cvetkovic

Gorivo opet poskupelo

E sa cenom goriva u Srbiji stvarno su prešli sve granice, malo malo eto ti naslova o poskupljenju goriva. Kada je nafta divljala na svetskim berzama poskupljenje goriva se pravdalo skokom nafte u svetu, pa onda oni famozni proračuni proseka i šta ti ja znam.

Sada kada cena nafte pada na svetskim berzama kod nas ipak raste. Ili ako pogledam cene u našem okruženju, kako kod njih može jeftinije a kod nas ne? Ne razumem se ja u tu matematiku ali da definitvno nešto nije u redu – nije. Čitam u vestima da vlasnici benzinskih pumpi optužuju uvoznički lobi koji pljačka građane Srbije za šta su najzaslužnije uredbe bivšeg ministarstva energetike.

poskupljenje gorivaI opet mi nije jasno ako je tržište otvoreno zašto neki vlasnik benzinske pumpe jednostavno ne uveze jeftinije gorivo samo za svoje pumpe i tako napravi konkurentnu cenu? To će povući ostale na isti potez a sve bi trebalo da rezultira nižim cenama na zadovoljstvo vozača. Međutim, koliko sam ih razumeo, zahvaljujući napred navedenim uredbama samo jedna manja grupa uvoznika ispunjava uslove i oni praktično diktiraju cenu ostalima koji su prinuđeni da kupuju kod njih gorivo (!?!)

Pa čekaj malo: država uporno neće da smanji akcize jer time popunjava budžetsku rupetinu koja je sve veća i veća ali neće ni da pomogne vlasnicima pumpi da donese nove ili već ukine stare uredbe, da izjednači mogućnost svim vlasnicima benzinskih pumpi da se snalaze na tržištu i nabavljaju jeftinije gorivo?

Da li je to sve u interesu građana ili pojedinaca koji preko države iskorišćavaju te iste građane? Je l’ treba da zaboravimo na ovo višemesečno bombardovanje stalnim poskupljenjima goriva i ćutanje nadležnih ministarstava i ministara? Pa cena goriva ulazi u cenu gomile proizvoda, osnovnih životnih namirnica, time nisu oštećeni samo vlasnici automobila nego i svi građani.

E vala neću da zaboravim, setiću ih se sledeće godine samo tako i za gorivo i za sve ostalo pride. Doćiće oni sami da mi pričaju šarene laži ali odgovor će za sve biti isti: NE!

gorivo na rezervi

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!