Bezobrazno visoke plate – zemlja dembelija

Ovaj narod stvarno ima kratko pamćenje i podleže svakoj vrsti medijske hajke ili bolje rečeno medijske senzacije. Ovih dana tu senzaciju je započeo Kurir sa iznošenjem podataka o visini primanja guvernera NBS i ostalih iz njegovog okruženja i naravno da je to izazvalo salvu nezadovoljstva.

Teško je ne primetiti da malo malo pojedini mediji lansiraju takve senzacionalističke vesti što ne smatram nimalo lošim ali je pitanje šta je cilj. Ako je cilj da se podigne tiraž, gledanost, čitanost onda izem ti takvo novinarstvo. Pazi kada su svi ostali sledili primer Kurira i nastavili se na tu vest. To će da se vrti par dana dok ima interesovanja i onda idemo Jovo na novo. Meni sve to liči na pinkovsku šemu samo što je zabava prenesena na mnogo ozbiljnije teme društvenog života od tema da li je neka pevaljka ugradila silikone, šta je obukla, da li su joj pocepane čarape, ijujuujuu…

Bedno je što se tako važne stvari zloupotrebljavaju ali ne isključujem ni mogućnost namernog plasiranja takvih vesti gde pojedini, da nazovemo tako, nezavisni mediji služe u stvari kao “sigurnosni ventil” za ispuštanje nagomilanog nezadovoljstva naroda celokupnom situacijom koji će sada biti zaokupiran par dana važnom temom i ispirati usta o tome šta nam se dešava ili bolje rečeno šta nam rade. Od tolike šumetine narod više ne vidi drvo!

Naslovi u medijima:

-Kurir: GUVERNER IMA PLATU 663.719 DINARA!

-B92: Šoškić: Sleduju nam visoke plate

-Blic: Ne određujem sebi platu

-a pazi izjavu februara o.g. B92: Šoškić: Trošimo previše na plate

dembelija

Zašto je uopšte ova vest o bezobrazno visokim platama toliko senzacionalna? Prosto, u situaciji kada imamo milonče nezaposlenih, kada imamo (ne znam ni sam koja cifra im je tačna) xxx gladnih koji svaki dan čekaju obrok u narodnim kuhinjama, kada je prosečna plata bednih 300 jurića a za život ti treba ‘iljadarka, kada su poskupljenja svakodnevna a servira nam se jednocifrena inflacija, kada mnogi idu na posao i ne znaju da li će sutra bez njega ostati, ili kada mnogi idu na posao a platu ne primaju (doprinosi su druga priča), kada su mnogi pod teškim mobingom i ubijena im je svaka želja za organizovanjem i promenom katastrofalnog stanja iz straha da se ne nađu na ulici, itd.itd., takva vest im dođe baš kao dobar ventil da se skrene pažnja sa suštinskih problema društva.

Onima koji brane visoke plate državnih funkcionera u stilu da rade jako odgovoran posao, da su školovani, da su veliki stručnjaci i da za to moraju da budu plaćeni moram da odgovorim ili bolje rečeno da ih podsetim na par činjenica:

1. apsolutno se slažem da im plata treba biti visoka ALI. Da li se sećaju pokojnog Đinđića pošto su im usta uvek puna njega, da je čovek pričao o plati državnih funkcionera gde je jasno i nedvosmisleno naglašavao da će im plata biti SIMBOLIČNA jer tolika mora da bude dok se država ne izgradi i dok sistem ne profunkcioniše tako dobro da bi mogli da imaju adekvatne plate. Onaj ko neće da se prihvati posla i da svojim znanjem, stručnošću, pomogne svom narodu i državi NE TREBA NI DA SE PRIHVATA FUNKCIJE! I? Je l’ ovo danas ima veze s tim? Čak ne vidim da se uopšte krećemo u tom pravcu.

2. visok stepen korupcije, kako je to uopšte moguće u situaciji kada imamo tako bezobrazno visoke plate pri čemu mislim na sam vrh sistema, na glavu ribe a ne na rep? Po podacima iz prošle godine Srbija je bila 78. na listi od 178 zemalja po korupciji! Ako sudije, tužioci, inspektori državnih organa (policija, poreska uprava, carina, razne agencije, inspekcije, itd.) imaju dobre plate kako je moguće da je korupcija toliko velika? Da ne bude da im je i to malo pa se pored lepih plata uzima i “dodatak”? A s druge strane se vrši hajka na one sitne (recimo sabraćajci, lekari) jer ne smeju da uzimaju mito sa čime se većina naroda slaže ali sve to liči na lopov viče: drž’ te lopova!

