logo kombi prevoz robe kombi011 +381.64.199.50.03 +381.61.661.84.97

korisni saveti za selidbe, pakovanje u kartonske kutije

Korisni saveti za selidbe

Аko se odlučite za uslugu selidbu bez pakovanja kao povoljnu varijantu u smislu manjih troškova nabavke kartonskih kutija i drugog materijala za pakovanje i zaštitu selidbenih stvari, onda pročitajte par veoma korisnih saveta koje smo pripremili za vas.

Nije teško organizovati selidbu stana, kuće, kancelarije, poslovnog prostora kada unapred znate datum pa se sve pripreme mogu obaviti na vreme i detaljno isplanirati. Međutim, često se dešava da se potreba preseljenja pojavi iznenada bez mnogo vremena za planiranje i valjanih priprema. Ovo su korisni saveti kako da organizujete selidbu za kratko vreme.

Plan selidbe

Da bi preseljenje proteklo bez teškoća napravite plan selidbe. Ukoliko sami angažujete radnu snagu dogovorite se o tačnom vremenu kada ljudstvo treba da se pojavi. Nabavite materijal za selidbu. Podelite posao oko pakovanja selidbenih stvari. Napravite spisak stvari i obeležite kutije po spisku radi lakšeg snalaženja. Proverite da li je potrebna demontaža nameštaja i ako jeste planirajte vreme za to. Obezbedite parking prostor za vozilo koje prevozi stvari. Obavestite stanare o selidbi. Kada ste sve dobro isplanirali i dogovorili krenite u realizaciju. Počnite prvo od nabavke materijala za selidbu jer bez toga preseljenja neće ni biti.

Materijal za pakovanje selidbe

Ovo je lakši deo posla a jedino gde se može pogrešiti je manjak potrebnog materijala za pakovanje i zaštitu stvari. Zato ne štedite u nabavci a neophodno je nabavite sledeće:

 • kartonske kutije,
 • kese velike „džakovi“ (120litara),
 • lepljiva traka (široka), papirna lepljiva traka (uža),
 • zaštitna pucketava folija,
 • streč folija,
 • papir za pakovanje,
 • markeri, makaze.

Sve ovo možete nabaviti u većim trgovačkim centrima (Metro, Tempo, Idea) a ukoliko nemate dovoljno novca improvizujte i koristite sve što vam je na raspolaganju u stanu.

Recimo, ako imate plastične kade, korpe za veš, kofere, stare torbe „prasice“ i dr. sve to može poslužiti za pakovanje. Takođe, spremite veću količinu stare novinske hartije koju ćete koristiti kod pakovanja lomljivih stvari (čaše, tanjiri, ukrasi). Za pakovanje garderobe od velike koristi mogu biti i vakuum vreće, odnosno vakuum kese, spejs beg (space bag) ukoliko ih imate ili možete da pozajmite za selidbu.

selidbe materijalZa zaštitu dušeka ili delova nameštaja umesto streč ili pucketave folije može vam poslužiti staro ćebe, stara posteljina i slično. Obiđite lokalne prodavnice i potražite sve što bi moglo da se upotrebi za zaštitu, od kartonskih kutija, zaostale zaštitne folije do delova stiropora.

Kartonske kutije za selidbe

Kod nabavke kartonskih kutija za selidbe najbolja opcija je da kutije budu istih dimenzija radi što boljeg pakovanja u vozilo za prevoz selidbenih stvari. U svakom slučaju to nije imperativ pa može poslužiti svaka čvrsta kartonska kutija. Ono što jeste važno je kako pakovati stvari u kutije i obezbediti da iste ostanu neoštećene.

Pakovanje selidbenih stvari u kartonske kutije

Ovo je jednostavan proces ali i pored toga mnogi greše i svoje stvari pakuju kao da su tuđe! Čak i kada se nešto ošteti smatraju to normalnim. Nema potrebe da se bilo šta ošteti ako se pridržavate nekoliko pravila u vezi pakovanja u kartonske kutije:

Manje kartonske kutije

 • manje kartonske kutije koristite za teže stvari što je i logično. Knjige, posuđe, aparati, kolekcije cd, dvd, i dr. pakujte u manje kutije,

selidbe pakovanaje kutijeNekima ipak nije logično pa se dešava da recimo neku veću kutiju napune knjigama i kutija bude toliko teška da je samo viljuškar može podići. Na stranu to, ali ni sama kartonska kutija ne može da izdrži toliku težinu što uzrokuje njenim lomljenjem i ispadanjem stvari.

Veće kartonske kutije

 • veće kartonske kutije koristite za lakše stvari što je i logično. Garderoba, posteljina, igračke i dr. se pakuje u veće kutije. Umesto kartonskih kutija za lakšu garderobu mogu poslužiti i veće plastične kese, torbe „prasice“, vakuum kese i slično.

Kod pakovanja prvo na dno kutije stavljajte teže stvari a preko njih lakše. Ako se pojavi prazan prostor kod osetljivih stvari popunite ga papirom ili nekim mekanim materijalom.

Obeležavanje lomljivih stvari u kartonskim kutijama

 • obavezno obeležite kutiju u kojoj se nalaze lomljive stvari, a po potrebi ojačajte spoljni deo dna kutije i ivice širokom lepjivom trakom.
 • između lomljivih stvari stavite nagužvanu novinsku hartiju (ili papir za pakovanje), recimo kod pakovanja posuđa. Čaše, šolje, tanjiri i dr. će na taj način biti zaštićeni od loma. Sve te lomljive stvari ređajte uspravno u kartonsku kutiju a možete između njih staviti i komad kartona, pucketave folije, krpe ili šta ste već namenili za tu svrhu.

Pročitajte kako da izvršite demontažu i kasnije montažu nameštaja kao i pravilnu zaštitu od oštećenja u toku prenošenja i transporta kombijem ili kamionom.

OSTALE USLUGE PREVOZA