Selidbe profesionalna usluga

Za selidbe važe identična pravila koja smo ranije naveli kod prevoza robe i stvari s tim što postoje određene specifičnosti zbog same prirode posla na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira prevoznika ili agencije koja će selidbu obaviti. U suštini taj posao treba poveriti profesionalcima i koristiti uslugu besplatne procene selidbe koju većina prevoznika nudi kako biste dobili tačnu cenu usluge selidbe. Pa da pojasnimo:

Kompletna usluga selidbe

U zavisnosti koji prostor selite (stan manji ili veći, kuća, kancelarija, poslovni prostor itd.) i koliko imate stvari za selidbu  tako će te birati prevozno sredstvo i potrebno ljudstvo jer sve to utiče na cenu selidbe. Obično se manje selidbe mogu obaviti sasvim komotno kombi vozilom a kod većih dolazi kamion ili kombinacija kamiona i kombija, dva kombija, dva kamiona, itd. Takođe, za selidbu se traže vozila kojima je tovarni prostor obložen i zaštićen, u najmanju ruku prostor koji ne prokišnjava.

Ukoliko se odlučite za kompletnu uslugu selidbe i besplatnu procenu samog posla onda nemate ništa sa organizacijom i odabirom vozila jer je to stvar profesionalaca. Dobijate kompletnu uslugu, od pakovanja pokućstva i obezbeđivanja kartonskih kutija, folije za pakovanje, zaštite stvari, montiranje-demontiranje nameštaja, angažovanja radne snage, preko prevoza do raspakovanja stvari na novoj lokaciji.

Srpska varijanta selidbe

Međutim, zbog loše ekonomske situacije mnogi  pokušavaju da troškove selidbe svedu na najmanju moguću meru ali i tu postoji par stvari o kojima treba voditi računa. Kao što smo ranije napomenuli radna snaga ne ulazi u cenu prevoza ali zato ulazi u cenu selidbe.

Ukoliko insistirate da vi angažujete radnu snagu onda to morate naglasiti prevozniku da biste dobili drugu cenu – cenu selidbe bez angažovanja radne snage.

Detaljnije objašnjenje možete pročitati u članku cene prevoza robe i stvari  gde  je između ostalog precizirano da se cena iz oglasa formira za svaki konkretan slučaj.

Prevoz nameštajaSam posao selidbe zahteva veći utrošak vremena kod utovara i istovara što utiče na cenu. Idemo na primer da bi bilo još jasnije: ako imate recimo trosed, dvosed, fotelju i par drugih stvari za prevoz, ne treba vam radna snaga (jer ste pozvali prijatelje) i to se sve obavi za vreme koje bi obavio prevoznik sa svojom radnom snagom, onda će te imati nižu cenu. Ali ako vam je organizacija loša pa kad prevoznik dođe u zakazano vreme a vi čekate da vam se prijatelji pojave, pa su prijatelji spori, pa se desi da moraju neke stvari da se demontiraju, pa nisu sve stvari spakovane. U tom slučaju ćete platiti višu cenu iako nije prevoznik angažovao radnu snagu ali ste ga vremenski preterano zadržali. To zadržavanje je slično kao kod taksi prevoza putnika, kada taksistu ostavite da čeka što se naravno plaća.

Ili što jedan kolega koristi u pojašnjenju:

ja mogu da vam prevezem jedan kauč a mogu da ga vozam i ceo dan ali u tom slučaju cena nije ista iako je u pitanju i dalje samo jedan kauč!

Srednja varijanta selidbe

Ukoliko se odlučite za srednju varijantu selidbe odnosno da vi pakujete stvari u vaše kutije, da vi sami pripremite nameštaj (demontiranje, montiranje, zaštita itd.) a radnu snagu angažujete preko prevoznika kako bi cena selidbe bila povoljnija, onda se posavetujte sa prevoznikom na šta treba da obratite pažnju. Kako da sve spakujete i pripremite da bi sam tok seldibe protekao bez problema. Bolje da pitate nego da radite na svoju ruku.

Profesionalci uredno i sa pažnjom slažu selidbene stvariOvde bismo dodali nešto oko angažovanja radne snage: potrebno je da razumete da ti ljudi rade jako težak fizički posao i pri tome se trude da vaše stvari prođu kroz uske hodnike i stepeništa neoštećene. Preskaču komšijske barijere po hodnicima, predsednici skupštine stanara često im isključe lift u pola posla. Trude se da dobro spakuju stvari u vozilo i zaštite od oštećenja u toku prevoza, tako da cena koju morate da platite nikad nije velika već realna. Ovo se odnosi na  pojedince koji misle da za nerealan iznos mogu angažovati odgovorne, profesionalne transportne radnike.

Ne postoji fiksna cena po angažovanom radniku jer i u ovom slučaju cena varira od količine robe ili stvari koju treba utovariti i istovariti, težine i gabarita, pristupa vozilu i objektu gde se stvari nalaze, postojanje teretnog lifta i mogućnosti njegovog korišćenja, vrste vozila koje se tovari (cena nije ista kad se utovara kombi i kamion), itd.

Oko broja angažovanih radnika bismo ponovili da veći broj radnika za neki posao ne znači i veću cenu. Razmislite sami: ako insistrirate da neki posao mogu da obave 2 radnika a njima za to treba 5 sati, da li će cena biti povoljnija nego da su taj isti posao odradila 4 radnika za 2 sata? Ili više volite da plaćanje bude po satu pa kad završe – završe? Mišljenja smo da plaćanje treba da bude isključivo po samom poslu i tada je u obostranom interesu da se posao završi što je pre moguće. U tom slučaju niko neće razvlačiti vreme jer nije plaćen po satu nego po poslu a često ima i takvih slučajeva kod angažovanja po nerealnim cenama.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna!