heljdine ljuspice koje se koriste za punjenje jastuka od heljde, uvek se koriste ljuspice koje nisu hemijski tretirane

Heljda jastuk, stvarno dobar jastuk punjen heljdinim ljuspicama

Heljda jastuk stvarno dobar jastuk, da baš kao što piše u naslovu. Nije da nisam čuo za heljdu i njena lekovita svojstva, čuo sam i za taj jastuk punjen heljdinim ljuspicama pre mnogo godina samo što mi tad nije trebao 🙂 To je uostalom našem narodu od davnina poznato ali je zbog neisplativosti proizvodnje polako prešlo u zaborav kao što to biva u tržišnoj ekonomiji: sve što valja i što je dobro više se ne proizvodi-prodaje a sve što ne valja i nije dobro možete ga naći na svakom ćošku. Naravno da je marketing učinio svoje u celoj priči.

Marketing

Pa nisam nešto stručan u ovoj oblasti ali jesam debelo platio iskustvo i naučili su me ako ništa drugo šta je to. To je jedna velika prevara pokvarenog kapitalističkog sistema da vam prodaju (čitaj UVALE) ono što ne može da se proda i što ne valja. Čast veoma malom procentu zaista dobrih proizvoda koji se provukao kroz marketing a da stvarno vrede. Ono ostalo su jednostavno bačene pare! Znam i da ne mogu baš tako pojednostaviti ovo oko marketinga ali mogu da vas gađam dokazima k’o iz rukava ali to nije za ovu temu. Uostalom, sigurno svako od vas ima slična iskustva.

Elem, pre par godina krenula je ta marketinška kampanja oko jednog proizvoda (kasnije se to proširilo na paletu proizvoda) kome ne želim da pominjem ni ime ni kuću koja je to radila jer ljudi rade i danas a nemam nameru da se sa njima prepucavam. Dovoljno je što sam ih zvao i #$%&/&%$#$% 😡

Nikad u životu nisam imao problema sa vratnim delom kičme. Za spavanje sam koristio stari dobar perjani jastuk, dobro punjen sa ko zna koliko kg perja. Međutim, mnogi to i ne znaju ali pravi prodavac (trgovac) će vam reći da njegov rok trajanja nije duži od 5 godina. Možete ga vi koristiti i 105 godina ali jednostavno perje kao prirodan materijal gubi svojstvo, lomi se, kruni se i posle navedenog roka mora da se baci.

Novi jastuk

Tako je došlo vreme da se oprostim od mog jastuka i nisam uspevao da po prodavnicama nađem pravu zamenu. Sve što sam pronalazio bili su jastuci slabog punjenja. Morao bih da kupim 2-3 komada pa da nosim nekom da to presipa, ponovo puni, šije itd. Međutim, tada na scenu nastupa marketing i ugledam ja na TV reklamu za novu generaciju materijala, bla, bla, cena povelika ali jastuk sve radi: pere, pegla, sprema kuću, usput masira, drži položaj tela pravilnim u snu i što je najbitinije od revolucionarnog materijala je napravljen. Pa dobro, kažem ja, šta je tu je. Naručim odmah jedan koji uredno stigne na adresu i uštedim vreme da dalje šetam – tražim ono što je već bilo provereno u mom dosadašnjem iskustvu. I iskreno nisam bio oduševljen kada sam ga uzeo u ruke ali kakve veze ima, on nije za ruke nego za glavu. I dobila moja glavudža parče revolucionarnog materijala na kome može da se odmara kada ništa ne radi, mada i ovako ne radi ništa.

Kičma

UPOZORENJE: ne idite mojim stopama, ako je meni uspelo ne znači da će i vama. Ako imate sličan medicinski problem pravac doktor! Ovde iznosim samo lično iskustvo.

bolovi u kičmi
bolovi u kičmi

Posle izvesnog vremena korišćenja novog jastuka malo, malo počne mene da koči vrat, traje 2-3 dana pa popusti. Obično, kažu negde si se ušin’o, uvatila te promaja – jes’ uvatila me da ti ne kažem šta. I tako prođe to, ništa strašno. Ali jednog lepog dana iz čista mira ušine mene kičma i to tako dobro da sam bio iskrivljen k’o pekarska kifla. Ne mogu da idem, ne mogu da se ispravim! Auuuuu pa šta je ovo sad odjednom? Samo se smejte vi mlađi kada budete ovo čitali, stići će i vas godine. Ko će sad po ovom našem uznapredovalom zdravstvu da se vucara a da ne pominjem pogađanje (eci peci pec) dijagnoze i trista čuda što ide uz put. Ne dolazi u obzir! Nađem ja rešenje. Odem kod jednog od naših čuvenih fizioterapeuta kod koga dolaze naši sportisti pa ako ništa bar će me čovek uputiti na pravu adresu. Mislim, kod nekog doktora koji nešto zna a ne da budem zamorče ministarstva zdravlja kao sa vakcinama protiv gripa G17-H125-TIP ABC. Ja da vam pravim profit, more mrš!

Jedva sam se dovukao do njegove ordinacije onako iskrivljen. Čovek me lepo primi, pregleda i kaže da treba da odradim nekoliko tretmana (struja, ovo ono) i neće biti problema ali da bi bilo najbolje da doktor pogleda da li je u pitanju neko priklještenje, jer mi se po prvi put to dešava. I reče mi kod koga je najbolje da odem. Odmah ga pitam za skraćenu proceduru. Pusti bre to da idem, čekam redove ovakav iskrivljen. Uvek ima prečica, uvek ima rešenje samo ga treba pronaći. Ima čuveni penzionisani doktor, stari kadar 🙂 koji mu pomaže oko sportista. Da skratim, dođe dedica, vitalan, bolji od mene u svakom slučaju. Pregleda me i kaže nije ti ništa ako baš hoćeš možeš da snimaš ali nije ti ništa. Pa kako bre deda nije ništa a ja iskrivljen??? Seti se šta si podigao, koji si iznenadan pokret napravio, šta si nosio na jednu stranu i to je dovelo do blokade mišića. Posle tretmana će postepeno popustiti. Malo radi vežbe za te mišiće, održavaj se i guraj dalje. Ma čekaj bre, nisam ništa od navedenog, ne može to tako iznenada, mora da postoji razlog. Pa seti se, kaže on meni, nešto jesi uradio sigurno. I setim se, promenio sam jastuk! Objasnim mu da sam već imao kočenje vrata nekoliko puta (u’vatila me promaja). Eto to je! Još kada je čuo koji jastuk, odmah je potvrdio da je to to. Pa koji jastuk da nađem, pitam. E to ne znam, odgovara, u svakom slučaju da bude tvrđi a nikako mekan.

Marketing ponovo

A sada u mojoj režiji, doduše nemam ja te paruštine da visim po TV i novinama ali dovoljno će biti i ovako 🙂

Da stvar bude do kraja smešna namerno nisam u uvodu napisao da u mom porodičnom okruženju postoji trgovina i to baš posteljinom, ćebadima, jorganima, prekrivačima itd. i naravno jastucima! Nisam im ni rekao da sam kupio novi jastuk ali kad su ga videli bilo je #$%&/()(/&%$ 😡  A zašto nisam? Pa zato što i oni prodaju ono što narod traži a to je uglavnom jeftino i jako lošeg kvaliteta jer narod nema pare (čitaj dovoljno je bogat pa kupuje jeftine stvari koje posle može samo da baci). Ali eto, za ponekog koji ipak nije dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari nađe se i nešto što zaista vredi 🙂

Između ostalog, prodaju heljda jastuk ili tačnije jastuk punjen heljdinim ljuspicama. Tako da ako se neko odluči za ovaj heljda jastuk na slikama dole ima broj telefona za poručivanje a šalje se brzom poštom za teritoriju Srbije. Kada budem imao vremena odradiću im marketing po pravilima imperijalističkog sveta, ovo je više za moju dušu a na kraju krajeva nije bre sve u parama kako su nam ovi današnji lihvari nametnuli.

