logo kombi prevoz robe kombi011 +381.64.199.50.03 +381.61.661.84.97

Prevoz robe i stvari, potreba, zakonska regulativa

Svako od nas je bar jednom imao potrebu za prevozom neke vrste robe ili stvari bilo da je u pitanju bio prevoz nameštaja, bilo da smo kod renoviranja stambenog ili drugog prostora morali da tražimo prevoz cementa, prevoz peska ili prevoz drugog građevinskog materijala.

Mnogi su imali potrebu za preseljenjem i tražili ko će da obavi selidbu stana, kuće, kancelarije, poslovnog prostora. Kada se javi potreba za prevozom glavno pitanje je kako obaviti prevoz robe, stvari ili selidbu. Koga angažovati i gde pronaći prevoznika? Koje sredstvo prevoza je potrebno? Kako sve to organizovati sa što manje muka, nepotrebnog nerviranja, utrošenog vremena i ostalih problema koji prate našu potrebu prevoza?

Zakonska regulativa prevoz robe ZOBS i ostali zakoni

Za prevoz manje kabastog tereta ili manje količine robe ili stvari ljudi su se snalazili na razne načine. Uglavnom su koristili galerije na putničkim automobilima ili ako bi imali u svojoj okolini prijatelje sa karavan varijantom putničkih automobila, onda su njih angažovali. Takođe, lake prikolice su vršile posao za manji teret. Često puta bez treće tablice odnosno neregistrovane što je donosilo rizik plaćanja kazne i isključenja iz saobraćaja "usred" prevoza.

Međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja te mogućnosti su svedene na najmanju moguću meru jer ukoliko se prekrši neki član ZOBS-a koji se odnosi na prevoz tereta slede pored predviđenih kazni i kazneni poeni. Pozajmljivanje vozila od prijatelja da se preveze neki tovar postaje rizično za samog vlasnika jer po novom Zakonu on će snositi odgovornost u određenim slučajevima. Dakle, putnička vozila za prevoz putnika a teretna vozila za prevoz tereta.

Novi ZOBS reguliše prevoz tereta u članovima 112, 113 i 114:

28. Prevoz tereta na vozilu

Član 112.

U saobraćaju na putu vozilo ne sme da se optereti:

. . .

3) tako da vozilo sa teretom premašuje najveće dozvoljene dimenzije za pojedine vrste vozila (dužina, širina i visina)

. . .

Član 113.

Teret na motornom vozilu može da pređe najudaljeniju tačku na prednjoj strani vozila do jednog metra.

. . .

Član 114.

. . .

Utovar ili istovar tereta na putu mora se obavljati tako da ne ometa, odnosno ne ugrožava, ostale učesnike u saobraćaju.

a detaljniji propisi o samom načinu smeštanja tereta, njegovom obezbeđenju i označavanju se nalaze u Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju kao i u Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju. Ukoliko vam je potrebno propise možete preuzeti u RAR arhivi.