru. Postupak instalacije imate detaljno opisan u napred navedenim tutorijalima. Ukratko, preuzmete najnoviju verziju WordPress-a, raspakujete i instalirate u folderu www WampServer. Možete odmah dati ime tom blogu isto kao što je ime na javnom serveru ili po Vašoj volji (recimo proba). Podrazumevano ime (default) je WordPress. Takođe, možete instalirati koliko god želite blogova sa različitim imenima.

cPanelZatim, ulogujete se u cPanel, potražite phpMyAdmin, i u gornjem delu opciju Export za sve kreirane baze podataka. Posle preuzimanja, postupak ponovite preko phpMyAdmina na lokalnom serveru (onaj koji smo instalirali sa WampServer-om) samo što ovog puta birate opciju Import (logično) i sve to unesete u blog koji ste instalirali. Sada je potrebno izvršiti određene izmene kako stranice lokalnog bloga ne bi usmeravale na stranice bloga javnog servera.

export baze podataka   import baze podataka

Preko phpMyAdmin-a odaberite sa leve strane blog koji ste kreirali, posle učitavanja u gornjem delu birate opciju Search, i unesite adresu javnog bloga (http://www.imebloga.com) koja će pretražiti bazu podataka sa svim zadatim parametrima. Rezultat bi trebao da bude u tabeli WP-OPTIONS pa preko dugmeta browse otvorite tu tabelu. Ovde su bitne 2 stavke: siteurl i home koje je potrebno izmeniti unošenjem http://localhost umesto već postojeće adrese koja vodi na stranicu bloga (http://www.imebloga.com). Sve izmene sačuvati i to bi bilo to. Ako nešto ne funkcioniše proveriti ispočetka da nije neki korak preskočen.

promena web adreseProverite kako blog radi. Ukoliko ne možete da učitate neku stranicu ili članak, promenite podešavanja (settings) stalnih veza (pemalinks) preko kontrolne table (dashboard) bloga na podrazumevano (default).

Sada bez straha i ne opterećujete se ako pogrešite pa čak i izbrišete nešto što ne bi smelo da se briše jer uvek možete ponoviti instalaciju. Kako se radi o lokalnom serveru i “kloniranom” blogu nećete ugroziti “pravi” blog.

11 mišljenja na “Kako instalirati WordPress blog na localhost

 1. Pozdrav!

  Pomozite, problem ima obrnute prirode. imam wordpress i svoju stranicu urađenu sa njim na mom lokalnom serveru. Sve što sam napravio prebacio sami na javni server, prostim prebacivanjem datoteka. Muči me samo jedno: Na javnom serveru putanja do moga home direktorija je sasvim drugačija nego u računaru. Pošto je sve zapamćeno u bazi podataka (koju sam prenio na javni server) imam osjećaj da mi to pravi probleme. HELP!

  LP

  1. Hvala na komentaru,

   da li imate pristup Cpanelu odnosno kako ste prebacili datoteke i gde, direktno preko njega ili preko f-zile?
   Kakav je odgovor na učitavanje u brozeru?

 2. Pozzz
  Datoteke prebacio preko fill-zilla, u bazi podataka zamjenio localhost/mojastranica sa novim URL , u config.php upisao naziv baze, ime, lozinku i naziv mysql servera…al ne radi… Molim te upiši u browser http://www.usora.com.ba... (možda još nije aktivirana). Ali ako upišem privremenu adresu d1327395.u43.com.ba opet ne ide. Kada upišem da mi procita neku privremeno napravljenu stranicu onda ide (vidi http://www.usora.com.ba/indexproba.html)…
  Pojma nemam sto se desava.

  Lijep pozdrav.

  Saša

  1. Vidi, ovako je nemoguća misija, javi mi se na skype pa da probamo da to rešimo.
   Instant rešenje koje bih ja odradio je ponovna instalacija na javnom serveru i provera da li tako radi, pa ako radi kako treba onda prebaciš fzilom ili export-import sa localhosta 😉

 3. Ponovo instalisao,nije išlo. Onda sam slučajno promjenio ime baze (CP H-sphvere, mi je nudio ime baze sa nekom prefiksom) . I proradi.
  Puno hvala.

  Opet cu se javiti kad zapne. 🙂

  LP

  Saša

 4. Imam opciju full bacup na mom serveru. Udaila sam sve kako ste napisali gore, ali zadnji korak mi nije jasan
  I za kraj je potrebno promeniti u WP-Config fajlu ime domena jer sada domen više nije na javnom serveru već na localhostu-u:
  define(‘WP_HOME’, ‘localhost’ );
  define(‘WP_SITEURL’, ‘localhost’);
  Imam u bazi nekoliko WP-Confing fajlova (naime sajt ima tri baze, posebno za svaki jezik). Ali ni u jednom ne mogu da pronađem WP_HOME ni WP_SITEURL kako bih napravila gore pomenute promene.

  Hvala unapred na odgovoru.
  Slavica

  1. Poštovana Slavice,
   “nemojte se mučiti kad možete poručiti”
   šala 🙂
   pogledajte Vaš mejl, članak je stariji i imate mnogo bolje i lakše opcije sada
   pozdrav

 5. Ovo mi je jasno, ali kako da sajt prebacim ako koristim Xampp. Da napomenem da imam full bacup, i da je full bacup trenutno na mom racunaru.

 6. Poštovani,
  molim Vas povratnu informaciju kako prebaciti sajt sa besplatne opcije WordPress com na plaćenu WordPress org. Pronašla sam kuću koja nudi hosting i server. Nije problem podići novi WP jer postoje upute hosting kuće, ali ne znaju kako to uraditi za već postojeći sajt.

  Hvala

  Pozdrav

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!