logo kombi prevoz robe kombi011 +381.64.199.50.03 +381.61.661.84.97

Vrste vozila za prevoz robe i stvari, odabir pravog vozila

Za prevoz robe i selidbe koriste se teretna vozila (pikap, kombi, kamion) različitih kategorija u zavisnosti od gabarita same robe. Odabrati adekvatno teretno vozilo za prevoz nije teško čak i ako se ne razumete u vrste teretnih vozila. U odnosu na visinu, širinu, dužinu i težinu robe za koju je potreban prevoz odabraćete i vozilo koje poseduje odgovarajuće dimenzije kako bi se roba dobro smestila i obezbedila u toku transporta.

Zato ćemo pokušati da u kratkim crtama pojasnimo, koliko je moguće, neke aspekte vezano za ovu vrstu usluge odnosno kako da odaberete adekvatno teretno vozilo za potrebe prevoza robe, stvari i selidbe:

Pikap prevoz

Za prevoz manje kabastih stvari ili manje količine robe kao npr.nekoliko kutija, ili nešto od bele tehnike manjih gabarita (veš mašina), ili par stolica i sto ili manje komode, eventualno par džakova nekog građevinskog materijala i slično može poslužiti bilo koje pikap teretno vozilo.

teretni pikap prevozTreba obratiti pažnju na težinu robe za prevoz jer može se desiti da je roba količinski mala ali težina prelazi dozvoljenu nosivost teretnog vozila pa je neophodno odabrati veće vozilo bez obzira na tako malu količinu za prevoz. To je slučaj recimo, kod građevinskog materijala gde 20 džakova cementa dostiže težinu 1000 kg što prelazi dozvoljenu nosivost pikapa.

Kombi prevoz

Ukoliko za prevoz imamo više komada nameštaja ili veću količinu robe onda se kao prevozno sredstvo traži kombi vozilo (furgon). Zašto baš kombi? Pa iz prostog razloga što prilično dosta stvari može da stane u kombi, što se relativno lako kreće gradskim ulicama, što može da se kreće u bilo koje vreme gradskom zonom (kretanje nije ograničeno za teretna vozila nosivosti do 3,5t).

Kombi može poslužiti i za prevoz nekih vrsta građevinskih materijala: lepak u kantama (džakovima), cement, farbe, cevi, parket, pločice, drvene građe i slično. Takođe, kombi je vrlo popularno prevozno sredstvo kod manjih selidbi jer smanjuje cenu selidbe u odnosu na angažovanje veće kategorije teretnog vozila za prevoz.

teretni kombi prevozKoju vrstu kombi vozila angažovati zavisi opet od količine robe ili stvari koje treba prevoziti ali u svakom slučaju mišljenja smo da treba tražiti veći kombi i po zapremini ako su u pitanju kabaste stvari, i po nosivosti ako su u pitanju teže stvari. Zašto? Mnogi ne znaju kolika je stvarna veličina tovarnog prostora u nekom modelu kombija. Ne mogu sami da procene da li roba može da stane u tovarni prostor ili ne pa dolazi do zabune. Mnogi se predomisle pa dodaju još neku stvar za prevoz tako da ako dođe manji kombi a ne bude dovoljno mesta eto dodatnih troškova.

Najbolje je posavetovati se sa prevoznikom i do detalja objasnitii šta je potrebno da se preveze odnosno koja količina robe. Nekima je teško da nabrajaju - objašnjavaju, neki se ponašaju u stilu što mora sve da zna, ali to može kasnije napraviti dodatne troškove ne krivicom prevoznika već isključivo lošim ugovaranjem prevoza i neprenošenjem pravog zahteva za prevoz.

Prevoz kamionom

prevoz kamionom, šleper sa poluprikolicomZa transport veće količine robe i stvari ili kod prevoza za selidbe većih prostora mogu poslužiti kamioni manje nosivosti i velikog tovarnog prostora, uglavnom do 5t. Za teže terete ili mnogo kabaste, koriste se kamioni veće nosivosti sve do šlepera odnosno kamiona sa prikolicom i poluprikolicom.

Za prevoz rasutog tereta u manjim količinama (pesak, šljunak, šut, drva) do nekih 2-3m3 mogu poslužiti popularni "tamići", "zastavice" ili za veće količine tereta svi ostali veći kamioni.

Zašto je bitno da se odabere adekvatno vozilo za prevoz tereta? Pre svega zbog cene same usluge prevoza. Nije ista cena prevoza kada se angažuje pikap, kombi i kamion. Isključujući oblast zbirnog transporta i većih udaljenosti za relaciju prevoza, cena prevoza raste kako raste i kategorija potrebnog vozila za prevoz.