Novi heljda jastuk, jastuk punjen heljdinim ljuspicama

Tako da sam se na njihovo insisitiranje da ga bar probam odlučio na ponovni rizik. Ipak, iza njih ne stoji marketing nego samo preporuka. Ono što me je odbijalo od heljda jastuka na prvom mestu je veličina: veći je 60×40cm a manji 50×40cm. Nekako su mali u odnosu na moj bivši perjani jastuk. A druga stvar je to šuškanje ljuspica. Pa ko će na tome da spava i to još blaženo? Međutim, dok ne probaš ne znaš. I tako bi. Moram da priznam da mi je samo prvu noć šuškanje smetalo a posle toga više ga i ne primećujem. Kao da je sastavni deo dobrog sna. O problemima vratnog dela kičme ili ne daj Bože onog „kifla stanja“ nema ni govora i to već skoro 2 godine. Verovatno nikako da me u’vati promaja 🙂

heljdine ljuspice se vekovima koriste kao punjenje za jastuk
heljdine ljuspice

Dakle, uspelo je! Zamena je pronađena i konačno uspešno. Heljda jastuk ili kako se tačnije zove jastuk punjen heljdinim ljuspicama! Moram da naglasim još jednom pošto naš svet misli ako kupi neki proizvod koji je skuplji od sličnog da to mora večno da traje, da to nije slučaj. Rok trajanja ovog jastuka je 3 godine, odnosno preporučuje se upotreba 3 godine, bar jednom mesečno izlaganje suncu a posle tog roka u kontejner pa po drugi. To mu dođe logično jer ne možeš glavudžom da 1.095 noći kruniš ljuspice i očekuješ da će večito da traju!

Dalje, kao i svuda i ovde postoje prevare u smislu šta za te pare dobiješ: poreklo heljde (svakako je bolje ono provereno, hoću reći hemijski netretirana heljda, sa planinskog područja u kom sučaju morate biti sigurni u dobavljača), veličina ljuspica (bolje su krupnije od sitnijih), čistoća (ubacuju sve i svašta, kod provernog dobavljača toga nema), sastav i kvalitet navlake. To je kao kod perjanih jastuka gde ti umesto dobro opranog i probranog perja ubacuju sve i svašta, zakidaju na težini, loš materijal navlake itd. pa ispada da perjani jastuk ne valja.

Ipak, sve je to prevaziđeno novim revolucionarnim materijalima od kojih grinje i ostale domaće životinje beže k’o đavo od krsta ali neka hvala, za mene više nikad! I ja sam pobegao 🙂

Heljda, hvala majčici prirodi

Heljda
Heljda

Ova biljka je stvarno dar prirode, zrno heljde je vrlo bogato hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Sastav : ugljeni hidrati (72,9 %), belančevine (11,7 %) , biljna ulja (2,4 %). Minerali: kalijum (448 mg) , fosfor (282 mg), kalcijum (114 mg), takođe i magnezijum, natrijum i gvožde u manjim količinama.

cvet heljde izled u punom cvatu
cvet heljde

Heljda sadrži i mikroelemente kao što su jod, cink, brom, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P, koja predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za mnoge bolesti savremenog doba a pre svega: hipertenzija, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zracenja. Takođe heljda ima pozitivno dejstvo u lecenju bolesti krvotoka, proširenja vena, pucanja kapilara, slabe memorije.

Doneta je u Evropu iz Azije u 15.veku u vreme krstaških ratova. Japanci je zovu biljkom ljubavi.

heljdina pogača
heljdina pogača

Heljda jastuk prodaja

Mnogi se interesuju gde mogu da nabave heljdin jastuk koji lično koristim pa da ne bih svima posebno odgovarao na poruke i poštu, na slikama ispod možete da poručite jastuk od heljdinih ljuspica po ceni od 2500,00 dinara:

heljda jastuk, prodaja heljdinih jastuka BeogradSlike su autentične a Rale kod koga godina nabavljam ove jastuke me zamolio da dodatno iznesem sve karakteristike proizvoda:

  • Heljda jastuk, jastuk punjen heljdinim ljuspicama, domaća proizvodnja, sa DODATNIM punjenjem!
  • Dimenzije jastuka: 60×40cm,
  • Punjenje: 2kg!!! + dodatno punjenje: 300gr, sve ukupno do 2.5kg!!!
  • Navlaka bele boje 100% pamuk sa rajsferšlusom što vam omogućava da sami oduzmete ili dodate količinu heljdinih ljuspica prema želji!
  • Ukoliko želite možete poručiti jastučnice od čistog pamuka luks kvaliteta u raznim bojama (pogledajte fotografije), rad je na preklop jednostavno za menjanje i korišćenje (cena za komad je 400,00)

jastuk od heljde, jastuk za miran san, dodatno punjenje

Heljda NIJE HEMIJSKI TRETIRANA kao ni zemljište na kome se uzgaja a u pitanju je netaknuta priroda naših planina na zapadu Srbije!

