topciderska-zvezda

Novi most na Adi – gužve u Topčideru

most na adi

Samo je bilo pitanje dana kada će neko od novinara da pokrene novi stari problem saobraćajnih gužvi u Topčideru. Most na Adi impozantan, lep sa po 3 saobraćajne trake u oba smera ali pristup očajan i ko zna koliko će trebati vremena i para da se to sredi. Ništa neobično za naše prilike. Mnogi vozači koji dolaze iz pravca Rakovice, Miljakovca, Kanarevog brda, Banjice a žele na Novi Beograd ulaze u usko grlo i umesto da pređu na Novobeogradsku stranu brže moraju da izgube vreme prolazeći kroz neminovnu gužvu. Povratak odnosno popodnevni špic donosi iste probleme.

Kružni tok Topčiderska zvezda

guzva kod Milosevog konaka

Ali poenta je da to nije bilo nepoznato i pre izgradnje novog mosta jer isti ti vozači su išli Rakovačkim putem do Miloševog konaka a odatle na Topčidersku zvezdu pa u Vojvode Putnika i Gazelom dalje na Novi Beograd a oni koji su dolazili iz pravca Banjice išli su Bulevarom A.Karađorđevića ka V.Putnika pa dalje na Gazelu. Oni vozači koji tuda prolaze svakodnevno znaju da se nekad u popodnevnom špicu ne može ući u kružni tok Topčiderske zvezde iz pravca V.Putnika jer se kolona proteže sve do semafora na raskrsnici sa Drajzerovom.

topciderska-zvezda

Saobraćajna gužva odnosno usko grlo je takođe na kružnom toku kod Pinka i taj deo niko ne spominje. Vrlo nezgodno jer je trolejbuska stanica preblizu kružnog toka i kada trolejbusi stoje u stanici stvarno je veliki problem da se uključite u saobraćajnu traku za skretanje levo u Drajzerovu. Često imate tu saobraćajne nezgode, čukanja, češanja itd. A sada se situacija možda i pogoršala jer masa vozača iz pravca Banjice koja je išla Bulevarom A.Karađorđevića prema Gazeli, ide Drajzerovom na novi most i eto dodatnog čepa na već postojeći kod Miloševog konaka.

Radnička ulica

Takođe, silazna rampa sa novog mosta iz pravca N.Beograda ka Adi odnosno Radničkoj ima 2 saobraćajne trake koje se sužavaju u jednu a posle završavaju na postojeće 3 saobraćajne trake u Radničkoj ulici od kojih je jedna žuta traka što je premalo za broj vozila koja tuda prolaze. To je bar lako rešivo izgradnjom još jedne saobraćajne trake na fizički odvojenom ostrvu Radničke ulice (a možda ima mesta i za 2 saobraćajne trake) čime bi se olakšao izlaz vozila iz pravca grada na periferiju ka Obrenovačkom putu.

Rakovački put (Bulevar Patrijarha Pavla i ulica Patrijarha Dimitrija)

U suštini ceo Rakovački put i potez od fabrike DMB-a do Topčiderske zvezde je zreo za jednu dobru i valjanu rekonstrukciju zajedno sa tramvajskim šinama. Prostora ima za dodatne saobraćajne trake i izmeštanje šina kao u Požeškoj. Jedan dobar bulevar bi dobro došao na ovom potezu. To je poslednjih godina gusto naseljena oblast sa mnogo vozila a saobraćajnice su ostale iste još iz vremena Tita i radničke Rakovice kada je građena železnička stanica Rakovica. Od tada se tu ništa nije promenilo a stanovništvo masovno naselilo. Zato su gužve neminovne.

Poseban problem na tom pravcu predstavlja semafor kod železničke stanice Topčider gde se nepotrebno stvaraju kolone vozila i to samo zato što nema odvojene saobraćajne trake za skretanje u Pere Velimirovića. Samo jedno vozilo ako želi da skrene levo (gledano iz pravca Konaka ka Rakovici) napravi kolonu vozila iza, jer naravno mora da propusti sva vozila koja mu dolaze u susret. Za to vreme semafor zatvori prolaz i tako u krug, svaki dan.

Ista saobraćajna gužva je i kod druga dva semafora na tom potezu: jedan kod skretanja za Varešku ulicu a drugi kod skretanja u ulicu Miška Kranjca, prema opštini Rakovica.

Na sajtu B92 u tekstu Kako smanjiti gužve u Topčideru? možete pročitati više o ovom problemu a izdvojio bih i jedan zanimljivi komentar na pomenuti tekst:

Pozdravljam angažovani pristup vašeg novinara ali sva predložena rešenja su odraz birokratske nemoći i nezainteresovanosti za suštinsko rešavanje problema.

Gospodo novinari, ja ću kao totalni amater da vam dam 2 dobra predloga, a vas novinare molim da to pokušate da progurate kao ideju našim zakržljalim birokratama kojima ne padne na pamet da izađu i malo pogledaju situaciju na terenu.

Dakle postoje 2 rešenja:

1)Jeftino i delimično (ali prilično efikasno) rešenje je da se duž pruge provuče ulica od benzinske pumpe u Topčideru do semafora na kraju petlje kod hipodroma na mestu gde se tramvaj ukršta sa ulicom Vojvode Putnika. Ta ulica zapravo postoji (njome ide autobus 3 kada tramvaj ne saobraća) samo je treba malo proširiti i dodati 200m koji nedostaju da bi izašla na kraj pomenute petlje umesto u sred parka gde nema semafora. I naravno kod pumpe u Topčideru OBAVEZNO postaviti semafor jer je ta raskrsnica i ranije bila prilično haotična a tom ulicom bi se preusmerio kompletan saobraćaj koji iz pravca Rakovice ide na novi most. Tek bi se time otvorila mogućnost da se semafori kod Miloševog konaka mogu podesiti tako da pravac Vojvode Putnika-Drajzerova ima znatno duži zeleno svetlo i veću propusnu moć.

2)Potpuno i skupo rešenje je produžiti kraj petlje iznad hipodroma i kao nadvožnjak sa po 2 trake u svakom pravcu preći iznad semafora kod konaka i spustiti ga u Drajzerovu na isti način kao što će biti završetak petlje prema Banovom Brdu. Za razliku od ulice Vojvode Putnika kod konaka, Drajzerova ima prostora za proširenje(makar 2 trake uzbrdo). Tako bi mnogo više saobraćaja sa Banjice mogli bez većih zastoja da preusmerite na novi most.

Eto to vam je moje amatersko viđenje stvari, predlažem vašem novinaru da gura dalje makar plan “A” kako bi mi kao ljudi sa elementranim zdravim razumom pored “armije stručnjaka”, doprineli makar malo ovom našem Beogradu. Hvala.

slike preuzete sa sajta B92 i Panoramio

A kako izgleda jedan mostić u Francuskoj preuzmite i pogledajte, MOPowerPoint slideshow.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!