3. gde je tu griža savesti tih ljudi? Pa nijedan od njih nije izašao javno i rekao da se plate odriče sve dok je država i društvo u krizi i da zahteva od ostalih da to isto urade. Ima među njima jako dobro situiranih da to mogu da urade. Nije moguće da im ta sića od par ‘iljada evrića nešto znači u životu ako misle dobro narodu i državi? Pa šta bi sa onom Preporukom Vlade o smanjenju nadoknada u upravnim odborima javnih preduzeća? Ili je i to bilo za široke narodne mase? A možda smo izašli iz krize pa možemo da vratimo plate u prethodne okvire pa i da dodamo još koju kintu?

4. upoređivanje plata sa značajem funkcije je u krajnjem slučaju drskost, bezobrazluk, ciničnost. Zamisli šta treba da kaže jedan hirurg koji drži nečiji život u svojim rukama svakodnevno, pa koliki je njegov značaj za društvo? Ili šta treba da kaže jedan policajac koji treba da pogine na poslu za platu od 300 evra ili treba da spasi život tom istom guverneru? Ili kako je moguće da Predsednik države ima platu 1.500 evra a guverner bez malo 7.000 evra? Ili da li je mizeran značaj upravnika Narodnog pozorišta ili upravnika Narodne biblioteke sa platom od 700 evra? Nisu se dovoljno školovali, nisu dovoljno stručni, nemaju toliki značaj za društvo, šta ćeš takav im je posao?

5. i za kraj još jedno podsećanje senzacionalnim vestima o visokim platama: 2008.godine kada je kriza krenula žestoko da udara po nama jer i mi smo deo sveta, isto tako je krenula priča o enormnim platama po upravnim odborima, po raznim agencijama, po ministarstvima itd., pa su doneli preporuku Vlade Srbije o ograničavanju zarada menadžmentima javnih preduzeća (koja je uzgred budi rečeno, prestala da važi od 1.januara ove godine).

Ne znam baš da li su mediji istražili koliko dosledno se to primenjivalo i koliko su to plate smanjene ali se dobro sećam jednog slučaja koji je nekoliko dana tresao medijski prostor a to je slučaj plate direktorke Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHoV) Vide Uzelac koja danima nije htela da odgovori na prozivke medija o njenoj plati koja je iznosila za novembar 2008.godine tričavih 355.205,18 rsd!!! Čak je na kraju ispalo da ona sama sebi određuje platu i da je plaćena da ćuti! Ma cirkus jedan!!! I šta mislite koliko je njena plata danas? Ima li medija da to saznaju, pa nije guverner jedini u ovoj državi koga treba prozivati po tom pitanju?

-vest o zaoboravljenoj senzaciji pre samo 3 godine:

-Blic: Za mesec dana primila deset premijerskih plata

-B92: “Možda kazna za previsoke plate”,    Vida Uzelac objavila plate

-Press: Vlada će proveriti sve plate koje se isplaćuju iz budžeta

Tako da, dragi novinari, nije guverner jedini sa bezobrazno visokom platom. Ako ste hteli senzaciju dobili ste je a ako ste hteli da pomognete društvu onda ste trebali da idete dalje i da objavljute i plate ostalih, da vršite pritisak zajedno sa javnim mnenjem da se to pod hitno promeni, da se primanja usklade sa mogućnostima države, da pratite razvoj događaja do kraja a ne da sve ispadne tiraža radi, ili još gore po zadatku “sigurnosnog ventila”.

Zaključak

Ova država nije ni približno dostigla taj nivo razvoja da može sebi da priušti ovakve plate državnih funkcionera a da stvari budu još gore nikoga sa vlasti to nije briga. Rupa u budžetu je sve veća i veća, privreda koja bi trebalo to da izdrži je u ropcu, rešenje je u zaduživanju a svi znamo da to ne može do veka tako. Vidimo kako stvari stoje sa Grčkom, Španijom, Italijom, ali nema veze, u ovom slučaju daleko je to od nas.

Ovih dana političari, državni funkcioneri, javno priznaju da dolazi još veća kriza od one iz 2008. koja se uopšte nije ni završila uprkos propagandi da smo je uspešno prebrodili (samo ne znam po čijoj grbači?) i šta se preduzima po tom pitanju? Koliko vidim jedno veliko ništa, verovatno ćemo sačekati novu vlast sledeće godine sa novim (starim) problemima i tako u krug, samo ne znam dokle?

Edit: kao da su me pročitali, evo nastavak senzacije:

-Правда: Плата директора као 48 радничких цркавица

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!