Heljda jastuk, ODRŽAVANJE:

Zabranjeno pranje, peglanje, hemijsko čišćenje, sušenje u mašini sa bubnjem, beljenje.

PREPORUČLJIVO je jastuk nedeljno provetravati i izložiti sunčevoj svetlosti.

jastuk od heljidinih ljuspica, poručivanje telefonom isporuka kuriskom službom za teritoriju Srbije

Pojašnjenje: svi jastuci punjeni prirodnim materijalima (heljda ljuspice, perje, paperje, pamuk itd.) se ne koriste doživotno! Preporučljivo je da se jastuk promeni posle 3 godine korišćenja jer svi prirodni materijali gube svojstvo usled korišćenja što retko ko radi a istrošen jastuk je jedan od uzroka lošeg sna, bolova u vratu, kičmi itd. Ne štedite novac na ZDRAVLJU!

Ažurirano: 22. novembar 2023.godine cena i kontakt broj su aktuelni, ukoliko je broj nedostupan pošaljite poruke na VIBER!  Šalje se preko D-Express kurirske službe +500 din dostava (za više komada cena je manja jer ide prema težini paketa, informacije kod poručivanja).
OBRATITE PAŽNJU zbog opterećenja kurirskih službi rokovi isporuke mogu biti produženi, izađite u susret kuriru oko preuzimanja paketa, spremite tačan iznos otkupa, hvala.

28 mišljenja na “Heljda jastuk, stvarno dobar jastuk punjen heljdinim ljuspicama

  1. I gde je ta prodavnica finog heljda-jastuka? 🙂 Planiram za vikend da odem do Piramide jer tamo ima jedna radnja, ali ako ste Vi zadovoljni Vasim jastukom, to je razlog vise zasto kupiti jastuk kod Vaseg komsije.

      1. Moze li se ikako dobiti telefon ili adresa proizvodjaca jastuka od heljde o kome pricate.

  2. Molim Vas posaljite mi kontakt telefon , ili mejl preko koga mogu naruciti heldin jastuk. Unapred hvala.

    Ivana

    1. Pozdrav pošaljite broj tel.za heljdin jastuk da naručite.iz B.luke sam šaljete li brzom poštom

  3. Molim Vas posaljite mi broj telefona kako bih mogla da porucim jastuk od heljde. Imala sam slican put menjanja jastuka i probleme sa vratom, a zelela bih da kupim provereno. Hvala unapred.
    Pozdrav. Ljiljana

  4. molim Vas da mi posaljete na mejl kontakt telefon za porucivanje jastuka,i kao nije problem cenu jastuka,nacin dostave i troskove dostave da napisete. Hvala unapred 🙂

  5. Verujem da su jastuci dobri jer je i heljda jako dobra. Ko zeli moze da procita …

  6. Molim Vas za br tel na koji mogu da porucim heljdin jastuk, i koja je cena sada sa isporukom?

  7. Dal je moguće da mnogi traže broj za poručivanje a eno ga na fotkama veoma vidljiv pogotovo onome ko je čitao tekst. Šta je ovo? Reklama u stvari, skriveni marketing?

    1. Poštovani,
      da, moguće je
      nažalost ljudi ne vide ni na fotografijama ni u tekstu a broj neodobrenih istih komentara je mnogo veći od vidljivog sada,
      pozdrav

  8. Jastuk sam naručila i dobila, jastuk ima pamučnu navlaku, savršeno punjen uz (dodatak kome treba), upakovan savršeno, sam osećaj staviti glavu na ovaj jastuk je pravi raj, iskreno ga preporučujem svima, ovo je mišljenje iz ličnog iskustva, ja sam prezadovoljna

Comments are closed.