izmene i dopune zobs-a

Izmene i dopune ZOBS-a

Malo vozača je upoznato da je 29. decembra prošle godine donet Zakon i izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji sa sobom nosi par izmena na koje ću skrenuti pažnju.

prvenstvo prolaza za vozila pod pratnjom
prvenstvo prolaza za vozila pod pratnjom

vozila pod pratnjom

U članu 35 ZOBS-a je dodat nosi stav 5. koji se odnosi na obaveze vozača da u slučajevima zastoja u saobraćaju na putu gde postoje fizički odvojene kolovozne trake ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i to tako što vozila koja se nalaze u desnoj ili srednjoj saobraćajnoj traci zauzmu položaj uz desnu ivicu saobraćajne trake a vozila u levoj saobraćajnoj traci uz levu ivicu, tako da ostavljen prolaz bude dovoljan za nesmetani prolaz vozila pod pratnjom.

kretanje pešaka

Član 98. stav 1. je promenjen tako što je izbačena reč „kolovozu“ pa stav 1. sada zabranjuje stupanje i kretanje pešaka po autoputu ili motoputu.

probna vožnja

U članu 122. ZOBS-a došlo je do brisanja stava 7. tako da motorno vozilo kojim se obavlja probna vožnja više ne mora biti posebno obeleženo napred i pozadi natpisom „probna vožnja“ a raniji stav 8. sada postaje stav 7.

vozačke dozvole EU
vozačke dozvole EU

vozačka dozvola zemlje članice EU

Član 178. stav 2. je takođe pretrpeo izmene pa sad imalac vozačke dozvole zemlje članice Evropske Unije koji privremeno boravi u Republici Srbiji kao i naš državljanin sa privremenim ili stalnim boravkom na teritoriji EU sme na osnovu važeće vozačke dozvole da upravlja na teritoriji Republike Srbije u vreme njenog važenja. Ranije je bilo definisano „državljanin zemlje članice EU“.

 

izmene i dopune zobs-a
izmene i dopune zobs-a

posebna nalepnica za traktore, priključna vozila za traktore i motokultivatore

U članu 268. dodati su stavovi kojima se reguliše izdavanje trajne napelnice za traktore, priključna vozila za traktore i motokultivatore a ponovnoj registraciji podležu samo kod promene vlasnika, prava korišćenja, promene prebivališta vlasnika na teritoriju drugog registarskog područja ili drugih podataka koji se unose u saobraćajnu dozvolu.

Vlasnici ovih vozila su dužni da svake godine obave redovan tehnički pregled o čemu dobijaju nalepnicu koja služi kao dokaz da je tehnički pregled obavljen.

saobraćajac
saobraćajac

prekršajne kazne za fizičko lice

U članu 330. gde je predviđena kazna zatvora od najmanje 15 dana i 14 kaznenih poena dodaje se tačka 18. za prekršaj vozaču koji zа kretаnje, obilаženje, odnosno preticаnje koristi zаustаvnu trаku nа аutoputu odnosno motoputu.

Ima još nekih izmena vezano za registraciju vozila iz nadležnosti Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom. Ako vas zanima sve to možete preuzeti i sami pogledati.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!